Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση με χιλιάδες κόσμο στην Πράγα – Σαρώνουν ακρίβεια και τιμές ενέργειας

Τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση με χιλιάδες κόσμο στην Πράγα – Σαρώνουν ακρίβεια και τιμές ενέργειας
Η Τσεχία, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, πλήττεται από αυξημένο πληθωρισμό ενώ οι υψηλές τιμές της ενέργειας περικόπτουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών
Χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν την Κυριακή (16/4/2023) στην κεντρική πλατεία της Πράγας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί.
Η αστυνομία δεν ανέφερε κάποια εκτίμησή της για τον αριθμό των συγκεντρωμένων στην κινητοποίηση που έφερε τον τίτλο «Η Τσεχία κατά της φτώχειας».
Η διαδήλωση, όπως και μια παρόμοια που είχε γίνει τον Μάρτιο, οργανώθηκε από το εξωκοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα PRO, το οποίο επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Petr Fiala για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την ενεργειακή κρίση μετά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν 14 μήνες.
Το PRO κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και ζητά να ασκηθούν πιέσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αρνούμενο ταυτόχρονα ότι είναι φιλορωσικό.
Η Τσεχία, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, πλήττεται από αυξημένο πληθωρισμό ενώ οι υψηλές τιμές της ενέργειας περικόπτουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση για την τσεχική τηλεόραση έδειξε ότι η υποστήριξη προς τον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό φθίνει ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ANO του πρώην πρωθυπουργού Andrej Babis διευρύνει το προβάδισμά του επί του κόμματος του Φιάλα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29% έναντι 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης