Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξαλλος ο El Erian με τις κεντρικές τράπεζες: Θανάσιμα λάθη με πληθωρισμό και επιτόκια, χάνουν την αυτονομία τους – Αναξιόπιστες για τις αγορές

Έξαλλος ο El Erian με τις κεντρικές τράπεζες: Θανάσιμα λάθη με πληθωρισμό και επιτόκια, χάνουν την αυτονομία τους – Αναξιόπιστες για τις αγορές
Ο Mohamed El-Erian κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να καταστούν δημόσια υπόλογες για τα σωρευτικά λάθη στα οποία έχουν υποπέσει στο ζήτημα του πληθωρισμού όταν έλεγαν ότι είναι «παροδικός» και τώρα οδηγούν την οικονομία σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα
Οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να απολέσουν την αυτονομία τους εάν δεν καταστούν δημόσια υπόλογες για λάθη του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της υποβάθμισης των κινδύνων του πληθωρισμού που έχει πλήξει σημαντικά τους καταναλωτές και έχει βλάψει τις οικονομίες, προειδοποίησε ο Mohamed El-Erian, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Federal Reserve, έχουν επικριθεί ότι είχαν ιδιατερα αγρά αντανακλαστικά προκειμένου να εντοπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό το 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξερχόταν από τα lockdown της πανδημίας.
Έκτοτε προσπαθούν να καλύψουν αυτή την απρονοησία τους αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια, ακόμη και με τον κίνδυνο να προκαλέσουν μια δυνητικά επώδυνη ύφεση.
«Είμαι τρομοκρατημένος ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν αποδεχθούν τα λάθη τους, εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν μάθουν από τα λάθη τους και αυτό δεν φανεί δημόσια σχετικά με αυτή τη διαδικασία (σ.σ. του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων), οι άνθρωποι θα πουν "Δεν είστε αρκετά υπόλογοι, και δεν θα πρέπει να έχετε την πολιτική αυτονομία που έχετε''», δήλωσε ο El-Erian την Παρασκευή 24 Απριλίου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Ουάσιγκτον.
«Η λειτουργική αυτονομία είναι απολύτως κεντρική, είναι απολύτως κρίσιμη για τις κεντρικές τράπεζες», είπε.

Αμφιβάλλει η αγορά

Ο El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και του αρθρογράφου του Bloomberg Opinion, επισήμανε ότι η αγορά δεν εμπιστεύεται τις μελλοντικές οδηγίες της Fed για τα επιτόκια.
«Η ίδια η αγορά αμφιβάλλει για τη Fed», επισήμανε.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μειωθούν στο 4,5% περίπου μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα τα futures.
Η διάμεση πρόβλεψη από τα στελέχη της Fed τον Μάρτιο ήταν 5,1%.

Πυρά και από το ΔΝΤ

Η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι ευέλικτες όταν παρέχουν μελλοντική καθοδήγηση σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων ή το μέγεθος των ισολογισμών.
«Ενώ η καθοδήγηση προς τα εμπρός είναι εξαιρετική με την έννοια της παροχής πολλής δέσμευσης» και βεβαιότητας, υπάρχει μια αντιστάθμιση επειδή μερικές φορές σας δένει πραγματικά τα χέρια», είπε, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, με παρουσιαστή τον Tom Keene του Bloomberg Television στο εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η δέσμευση για καθοδήγηση μετά την έκρηξη του πληθωρισμού στην εποχή της πανδημίας «κατέληξε ουσιαστικά να καθυστερήσει τη δράση που χρειαζόταν», είπε ο Gopinath. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ρήτρες διαφυγής για το πότε αλλάζουν τα πράγματα», προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να «βελτιωθούν» τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν επίσης μια άλλη πρόκληση από τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, σημείωσε ο El-Erian.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει «ρυθμιστεί να ζει με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και άφθονη ρευστότητα», είπε. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργήσει σε «έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Το ΔΝΤ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να φανεί ξεκάθαρο από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.
Οι πρόσφατες καταστροφές τραπεζών ήταν συμπτώματα ενός «επικίνδυνου συνδυασμού τρωτών σημείων» που «παραμονεύουν κάτω από την επιφάνεια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εδώ και χρόνια», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση.
Αυτά έχουν τώρα εκτεθεί από μια επιθετική σύσφιξη των πιστώσεων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης