Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sewing (Deutsche Bank): Άντεξαν την κρίση οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Sewing (Deutsche Bank): Άντεξαν την κρίση οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Η Deutsche Bank βρέθηκε στο επίκεντρο των ανησυχιών για τον κλάδο γενικότερα, οι οποίες εκτόξευσαν προσωρινά τις τιμές για την ασφάλιση των ομολόγων της
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει αντέξει την κρίση που προκλήθηκε τον Μάρτιο, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing.
"Οι προηγούμενες εβδομάδες ήταν μια δοκιμασία για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο - αλλά την αντιμετωπίσαμε καλά", δήλωσε ο Sewing σε συνέντευξη Τύπου, όπου μιλούσε από τη θέση του επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού λόμπι BDB.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ενισχύθηκε από τις "κερδοφόρες και εύρωστες τράπεζες" και το ρυθμιστικό και εποπτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπισαν τον περασμένο μήνα τους φόβους των επενδυτών για μετάδοση της κρίσης, αφού κατέρρευσαν αρκετές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ελβετία - μεταξύ των οποίων και η Credit Suisse.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Deutsche Bank βρέθηκε στο επίκεντρο των ανησυχιών για τον κλάδο γενικότερα, οι οποίες εκτόξευσαν προσωρινά τις τιμές για την ασφάλιση των ομολόγων της.

Ανησυχίες για τα bank run

Τα bank run έχουν θορυβήσει τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες τώρα σκέφτονται τρόπους προσαρμογής των κανονισμών.
Ο Sewing είπε στην ομιλία του ότι η ευρωπαϊκή ρύθμιση έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν και είναι γενικά πιο αυστηρή από ό,τι στις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner δήλωσε ότι δεν υπάρχει συστημική χρηματοπιστωτική ή τραπεζική κρίση, αλλά αντίθετα ο όποιος έλεγχος θα πρέπει να στοχεύει σε μεμονωμένους δανειστές.
"Γι' αυτό τα συμπεράσματα αυτής της κατάστασης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεμονωμένα ιδρύματα και όχι στον τομέα στο σύνολό του", δήλωσε ο Lindner σε εκδήλωση της BDB.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις τράπεζες αποφασίζοντας για τη νομισματική πολιτική, καθώς η σταθερότητα των τιμών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ο Lindner.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας τομέας τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά: η σκιώδης τραπεζική ή όταν οι εταιρείες συμμετέχουν σε χρηματοπιστωτικές πράξεις εκτός της παραδοσιακής ρυθμιστικής σφαίρας.
"Αν υπάρχουν κίνδυνοι αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι στον τομέα όπου η εποπτεία δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα και τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων δεν εφαρμόζονται με τον τρόπο που εφαρμόζονται στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες", δήλωσε ο Lindner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης