Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερό μέλλον λόγω τεχνητής νοημοσύνης - Η IBM σταματά τις προσλήψεις - Goldman: Θα επηρεαστούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας

Ζοφερό μέλλον λόγω τεχνητής νοημοσύνης - Η IBM σταματά τις προσλήψεις - Goldman: Θα επηρεαστούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας
Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον της εργασίας, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το 25% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί αρνητικά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε μελέτη της, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs με έδρα τη Νέα Υόρκη προβλέπει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη μαζική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
«Βλέπουμε τώρα τις επιπτώσεις της χρήσιμης αλλά ανατρεπτικής τεχνολογίας», όπως σημειώνει το Forbes. 
Τόσο η Chegg, μια εκπαιδευτική εταιρεία, όσο και η IBM ανακοίνωσαν ότι η ΤΝ θα προκαλέσει αλλαγές στους αντίστοιχους οργανισμούς τους.
Η Chegg είδε την αξία των μετοχών της να μειώνεται.
Η IBM θα θέσει σε ισχύ πάγωμα των προσλήψεων και θα επιτρέψει τη φθορά χωρίς να προσλάβει νέο προσωπικό, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναλάβει τις θέσεις εργασίας τους.

Σοκ για τη μετοχή της Chegg

Οι μετοχές της εταιρείας διαδικτυακής μάθησης Chegg σημείωσαν βουτιά, αφού ήταν ένας από τους πρώτους οργανισμούς που παραδέχτηκε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Η Chegg αναγνώρισε ότι οι μαθητές στρέφονταν για βοήθεια στο ChatGPT της OpenAi. Η εναλλακτική λύση AI πλήττει την οικονομική κατάσταση της Chegg, καθώς οι μετοχές της έπεσαν σχεδόν 50% το πρωί της Τρίτης.
Η εταιρεία εκπαίδευσης αναδεικνύει πόσο γρήγορα η AI μπορεί να αναπαράγει ανέξοδα υπηρεσίες και προϊόντα.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Chegg με έδρα την Καλιφόρνια είδε μείωση των εσόδων και απώλεια συνδρομητών.
Σε απάντηση στη νέα πραγματικότητα, η εταιρεία ξεκίνησε το CheggMate, μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε με το ChatGPT-4 για να προσφέρει προσαρμοσμένο περιεχόμενο μέσω AI.

Η Goldman Sachs και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπουν ότι θα επηρεαστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του reshoring της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιφέρουν μια κρίσιμη αλλαγή στην παγκόσμια αγορά εργασίας.
Το WEF προβλέπει μια "νέα εποχή αναταραχής", καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για να συμβαδίσουν με τις αλλαγές. Όσοι έχουν υπόβαθρο στην τεχνολογία, την ανάλυση δεδομένων ή την κυβερνοασφάλεια θα ωφεληθούν στο νέο περιβάλλον.
Στη μελέτη του WEF συμμετείχαν περισσότερες από 800 εταιρείες που απασχολούν συνολικά 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 45 χώρες παγκοσμίως. Οι παγκόσμιοι εργοδότες προβλέπουν τη δημιουργία 69 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το 2027 και την εξάλειψη 83 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας - μια καθαρή απώλεια 14 εκατομμυρίων θέσεων.
Οι υπάλληλοι γραφείου θα σηκώσουν το κύριο βάρος των ταχέως εξελισσόμενων αλλαγών.
Περίπου 26 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε διοικητικές θέσεις θα περικοπούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Ας υποθέσουμε ότι η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη ανταποκρίνεται στη διαφημιστική της εκστρατεία.
Σε αυτή την περίπτωση, το εργατικό δυναμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα ανατραπεί, ανέφερε η Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα σε μια απογοητευτική και ανησυχητική έκθεση σχετικά με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν ή να μειωθούν από αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία.
Από τη θετική πλευρά, η Goldman υποστηρίζει ότι η αυτοματοποίηση δημιουργεί καινοτομία, οδηγώντας σε νέες θέσεις εργασίας.
Για τις εταιρείες, θα υπάρξει εξοικονόμηση κόστους χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούν να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, αυξάνοντας τελικά το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.

Το πάγωμα προσλήψεων της IBM σε ρόλους που μπορεί να αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Την ίδια ώρα, η IBM ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις προσλήψεις για ρόλους που μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.
Στο στόχαστρο μπαίνουν λειτουργίες, όπως ρόλοι back office με διοικητικό προσανατολισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Ο Krishna επισημαίνει ότι η τεχνολογική εταιρεία έχει περίπου 26.000 εργαζόμενους που δεν έχουν σχέση με τους πελάτες και περίπου το 30% -που αντιπροσωπεύει 7.800 άτομα- θα μπορούσε να εκτοπιστεί μέσω της φθοράς λόγω της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η IBM διαθέτει 260.000 εργαζόμενους και θα συνεχίσει να προσλαμβάνει για την ανάπτυξη λογισμικού και ρόλους που αφορούν τους πελάτες.

Ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί

Ο Dr. Geoffrey Hinton θεωρείται ο "νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης" λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής του με αυτή την τεχνολογία.
Μετά από μια δεκαετία εργασίας στον διαδικτυακό γίγαντα αναζήτησης, ο Hinton αποχώρησε πρόσφατα από την Google, τον σημερινό εργοδότη του, ανέφεραν οι New York Times.
Το σκεπτικό της αποχώρησής του ήταν οι ανησυχίες του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στους ανθρώπους η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης.
Μοιράστηκε την ανησυχία του για την παραπληροφόρηση, τις διαταραχές της αγοράς εργασίας και άλλους σοβαρούς υπαρξιακούς κινδύνους.
Στα 75 του χρόνια, ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης άφησε τον γίγαντα της αναζήτησης για να μιλήσει ελεύθερα για τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να είναι συνδεδεμένος με την Google.
Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης δήλωσε ότι μετάνιωσε για τη συμβολή του στον χώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης