Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια κατακραυγή για τη Διεθνή Αμνηστία - Εμφάνισε ψεύτικες εικόνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παγκόσμια κατακραυγή για τη Διεθνή Αμνηστία - Εμφάνισε ψεύτικες εικόνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας δικαιολόγησε το ατόπημα ως μία προσπάθεια να προστατευτεί η ταυτότητα των διαδηλωτών
Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκληθεί για τις πλαστές εικόνες που εμφάνισε η Διεθνής Αμνηστία, προκειμένου να καταγγείλει "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", όπως ισχυρίστηκε, στην Κολομβία.
Η φιλανθρωπική οργάνωση χρησιμοποίησε εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη για να τιμήσει τη διετή επέτειο των διαδηλώσεων στη νοτιοαμερικανική χώρα κατά των αυξήσεων των φόρων που επέβαλε η αριστερή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Αν και η Αμνηστία είχε πρόσβαση σε πρωτότυπες εικόνες και βίντεο από τις διαδηλώσεις του Απριλίου 2021, η οργάνωση χρησιμοποίησε αντ' αυτού εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή για να εικονογραφήσει αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με το συμβάν.
Σε μία από αυτές εμφανιζόταν μια γυναίκα τυλιγμένη με μια σημαία να ξυλοκοπείται από δύο αστυνομικούς, με λεζάντα: "Γιατί η κολομβιανή αστυνομία χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση".
Η σημαία στην εικόνα παρουσίαζε τα τρία χρώματα της κολομβιανής σημαίας, αλλά σε λάθος σειρά.
Amnesty International Uses AI-Generated Images of Colombian Human Rights Abuses - Amnesty InternationalAmnesty International Uses AI-Generated Images of Colombian Human Rights Abuses - Amnesty Internationalac0ca456ee981dc5858ffa7d02a7c6e0.jpeg
Μεγάλες επικρίσεις

Ενώ οι εικόνες χαρακτηρίστηκαν ως τεχνητά παραγόμενες, η χρήση της τεχνολογίας για την απεικόνιση πραγματικών γεγονότων προκάλεσε επικρίσεις.
Ο Jake Moore, παγκόσμιος σύμβουλος κυβερνοασφάλειας της Eset, σχολίασε ότι "η χρήση τεχνητών εικόνων απλά αποδυναμώνει την πραγματικότητα, ακόμη και αν αυτές έγιναν για να ενισχύσουν το μήνυμα.
"Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μια δημιουργία χρησιμοποιείται για να εμφυτεύσει μια εικόνα στο μυαλό των ανθρώπων, μειώνει εντελώς την εμπιστοσύνη και καταστρέφει την αξιοπιστία.
"Παρόλο που μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, μια ψεύτικη εικόνα δεν θα είναι ποτέ αυθεντική και πλήτει αμέσως την αξιοπιστία".
Οι εικόνες, οι οποίες αρχικά αναρτήθηκαν στο Twitter από το νορβηγικό τμήμα της Αμνηστίας, έχουν έκτοτε διαγραφεί.
a6077c7fb22f4bea16f77c5136b441f3.jpeg
Η απάντηση

Εκπρόσωπος της Αμνηστίας παραδέχτηκε ότι η Διεθνής Αμνηστία χρησιμοποιεί τις εικόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
"Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο απεικόνισης των θυμάτων, προστατεύοντας παράλληλα την ταυτότητά τους.
"Η πρόθεση ήταν αυτό το έργο τέχνης να χρησιμεύσει ως ένα συμβολικό παράδειγμα που υπογραμμίζει τον φόβο που πολλά από τα θύματα εξακολουθούν να αισθάνονται σχετικά με τη δημόσια καταγγελία της καταπίεσης που υπέστησαν".
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ορισμένοι Κολομβιανοί βρίσκονται στο στόχαστρο ποινικών διώξεων από τις τοπικές αρχές λόγω της εμφάνισής τους σε εικόνες των διαδηλώσεων.
Επίσης, κατήγγειλε ότι η Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της κολομβιανής αστυνομίας "χρησιμοποίησε θανατηφόρα όπλα, όπως τυφέκια Tavor 5,56 χιλιοστών, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών" κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2021, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί.
Οι αρχικές αναφορές από το 2021 έδειχναν εικόνες και βίντεο με διαδηλωτές, καθώς και εικόνες αστυνομικών που φορούσαν αλεξίσφαιρα και κρατούσαν ασπίδες.
Το λάθος στα χρώματα της κολομβιανής σημαίας αναδεικνύει όμως τις αδυναμίες της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία υιοθετείται με ταχείς ρυθμούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία παραγωγής εικόνων τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανή να δώσει λανθασμένες απαντήσεις και ψευδείς λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης