Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αντεπίθεση των Ουκρανών «ξεφούσκωσε»... πριν καν αρχίσει – Το αξεπέραστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα Leopard

H αντεπίθεση των Ουκρανών «ξεφούσκωσε»... πριν καν αρχίσει – Το αξεπέραστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα Leopard
Η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς αλλά όλοι περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Ο Απρίλιος πλησιάζει στο τέλος του και πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι κρατά την πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας, ενώ ο ρωσικός στρατός ενισχύει τις άμυνες του στις καταληφθείσες περιοχές της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Wagner,Yevgeny Prigozhin, ο ουκρανικός στρατός είναι απίθανο να πραγματοποιήσει επίθεση εν μέσω των λασπωμένων συνθηκών που καθιστούν αδιάβατους αγρούς και μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
«Δεν μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση αυτή τη στιγμή για αρκετά κατανοητούς λόγους.
Ακόμη και τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε αυτό το έδαφος, πόσο μάλλον τα βαρέα οχήματα και τα τανκς.
Θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες για να στεγνώσει το έδαφος», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Prigozhin.
«Πότε θα ξεκινήσουν μια επίθεση; Μάλλον θα αποφασίσουν μόνοι τους. Δεν με ενημερώνουν για αυτό.
Αλλά είναι γεγονός πως θα ξεκινήσουν την επίθεσή τους.
Γι' αυτό πρέπει να είμαστε 100% προετοιμασμένοι να μην επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 1941», συνέχισε.

Είναι η λάσπη ή... κάτι άλλο

Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται, σε κάποιο βαθμό, και από το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD), το οποίο στην πρόσφατη ενημέρωση πληροφοριών του, είπε ότι η έντονη λάσπη επιβραδύνει τις επιχειρήσεις και για τις δύο πλευρές του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ σημείωσε ότι ρωσικά μέσα πιθανώς υπερβάλλουν τον αντίκτυπό του στις ουκρανικές δυνάμεις ως μέρος του πολέμου πληροφοριών.
«Οι επιφανειακές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η απειλή από τις νάρκες πιθανότατα εξακολουθεί να είναι πιο σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό του ελιγμού εκτός δρόμου των μαχητών», ανέφερε περαιτέρω το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα οι λασπώδεις συνθήκες στην Ουκρανία, αλλά μάλλον η έλλειψη πυρομαχικών και όπλων που φαίνεται να εμποδίζει το Κίεβο να δεσμεύσει τις ένοπλες δυνάμεις του σε μια αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τους EurAsian Times, η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία προφανώς κράτησε οβίδες για την επερχόμενη εαρινή επίθεση, η οποία προκάλεσε απογοήτευση στα ουκρανικά στρατεύματα που μάχονταν στο Bakhmut, που αποκάλυψαν τη δεινή τους κατάσταση που προκλήθηκε από την έλλειψη πυρομαχικών.
Επίσης, ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Volodymyr Zelensky, δήλωσαν ότι δεν θα αναλάβουν άλλη μεγάλη στρατιωτική επίθεση σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία χωρίς περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ και τη Δύση.
«Περιμένουμε να φτάσουν πυρομαχικά από τους εταίρους μας», είπε ο Zelensky σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun στα τέλη Μαρτίου.
Και όταν ρωτήθηκε για την αναμενόμενη αντεπίθεση, είπε, «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε ακόμα. Δεν μπορούμε να στείλουμε τους γενναίους στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή χωρίς άρματα μάχης, πυροβολικό και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς».

vlimata_1.jpg
Το Κίεβο απογοητευμένο από την «ανεπαρκή» προμήθεια όπλων

Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί για την αργή παράδοση όπλων και πυρομαχικών από τη Δύση. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba επέκρινε τους εταίρους της ΕΕ για την αδυναμία τους να παραδώσουν ένα μεγάλο νέο πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών, το οποίο έχει υποσχεθεί ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο.
«Η αδυναμία της ΕΕ να εφαρμόσει τη δική της απόφαση για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία είναι απογοητευτική», έγραψε ο Kuleba σε tweet στις 20 Απριλίου.
«Αυτό είναι ένα τεστ για το εάν η ΕΕ έχει στρατηγική αυτονομία στη λήψη νέων κρίσιμων αποφάσεων ασφάλειας.
Για την Ουκρανία, το κόστος της αδράνειας μετριέται σε ανθρώπινες ζωές».
Οι δηλώσεις του Kuleba προκάλεσαν τηλεφώνημα την επόμενη μέρα με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η Ένωση θα «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποδώσει εξοπλισμό γρήγορα».
Η ΕΕ κατέληξε σε πολιτική συμφωνία στις 20 Μαρτίου σχετικά με ένα σχέδιο χρήσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για την άμεση παροχή στην Ουκρανία με πυρομαχικά από τα διαθέσιμα αποθέματα των ευρωπαϊκών στρατών και άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για κοινή προμήθεια οβίδων.
Ενώ το πρώτο στάδιο, που είναι η διευκόλυνση της προμήθειας πυρομαχικών για την Ουκρανία από τις εφεδρείες των ευρωπαϊκών στρατών, ήδη εφαρμόζεται, το δεύτερο φέρεται να έχει εμπλακεί σε διαμάχη, κυρίως μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας, σχετικά με την προέλευση της παραγγελίας για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού.
Με κάποια υποστήριξη από την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία υποστηρίζει ότι τα κονδύλια πρέπει να παραμείνουν εντός της ΕΕ και ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής πυρομαχικών πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βασικών εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή των βλημάτων πυροβολικού.
Ωστόσο, η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης μπορεί να μην είναι σε θέση να παραδώσει ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία σε ένα χρόνο, σύμφωνα με ανώνυμο Ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλείται το Politico. Ως εκ τούτου, χώρες από τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ταχύτερη παράδοση στην ταχύτερη παράδοση βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, έχει παρέμβει για να βρει έναν συμβιβασμό.
Σουηδοί αξιωματούχοι φέρεται να επινόησαν ένα συμβιβαστικό έγγραφο που περιόριζε τις επικείμενες συμβάσεις σε «οικονομικούς φορείς εγκατεστημένους στην Ένωση και τη Νορβηγία» και διευκρίνισε ότι η οδηγία δεν θα έπρεπε να αποτελέσει προηγούμενο.
Το νέο κείμενο φαίνεται να βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή μεταξύ των μελών της ΕΕ, ακολουθώντας την ανακοίνωση αξιωματούχου της ΕΕ στις 22 Απριλίου, στην οποία ανέφερε ότι το σημείο για την κοινή παραγγελία για την παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών, που ζήτησε η Ουκρανία, είναι «υπό συζήτηση τώρα» και «φαίνεται ότι η λύση είναι πολύ κοντά».
Η Ουκρανία περιμένει να παραλάβει το αμερικανικό άρμα μάχης M1 Abrams σε λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη των γερμανικών Leopard.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων στο Κίεβο πως όλα αυτά είναι πολύ λίγα και πολύ αργά.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις για το πώς να χρησιμοποιούν και να συντηρούν άρματα μάχης Abrams τις επόμενες εβδομάδες, ενώ προσπαθούν να τα φέρουν στο πεδίο της μάχης το συντομότερο δυνατό.

Το αξεπέραστο πρόβλημα με τα Leopard

Τριάντα ένα άρματα Abrams αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwoehr στη Γερμανία στα τέλη Μαΐου, και μερικές εβδομάδες αργότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα θα αρχίσουν την εκπαίδευση σε αυτά, η οποία θα συνεχιστεί για περίπου δέκα εβδομάδες.
Επίσης, αυτά τα άρματα μάχης δεν θα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αντίθετα, 31 άρματα μάχης M1A1 αναβαθμίζονται στις ΗΠΑ και θα σταλούν στο πεδίο της μάχης μόλις είναι έτοιμα, κάτι που θα χρειαστεί... μήνες.
Όσο για τα άρματα μάχης Leopard που φτάνουν στην Ουκρανία έρχονται επίσης με τα δικά τους προβλήματα.
Η Ουκρανία λαμβάνει 71 Leopard 2 από οκτώ διαφορετικές χώρες, τα οποία όμως εκτοξεύουν διαφορετικούς τύπους βλημάτων, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πρόβλημα για τους Ουκρανούς.
Το Κίεβο δεν μπορεί να αγοράσει πυρομαχικά για αυτά τα Leopard 2 και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσής τους μπορεί να διαφέρουν, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτών των αρμάτων στο πεδίο της μάχης.
leopard_c.JPG
Επίσης στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι 71 Leopard 2 και 31 M-1 αποτελούν μόνο εκατό άρματα μάχης για έναν στρατό που απαιτεί περισσότερα από χίλια τανκς για να εξοπλίσει τα τάγματα τεθωρακισμένων του.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ουκρανία λαμβάνει επίσης και άλλους σοβιετικούς τύπους αρμάτων μάχης.


Οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους

Η ανησυχία στους διαδρόμους του Κιέβου είναι ότι καθώς η αναμονή για όπλα και πυρομαχικά διαρκεί περισσότερο, ο ρωσικός στρατός στις καταληφθείσες περιοχές της Ουκρανίας ενισχύει τις θέσεις του, δυσκολεύοντας τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν αυτές τις περιοχές.
Για παράδειγμα, στο Berdyansk, στη βόρεια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, οι Ρώσοι οχυρώνουν το αεροδρόμιο με χαρακώματα και πυραμιδικά αντιαρματικά εμπόδια που ονομάζονται «δόντια του δράκου».
Εκτός από αυτό, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει επίσης να σκάβουν αμυντικές οχυρώσεις στην Κριμαία.
Παρόμοιες οχυρώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί σε περιοχές νότια της Zaporizhia η οποία πιστεύεται ότι είναι από τις πιο πιθανές περιοχές όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Οι επιθέσεις κατά κύματα και οι Wagner

Επίσης, ο ρωσικός στρατός έχει αποδείξει την ικανότητά του να προσαρμόζεται στο πεδίο της μάχης, όπως επισημαίνεται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες όπως ο Mick Ryan, ένας απόστρατος στρατηγός του αυστραλιανού στρατού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία στόχευσε επιτυχώς τη ρωσική επιμελητεία και τις οπίσθιες περιοχές τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου λόγω των «κακών» τακτικών κλειστής μάχης.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός έκανε αλλαγές.
«Αντί για πιο ελιγμούς, υιοθέτησε ένα πολύ φθοροποιό μοντέλο», είπε ο Ryan αναφερόμενος στην αυξημένη ένταση της Ρωσίας σε χτυπήματα πυροβολικού που καθοδηγούνται από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για να προχωρήσουν αργά αλλά πιο προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί η έκθεση ακριβότερων όπλων.
Επιπλέον, επεσήμανε τη στρατολόγηση καταδικασμένων εγκληματιών από τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, την οποία περιέγραψε ως «επιστροφή σε επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων που εμφανίστηκαν σε συγκρούσεις όπως ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ» αλλά με πιο «σύνθετο» τρόπο.
«Είναι μια πιο περίπλοκη προσαρμογή σε τακτικές όπου τα αρχικά ανθρώπινα κύματα είναι μόνο το πρώτο κλιμάκιο από πολλά, κάθε διαδοχικό κλιμάκιο περιλαμβάνει πιο έμπειρους και ικανούς στρατιώτες», πρόσθεσε.
«Κάθε διαδοχικό κύμα θα αποκόμιζε μικρά κέρδη και τελικά καλύτερα εκπαιδευμένα και πιο έμπειρα στρατεύματα Wagner θα εκμεταλλεύονταν τα όποια κέρδη θα επιτύγχαναν αυτές οι επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων».
Υπήρξε επίσης μια εξέλιξη της ρωσικής τακτικής για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στις χερσαίες δυνάμεις, η οποία αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική, όπως παραδέχθηκαν διστακτικά οι αξιωματούχοι της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι Ρώσοι επιπλέον έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς όπως βόμβες ολίσθησης FAB-500 και UPAB-1500B 1,5 τόνων.
Αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση

Η Δύση σκοπεύει να αναγκάσει το Κίεβο να ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να αποσβέσει τα χρήματα που έχει λάβει, δήλωσε την Πέμπτη (27/4/2023) ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) Denis Pushilin.
«Όσον αφορά το αν θα υπάρξει αντεπίθεση ή όχι, πιστεύω ότι ακόμα κι αν το καθεστώς του Κιέβου δεν είναι διατεθειμένο να ξεκινήσει και συνειδητοποιήσει ότι θα αποτύχει, θα αναγκαστεί να την πραγματοποιήσει.
Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από το έξω και έχει λάβει σοβαρά κεφάλαια και σοβαρή βοήθεια, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, επομένως πρέπει να τα αποσβέσει (τα κεφάλαια) και θα αναγκαστεί να το κάνει», είπε ο Pushilin.
Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση στις αρχές Μαΐου.
«Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί, ιδιαίτερα επειδή ο καιρός παίζει ρόλο εδώ, αλλά αμφιβάλλω ότι θα συμβεί στις αρχές Μαΐου», σημείωσε.
Τα μέσα ενημέρωσης συζητούν το θέμα της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και αρκετούς μήνες, δίνοντας διάφορες ημερομηνίες για το πότε μπορεί να συμβεί.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι οι ανοιχτές εικασίες των δυτικών χωρών για μια επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση ήταν περαιτέρω απόδειξη της άμεσης εμπλοκής τους στη σύγκρουση.
Οι New York Times έγραψαν την Τρίτη (25/4), επικαλούμενοι έγγραφα που διέρρευσαν το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σχεδιάσει να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση στη νότια κατεύθυνση τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουκρανία αναμένεται να εκπαιδεύσει 12 ταξιαρχίες μάχης, με 4.000 άνδρες η καθεμία, μέχρι τα τέλη Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης