Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι - Αυτοκαταστροφική η αύξηση μισθών

BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι - Αυτοκαταστροφική η αύξηση μισθών
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω της οικονομίας του που είναι βαρύτατα συνδεδεμένη με τις εισαγωγές
Σχετικά Άρθρα
Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ο ένας στον άλλο… Κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England - BoE).
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, είμαστε όλοι σε χειρότερη θέση. Όλοι πρέπει να πάρουμε το μερίδιό μας», δήλωσε ο Pill και συμπλήρωσε «το να προσπαθούμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος σε έναν συμπατριώτη μας και να πούμε ότι θα είμαστε εντάξει, αλλά θα πρέπει να πάρουν το μερίδιό μας… Αυτό το παιχνίδι με τη μετατόπιση της ευθύνης δημιουργεί πληθωρισμό».
Ο Pill μίλησε για τη «σειρά πληθωριστικών σοκ», που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, από την πανδημική διαταραχή της προσφοράς και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που αύξησαν τη ζήτηση, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας. Ακολούθησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων.
Ωστόσο, ο Pill δήλωσε ότι αυτό δεν είναι όλη η ιστορία και ότι είναι «φυσικό» η συμπεριφορά των φορέων που καθορίζουν τις τιμές και τους μισθούς σε οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να αλλάζει όταν αυξάνονται τα έξοδα διαβίωσης, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, με τους εργαζόμενους να ζητούν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές. «Φυσικά, αυτή η διαδικασία είναι τελικά αυτοκαταστροφική», δήλωσε ο Pill.
Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπου τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλάει στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν τα μισά από τα τρόφιμά του. «Εάν αυτά που αγοράζεις έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλάς, θα είσαι σε χειρότερη θέση», δήλωσε ο Pill.
«Έτσι, με κάποιο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος πρέπει να αποδεχτεί ότι είναι σε χειρότερη θέση και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική αγοραστική του δύναμη είτε με υψηλότερους μισθούς είτε μετακυλίοντας το ενεργειακό κόστος στους πελάτες κ.λπ.» τόνισε.

Ο κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο

Οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, υποστηρίζουν ότι οι μισθοί μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω χωρίς να διακινδυνεύσουν την ανάπτυξη, δεδομένου ότι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό και ο εταιρικός κόσμος έχει διατηρήσει άνετα περιθώρια κέρδους.
Αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω της οικονομίας του που είναι βαρύτατα συνδεδεμένη με τις εισαγωγές, της αδυναμίας της βρετανικής λίρας και μιας σφιχτής αγοράς εργασίας που έχει περιοριστεί από το Brexit.
Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμενόταν να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο, αλλά διαμορφώθηκε στο 10,1%, με τον πυρήνα του πληθωρισμού -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια και παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Αγγλίας- στο 5,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης