Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρουσίασε το σχέδιό της για bail in στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΕ - Πώς θα προστατεύονται οι καταθέτες

Παρουσίασε το σχέδιό της για bail in στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΕ - Πώς θα προστατεύονται οι καταθέτες
Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ πρότεινε την αξιοποίηση εθνικών κεφαλαίων για την προστασία των καταθέσεων
Τα νέα σχέδια για τον χειρισμό των προβληματικών τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασωθούν από τους φορολογούμενους, αλλά με τη χρήση των δικών τους πόρων, παρουσίασε την Τρίτη 18 Απριλίου η Κομισιόν.
Ειδικότερα, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, η Κομισιόν, πρότεινε την αξιοποίηση εθνικών κεφαλαίων για την προστασία των καταθετών, σε περιπτώσεις τραπεζών που δεν διαθέτουν επαρκή αποθεματικά, στο πλαίσιο ενός πακέτου προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι να μην υπάρξει πλήγμα σε φορολογούμενους ή αποταμιευτές.
Η Ευρώπη λοιπόν είναι διατεθειμένη να θεσπίση νέους κανόνες για την κατανομή του κόστους των χρεοκοπημένων τραπεζών ώστε να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους κατά την οικονομική κρίση του 2008.
Ωστόσο, το αυστηρό πλαίσιο διάσωσης (οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 € (109.760 $) υπέστησαν απώλειες) δεν λειτούργησε καλά στην πράξη.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι μικρότερες τράπεζες δεν έχουν την ίδια δυνατότητα απορρόφησης ζημιών με τις μεγαλύτερες τράπεζες, με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να έχουν παρακάμψει το αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των καταθετών.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει πως τα ταμεία εγγύησης καταθέσεων, τα οποία χρηματοδοτούνται από τράπεζες, θα παρεμβαίνουν σε τράπεζες που δεν έχουν αρκετά ίδια κεφάλαια.
Οι νέοι κανονισμοί διαμορφώνονται επί χρόνια, αλλά η πρόσφατη αναταραχή στις ΗΠΑ και οι κλυδωνισμοί λόγω της Credit Suisse Group AG επίσπευσαν τη διαδικασία.
«Όλοι μπορούμε να δούμε πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα τους τελευταίους μήνες, οπότε τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο» δήλωσε ο Paschal Donohoe, ο οποίος ηγείται του Eurogroup.
Ο Donohoe πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής θα μπορούσε να είναι ένας δρόμος προς την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος-ταμείου εγγύησης καταθέσεων.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη καθώς πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ανησυχούν μήπως οι αποταμιευτές τους αποτελέσουν γάντζο για απώλειες σε τράπεζες άλλων χωρών.
«Η πρότασή μας είναι να επιτρέψουμε σε αυτά τα σχήματα να συμβάλλουν στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη μεταφορά όλων των καταθέσεων – ασφαλισμένων και ανασφάλιστων – από μια προβληματική τράπεζα σε μια υγιή τράπεζα» δήλωσε σε συνέντευξή τύπου ο Valdis Dobrovskis.
«Αυτός ο “μηχανισμός γέφυρα” μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για την αντιμετώπιση μιας τραπεζικής κρίσης και την προστασία των καταθετών, αντί να τους πληρώνουμε αφότου έχει πτωχεύσει μια τράπεζα» πρόσθεσε.
Η Κομισιόν διατηρεί αμετάβλητη την πανευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ.
Η στάση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, η οποία ρυθμίζει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στα 27 κράτη της ΕΕ που ρυθμίζουν τις μικρότερες τράπεζες, θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το SRB "αρκετά έγκαιρα" εάν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης μιας τράπεζας, αναφέρουν τα έγγραφα.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν εξουσίες να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας μιας τράπεζας σε μια τέτοια περίπτωση, προστίθεται.
Στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών της ΕΕ θα ανατεθεί νέος ρόλος για να βοηθήσει στον έλεγχο της ομαλής εκκαθάρισης των τραπεζών σε περίπτωση κρίσης και να συντονίζει ασκήσεις σε επίπεδο ΕΕ για να ελέγχει και να συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες εξυγίανσης στα κράτη μέλη.
Οι προτάσεις θέτουν κοινές απαιτήσεις για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το χρηματοδοτούμενο από τον κλάδο δίχτυ ασφαλείας (IPS).
Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει την ΕΕ να μην πειράξει τους κανόνες για τα IPS.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέταξε τις προτάσεις, δήλωσε ότι η δέσμη μέτρων είναι ισορροπημένη και αντικατοπτρίζει την εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση.

Η μέχρι τώρα πρακτική

"Μέχρι σήμερα, πολλές χρεοκοπημένες τράπεζες μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο εθνικών καθεστώτων που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων (bail-outs) αντί για τα δίκτυα ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από τον κλάδο, όπως το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην εξυγίανση", αναφέρεται.
Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, το οποίο διαχειρίζεται το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ, το οποίο αναλαμβάνει την ηγεσία για το κλείσιμο χρεοκοπημένων τραπεζών.
Οι προτάσεις θα καταστήσουν τους κανόνες "κατάλληλους για τον σκοπό τους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και τη διάρθρωση του παθητικού τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εφόσον το απαιτούν οι επικρατούσες συνθήκες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης