Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη συνάντηση – Πλήρως οπλισμένο Su 35 της Ρωσίας «συγκρούστηκε» με F 16 των ΗΠΑ, εικόνες που κόβουν την ανάσα

Επικίνδυνη συνάντηση – Πλήρως οπλισμένο Su 35 της Ρωσίας «συγκρούστηκε» με F 16 των ΗΠΑ, εικόνες που κόβουν την ανάσα
Επικίνδυνες συναντήσεις αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών
Σχετικά Άρθρα
Ένα μήνα αφότου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ διαμαρτυρόταν για μια «σημαντική άνοδο» στις επιθετικές ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, δημοσίευσε βίντεο από δύο διαφορετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αμερικανικών αεροσκαφών και πλήρως οπλισμένων Su-35 Flanker-E πάνω από τη Συρία.
Και τα δύο βίντεο φαίνεται να έχουν ληφθεί με τη χρήση συστημάτων αισθητήρων και το ένα παρέχει μια καθαρή υπέρυθρη εικόνα ενός από τα εν λόγω Su-35.
Η εξέλιξη έρχεται και ενώ τα έγγραφα του αμερικανικού στρατού που διέρρευσαν συνεχίζουν να αποτελούν είδηση, κεντρίζοντας τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας, γράφει ο ιστότοπος Eurasian Times.
Ένα από τα δύο βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου, καταγράφηκε πρόσφατα στις 18 Απριλίου από άγνωστο αεροσκάφος.
Ο ιστότοπος Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS) του αμερικανικού στρατού περιέγραψε το βίντεο ως «Αποχαρακτηρισμένο οπτικό υλικό ενός ρωσικού Su-35 που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συμμαχικής Δύναμης στη Συρία».
«Στις 18 Απριλίου 2023, μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώθηκε από αεροπορική βάση στην περιοχή και αναχαίτισε το ρωσικό μαχητικό.
Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης, ο Ρώσος πιλότος έκανε ελιγμούς σε απόσταση 2.000 ποδιών από αεροσκάφος των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τα μόνιμα πρωτόκολλα αποφυγής της σύγκρουσης», αναφέρουν οι Αμερικανοί.
Το βίντεο φαίνεται παρόμοιο με προηγούμενα πλάνα που τραβήχτηκαν με το AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), το οποίο συχνά μεταφέρεται από πολλούς διαφορετικούς τύπους αμερικανικών τακτικών μαχητών και βομβαρδιστικών, συμπεριλαμβανομένων των F-15E που πετούν συχνά πάνω από τη Συρία.

Σε απόσταση αναπνοής

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο 2023 ότι αμερικανικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πλησίασαν επικίνδυνα το ένα το άλλο και σε μία περίπτωση το ένα πέρασε σε απόσταση μόλις πέντε ποδιών το ένα από το άλλο.
Ένα άλλο βίντεο, το οποίο είναι σχετικά κακής ανάλυσης σε σύγκριση με το πρώτο, φέρεται να ελήφθη στις 2 Απριλίου.
Σε αντίθεση με το πρώτο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε από απροσδιόριστο αεροσκάφος, το «Video no.2» ελήφθη από το μαχητικό F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η λεζάντα του δεύτερου αμερικανικού βίντεο γράφει: «Στις 2 Απριλίου 2023, ένα ρωσικό Su-35 πραγματοποίησε μια μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση με ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-16. Το αεροσκάφος επιχειρούσε σε εναέριο χώρο που τα πρωτόκολλα ΗΠΑ-Ρωσίας αναγνωρίζουν ως εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον Συνασπισμό πάνω από τη Συρία. Το ρωσικό Su-35 δεν είχε αποσυρθεί όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο. Αυτό το περιστατικό ακολουθεί ένα μοτίβο επικίνδυνων ενεργειών από Ρώσους πιλότους κατά την αλληλεπίδραση με αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Συνασπισμού. Αυτές οι επιθετικές ενέργειες του ρωσικού πληρώματος αποδεικνύουν [α] έλλειψη ικανότητας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμό και ακούσια κλιμάκωση».
Αυτά τα βίντεο δημοσιεύτηκαν σε μια εποχή που οι διαρροές του Πενταγώνου αποκάλυψαν αρκετές απόρρητες λεπτομέρειες σχετικά με την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, την οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενθαρρύνει τη Μόσχα με πολλούς τρόπους.
Επιπλέον, έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι εμπλοκές μεταξύ των πολεμικών αεροσκαφών των δύο πλευρών συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα.

Επικρατεί ένταση στη Συρία

Τα βίντεο κυκλοφόρησαν ένα μήνα αφότου ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Erik Kurilla στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι η Ρωσία παρεκκλίνει από τα κοινά συμφωνημένα πρωτόκολλα και πραγματοποιεί επιθετικές πτήσεις.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Kurilla, ρωσικά αεροσκάφη πετούν επίσης πάνω από αμερικανικές βάσεις φορτωμένα με όπλα.
Η αμερικανική CENTCOM υποστήριξε ότι αυτές οι πτήσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας.
Για παράδειγμα, μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 19ης Απριλίου, σύμφωνα με την Κεντρική Αεροπορία των ΗΠΑ (AFCENT), «οπλισμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη» πέταξαν απευθείας πάνω από τοποθεσίες του συνασπισμού στη Συρία τουλάχιστον 26 φορές.
suj.JPG
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τις αμοιβαία συμφωνημένες αποστάσεις από δυτικά μαχητικά και στρατεύματα ενώ ήταν οπλισμένα και πέταξαν πάνω από περιοχές όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει να προειδοποιούν η μία την άλλη πριν διασχίσουν.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας οφείλουν να σέβονται ο ένας τον άλλο χώρο στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας ζώνης αποφυγής σύγκρουσης 34 μιλίων κοντά στο οχυρό Al Tanf.

Τεταμένες σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες, έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Ρωσία άρχισε την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι εξαπολύουν συχνά απειλές σχετικά με στρατιωτική βοήθεια και άλλες μορφές υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Οι συναντήσεις μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Τον Μάρτιο 2023 ένα Su-27 φέρεται να άφησε καύσιμα πάνω από το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper και το ανάγκασε να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα. Σε ένα άλλο περιστατικό που αποκάλυψαν τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, ένα ρωσικό Su-27 παραλίγο να καταρρίψει ένα βρετανικό αεροσκάφος RC-135W που εκτελούσε πτήση επιτήρησης εκείνη τη στιγμή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο πύραυλος παρουσίασε δυσλειτουργία και το βρετανικό αεροσκάφος διέφυγε αλώβητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης