Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προφητικός Gates: Να φοβούνται οι δάσκαλοι την Τεχνητή Νοημοσύνη... διδάσκει καλύτερα - Σκεπτικός Μusk: Οδηγεί σε πολιτισμική καταστροφή

Προφητικός Gates: Να φοβούνται οι δάσκαλοι την Τεχνητή Νοημοσύνη... διδάσκει καλύτερα - Σκεπτικός Μusk: Οδηγεί σε πολιτισμική καταστροφή
Η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει «τόσο καλός δάσκαλος όσο κάθε άνθρωπος-δάσκαλος» και θα μπορούσε να αλλάξει την εκπαίδευση, δήλωσε ο Bill Gates σε συνέδριο
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να μην είναι αρκετά προηγμένη για να αντικαταστήσει τους δασκάλους τώρα, όμως αυτή η στιγμή δεν είναι μακριά, υποστηρίζει ο Bill Gates.
«Οι AI θα φτάσουν σε αυτή την ικανότητα για να είναι τόσο καλός δάσκαλος όσο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να είναι», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft στη σύνοδο κορυφής ASU+GSV στο Σαν Ντιέγκο στις 18 Απριλίου.
«Έχουμε αρκετά δείγματα από πράγματα που γίνονται καλά από την ΑΙ, ώστε να μπορεί να γίνει η εκπαίδευση», πρόσθεσε.
"Λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο ορόσημο, να ξεκινήσει διάλογος για να δούμε τι λείπει.
Γιατί δεν είμαστε τόσο μακριά."
Τα σχόλια του Gates ήρθαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τον μελλοντικό ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαίδευση με την Jessie Woolley-Wilson, Διευθύνουσα Σύμβουλο της DreamBox Learning.

Ακούει και κατανοεί καλύτερα η ΑΙ και ποιο κενό καλύπτει το GPT-4 

«Η τεχνητή νοημοσύνη, έχει επιτύχει μερικά απίστευτα ορόσημα, από τότε που η μηχανική μάθηση, έγινε το επίκεντρο», είπε ο Gates στην Woolley-Wilson.
"Ξέρεις, μπορεί να ακούει την ομιλία και να αναγνωρίζει την ομιλία καλύτερα από τους ανθρώπους.
Μπορεί να αναγνωρίσει εικόνες και βίντεο καλύτερα από τους ανθρώπους.
Ο τομέας στον οποίο ήταν ουσιαστικά άχρηστη ακόμη, είναι στην ανάγνωση και τη γραφή.
Δεν μπορούσες να πάρει, ας πούμε, ένα εγχειρίδιο βιολογίας, να το διαβάσει και να περάσει εξετάσεις".

Ωστόσο, ο Gates σημείωσε ότι, όπου οι προηγούμενες επαναλήψεις της τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν ικανές να αναπαράγουν την ανθρώπινη κατανόηση, τα αναδυόμενα συστήματα, όπως το Chat GPT-4 του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, είχαν αρχίσει να γεφυρώνουν το χάσμα.
«Η σημαντική ανακάλυψη που έχουμε τώρα, η οποία είναι πολύ πρόσφατη, έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγνωση και τη γραφή—αυτή η απίστευτη ευχέρεια να πούμε στο Chat GPT-4, "Γράψε ένα γράμμα... όπως ο Αϊνστάιν ή ο Σαίξπηρ θα το έγραφαν αυτό το πράγμα" σώζοντας τουλάχιστον το 80% του χρόνου και είναι εκπληκτικό αυτό."

Απειλή για την Ανθρωπότητα

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί του κλάδου όχι μόνο έχουν μείνει έκπληκτοι, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις... εξοργισμένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, φοβούμενοι τις κυλιόμενες επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας στην κοινωνία.
«Τα συστήματα AI με ανθρώπινη-ανταγωνιστική νοημοσύνη μπορούν να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, όπως φαίνεται από εκτεταμένη έρευνα και αναγνωρίζεται από κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης», προειδοποιεί μια επιστολή της 22ας Μαρτίου που έχει περισσότερες από 27.500 υπογραφές, με δεκάδες ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσά τους.

Κατηγορώντας τους δημιουργούς της τεχνητής νοημοσύνης ότι συμμετείχαν σε έναν «ανταγωνισμό εκτός ελέγχου» για την ανάπτυξη «ολοένα και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς —ακόμη και οι δημιουργοί τους— δεν μπορεί να καταλάβει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα», οι υπογράφοντες της επιστολής ζήτησαν την άμεση εξαμηνιαία παύση στην εκπαίδευση πιο προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης καθώς η κοινωνία παλεύει με το πώς να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.
Ένας από αυτούς τους υπογράφοντες ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ένας άλλος μεγιστάνας της τεχνολογίας που έχει εκφράσει ειλικρινά τις ανησυχίες του σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Elon Musk: Πιο επικίνδυνη η ΑΙ γιατί έχει τη δυνατότητα πολιτισμικής καταστροφής

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, κακοδιαχείριση σχεδιασμού αεροσκαφών ή συντήρησης παραγωγής ή κακής παραγωγής αυτοκινήτου με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα –όσο μικρή κι αν θεωρήσει κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι ασήμαντη– έχει τη δυνατότητα πολιτισμικής καταστροφής», είπε ο Musk στον Tucker Carlson του Fox News σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ο Gates, ωστόσο, έχει αποκρούσει τέτοιους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι μια παγκόσμια παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν δύσκολη και μη πρακτική και ότι οι προκλήσεις που παρουσιάζει η τεχνολογία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.
"Σαφώς, υπάρχουν τεράστια οφέλη από αυτά τα πράγματα....
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τις δύσκολες περιοχές", είπε στο Reuters στις 4 Απριλίου.

Εκτέλεση

Ενώ ο Gates εξέφρασε αισιοδοξία στη Σύνοδο Κορυφής ASU+GSV για τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, πρόσθεσε ότι τα τρέχοντα συστήματα θα χρειαστούν περισσότερη δουλειά πριν αυτά τα οφέλη διαμορφωθούν.
«Το [AI] δεν έχει καμία αίσθηση του πόσο σκληρά δουλεύεις πάνω σε κάτι», σημείωσε.
«Ξοδεύει ακριβώς τον ίδιο υπολογισμό σε κάθε έργο που δημιουργεί και δεν γνωρίζει αν ένα πρόβλημα είναι σημαντικό, ασήμαντο.
Και… αυτού του είδους το μετα-μοντέλο συλλογισμού είναι αυτό που, τον επόμενο χρόνο, οι κορυφαίοι εφαρμοστές τεχνητής νοημοσύνης θα προσθέσουν."

Ο Gates τόνισε επίσης ότι το... φιλανθρωπικό του ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται «σε δίκαιη βάση» όχι μόνο για σκοπούς εκπαίδευσης αλλά και στον ιατρικό τομέα.
«Τους τελευταίους έξι μήνες, έχω πάει σε τόσες πολλές μακροχρόνιες συναντήσεις όπου σκεφτόμαστε: "Εντάξει, τι σημαίνει αυτό για την ανακάλυψη φαρμάκων για ασθένειες των φτωχών; Τι σημαίνει αυτό για τις διαβουλεύσεις υγείας στην Αφρική, όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι όλη τους τη ζωή χωρίς να συναντήσουν γιατρό;» …
Τόσες πολλές διαφορετικές καταστάσεις απλά δεν μπορούν να διαγνωστούν, και μπορούμε να το φέρουμε επανάσταση».
Kείμενο σε εξέλιξη...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης