Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας είναι ο νικητής της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ... η JP Morgan

Ένας είναι ο νικητής της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ... η JP Morgan
Σε όλους τους τομείς, η JPMorgan είναι ο μεγάλος κερδισμένος, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι περιφερειακές τράπεζες
Ένα τσουνάμι τραπεζικών πληροφοριών έχει χτυπήσει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες: κέρδη πρώτου τριμήνου, εισροές σε κρατικά αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και κρατικά ομόλογα, ρυθμιστικές εκθέσεις για πρόσφατες τραπεζικές αποτυχίες, ενέργειες επιβολής, και, φυσικά, οι αποτυχίες και οι ρευστοποιήσεις της Silicon Valley Bank, της Signature και πιο πρόσφατα της First Republic.
Η αιτία αυτής της τραπεζικής κρίσης δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη, σύμφωνα με τον Brian Graham, συνιδρυτή και εταίρο της Klaros Group.
Πολλές τράπεζες "ξέχασαν" ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν αλλά και να μειωθούν.
Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οι τράπεζες αυτές υπέστησαν ζημίες.
Για τους περισσότερους, οι απώλειες αποτελούν πρόβλημα, αλλά όχι υπαρξιακό.
Αλλά για μια χούφτα εξ αυτών, όπως η SVB και η First Republic, οι ζημίες που προέκυψαν από την κακή διαχείριση κινδύνων ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να τις οδηγήσουν σε οικονομική χρεοκοπία.
Στο μέλλον, πολλές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις τρύπες στους ισολογισμούς τους, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επώδυνο για τους υφιστάμενους μετόχους.
Και, αν και δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν περισσότερες τραπεζικές πτωχεύσεις, πιθανότατα δεν υπάρχουν πολύ περισσότερες SVB ή First Republics που περιμένουν στα παρασκήνια.

Οι νικητές

Μέσα σε αυτή την κακοφωνία, αναδύεται μια σαφής εικόνα τόσο των μακροπρόθεσμων νικητών (ειδικά οι μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η JPMorgan) όσο και των χαμένων (κυρίως περιφερειακές τράπεζες με ενεργητικό μεταξύ 75 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Οι μεγαλύτεροι και πιο άμεσοι νικητές είναι οι τρεις τράπεζες που ήταν σε θέση να μαζέψουν τα κομμάτια.
Η First Citizens αγόρασε ό,τι είχε απομείνει από την SVB- η μετοχή της σχεδόν διπλασιάστηκε.
Η New York Community Bank αγόρασε τα απομεινάρια της Signature- η μετοχή της σημείωσε άλμα 50%.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, η JPMorgan εξαγόρασε την First Republic- παρά το μέγεθος μαμούθ της (η First Republic αποτελεί μόνο το 5% περίπου του ενεργητικού της συνδυασμένης εταιρείας) και η μετοχή της JPMorgan σημείωσε άλμα στον απόηχο της εξαγοράς της.
Αποδεικνύεται ότι το να είσαι μία από τις λίγες τράπεζες που είναι σε θέση να υποβάλουν προσφορά σε μια αναγκαστική πώληση υπό έντονη πίεση χρόνου είναι μια συνταγή για να πετύχεις μια καλή συμφωνία.

Η "υφαρπαγή" των καταθέσεων

Οι χρεοκοπίες των τραπεζών αναδιαμορφώνουν ταυτόχρονα την αγορά καταθέσεων.
Η άνοδος των επιτοκίων είχε ήδη δημιουργήσει κίνητρα για τους καταθέτες να μεταφέρουν κεφάλαια από λογαριασμούς τρεχούμενων με χαμηλή απόδοση.
Το σοκ από την πτώχευση της SVB οδήγησε εταιρείες, ιδρύματα και άλλους φορείς με μεγάλα υπόλοιπα πάνω από το ανώτατο όριο ασφάλισης FDIC των 250.000 δολαρίων να επανεξετάσουν πού φυλάσσουν τα χρήματά τους.
Τα κεφάλαια μετακινούνται τόσο για υψηλότερες αποδόσεις όσο και για μεγαλύτερη ασφάλεια (σε τράπεζες "πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν", σε πλήρως ασφαλισμένους λογαριασμούς που κατέστησαν δυνατούς τα δίκτυα καταθέσεων και σε άμεσες επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και κρατικά αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς).
Μετά την πτώχευση της SVB, οι καταθέσεις σε ολόκληρο τον κλάδο έχουν μειωθεί περισσότερο από 130 δισεκατομμύρια δολάρια (ακόμη και όταν το ενεργητικό των τραπεζών έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο), ενώ περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια νέων χρημάτων έχουν εισρεύσει σε κρατικά αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς.
Για άλλη μια φορά, η JPMorgan βγαίνει σαφής νικητής.
Κατά το πρώτο τρίμηνο, μόνο η JPMorgan και η U.S. Bancorp, μεταξύ των 35 κορυφαίων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, είδαν αύξηση στις μη τοκοφόρες καταθέσεις (όπως οι λογαριασμοί επιταγών), καθώς οι μεγάλοι εμπορικοί καταθέτες αναζήτησαν ασφάλεια.

Οι χαμένοι

Οι χαμένοι από αυτή τη ραγδαία αλλαγή στη συμπεριφορά των καταθετών είναι οι περιφερειακές τράπεζες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις καταθέσεις και ωστόσο, μετά την SVB, δεν θεωρούνται "πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν".
Όλες οι μεγάλες και περιφερειακές τράπεζες εκτός της JPMorgan και της U.S. Bancorp είδαν σημαντικές εκροές μη τοκοφόρων καταθέσεων, συνολικού ύψους άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλες τους πρέπει να αντικαταστήσουν το χαμένο "δωρεάν χρήμα" με χρηματοδότηση υψηλότερου κόστους.
Σαφέστερα αυτό είναι θέμα κερδοφορίας, όχι φερεγγυότητας.
Οι τράπεζες αυτές είναι πιθανό να δουν μόνιμη αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους, ιδίως σε σχέση με τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Εκτός από τις μετατοπίσεις καταθέσεων, αυτή η τελευταία τραπεζική κρίση -όπως και οι προηγούμενες κρίσεις- θα έχει ως αποτέλεσμα πολιτικές και ρυθμιστικές επιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο αύξησε το όριο για αυστηρότερη ρύθμιση το 2018 από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία (όπως ορίστηκε στον νόμο Dodd-Frank στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης) σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες υπόκεινται σε αυτή την εντατικότερη εποπτεία από την αρχή.
Αλλά καθεμία από τις τρεις πρόσφατες τραπεζικές πτωχεύσεις αφορούσε τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πτώχευση της SVB συνιστά ρητά τη μείωση του ορίου για στενότερο έλεγχο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει τελικά το νέο όριο, ορισμένες τράπεζες θα έχουν μπροστά τους ένα πολύ σκληρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν νικητές όταν αυξάνεται η ρύθμιση, αν και τόσο οι κοινοτικές τράπεζες όσο και οι τράπεζες που είναι "πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν" πιθανότατα θα δουν μικρή αλλαγή στα αντίστοιχα ρυθμιστικά βάρη τους.
Οι χαμένοι από τη διαφαινόμενη αυστηρότερη ρύθμιση, ωστόσο, είναι σαφείς.
Οι περιφερειακές τράπεζες με ενεργητικό από 75 έως 250 δισεκατομμύρια δολάρια αντιμετωπίζουν ένα πολύ διαφορετικό και πιο δύσκολο ρυθμιστικό περιβάλλον, πολύ πιο συμβατό με αυτό που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι μεγαλύτερες τράπεζες.
Και το υφιστάμενο αντικίνητρο για την υπέρβαση του μεγέθους των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξανεμιστεί.

Στο τέλος κερδίζει η... JP Morgan

Σε όλους τους τομείς, η JPMorgan είναι ο μεγάλος κερδισμένος, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι περιφερειακές τράπεζες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και ένα πολύ πιο σκληρό ρυθμιστικό περιβάλλον.
Στο τέλος του 2022, υπήρχαν 29 αμερικανικές τράπεζες με ενεργητικό μεταξύ 75 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με συνολικό ενεργητικό 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αποτελούσαν λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.
Ο αριθμός αυτός θα καταρρεύσει μέσα σε περίπου 18 μήνες, με αποτέλεσμα τη σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.
Ορισμένες από αυτές τις τράπεζες θα συνενωθούν για να ενταχθούν στις τάξεις των μεγαλύτερων τραπεζών, δεδομένης της εξαφάνισης κάθε αντικινήτρου για να παραμείνουν κάτω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Ορισμένες θα συρρικνωθούν μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικών κλάδων για να μείνουν πολύ μακριά από το όριο για αυστηρότερη ρύθμιση.
Και οι μικρότερες τράπεζες θα σπεύσουν πιθανότατα να ενοποιηθούν για να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος της ρύθμισης, μένοντας παράλληλα πολύ μακριά από το νέο ρυθμιστικό όριο, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των τραπεζών με ενεργητικό γύρω στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα εκατομμύρια των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που βασίζονται σε αυτές τις τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένα για σημαντικές διαταραχές και αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης