Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερό το μέλλον για εκατομμύρια εργαζόμενους - Προαναγγέλλει περικοπές η ΙΒΜ, θα αναλάβουν τα ρομπότ

Ζοφερό το μέλλον για εκατομμύρια εργαζόμενους - Προαναγγέλλει περικοπές η ΙΒΜ, θα αναλάβουν τα ρομπότ
Η IBM θα αναστείλει ή θα επιβραδύνει τις προσλήψεις σε τομείς back office, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς πολλά καθήκοντα θα αντικατασταθούν από την αυτοματοποίηση
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει χιλιάδες υπαλλήλους γραφείου στην IBM μέσα σε πέντε χρόνια, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα της πληροφορικής.
Ο Arvind Krishna δήλωσε ότι η IBM θα αναστείλει ή θα επιβραδύνει τις προσλήψεις σε τομείς back office, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς πολλά καθήκοντα θα αντικατασταθούν από την αυτοματοποίηση.
Περίπου 26.000 άτομα έχουν σήμερα ρόλους σε αυτές τις θέσεις στην IBM, η οποία απασχολούσε περίπου 288.000 υπαλλήλους στο τέλος του περασμένου έτους.
"Θα μπορούσα εύκολα να δω το 30% αυτών να αντικαθίστανται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση σε μια πενταετία", δήλωσε ο Krishna στο Bloomberg.
Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου 7.800 άτομα προσωπικό.
Η IBM δήλωσε ότι μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης θα προέλθει από εθελουσίες και όχι από εκτεταμένες απολύσεις.

Σε αναβρασμό οι επίμαχοι κλάδοι

Η πρόβλεψη του Krishna είναι από τα πρώτα σημάδια ότι ένα νέο κύμα προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης διαταράσσει την αγορά εργασίας, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων του λεγούμενου "λευκού κολάρου".
Η ταχεία άνοδος των "μεγάλων γλωσσικών μοντέλων", όπως το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI του Σαν Φρανσίσκο, οδήγησε σε νέους φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας.
Τα ρομπότ είναι ικανά να συνοψίζουν μεγάλες ποσότητες κειμένου, να γράφουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δοκίμια και να βοηθούν στην παραγωγή κώδικα υπολογιστή.
Ο Krishna δήλωσε ότι πιο καθημερινές εργασίες, όπως η γραφειοκρατία, θα διεκπεραιωθούν από την αυτοματοποίηση και όχι τομείς όπως οι αξιολογήσεις απόδοσης.

Χάνονται ήδη θέσεις εργασίας

Η πρόβλεψή του έρχεται καθώς πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν περικόψει θέσεις εργασίας και έχουν εισαγάγει πάγωμα προσλήψεων φέτος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές.
Τον Ιανουάριο, η IBM δήλωσε ότι περίπου 3.900 θέσεις εργασίας ήταν πιθανό να καταργηθούν.
Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης Insider και BuzzFeed έχουν αμφότερες στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη δημιουργία άρθρων.
Πριν από δύο εβδομάδες, το BuzzFeed ανακοίνωσε ότι το ειδησεογραφικό του τμήμα θα κλείσει, ενώ το Insider - πρώην Business Insider - δήλωσε ότι θα περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού του, μια εβδομάδα αφότου αποκάλυψε σχέδια για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα σύνταξης ειδήσεων.
Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ απεργούν σήμερα για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι τα στούντιο θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντικαταστήσουν τη δουλειά τους.
Η IBM θεωρήθηκε κάποτε πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσοντας τον υπολογιστή Deep Blue που νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι το 1997 και κερδίζοντας στο αμερικανικό τηλεπαιχνίδι Jeopardy το 2011 με το chatbot Watson.
Ωστόσο, το σύστημα δυσκολεύτηκε να κερδίσει εμπορικούς πελάτες.
Η IBM πούλησε μεγάλο μέρος της επιχείρησης Watson Health πέρυσι, αν και συνεχίζει να αναπτύσσει το Watson για τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης