Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνουν καταθέσεις και οι ευρωπαϊκές τράπεζες - «Τιμωρούν» για τα επιτόκια οι καταθέτες

Χάνουν καταθέσεις και οι ευρωπαϊκές τράπεζες - «Τιμωρούν» για τα επιτόκια οι καταθέτες
Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις
Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η εκροή καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους αποταμιευτές να αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που προσφέρει ο κλάδος.
Η τάση αυτή αναδείχθηκε καθώς ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής περιέγραψαν ένα κερδοφόρο ξεκίνημα του έτους σε αποτελέσματα που προσέφεραν επίσης μια γεύση του φαινομένου που ονομάστηκε "τραπεζικός περίπατος - bank walk" (κατά το bank run) - μια αργή αλλά αξιοσημείωτη εκροή μετρητών από τους πελάτες.
Οι τράπεζες δεν έχασαν πολύ χρόνο για να χρεώσουν περισσότερα δάνεια όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν γρήγορα από μια σχεδόν 15ετή λήθαργο γύρω από το μηδέν πέρυσι, αλλά οι περισσότεροι καθυστέρησαν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων που καταβάλλονται σε εκατομμύρια πελάτες τους.
Αυτό αύξησε τα κέρδη πολλών μεγάλων τραπεζών πέρα από τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, αλλά άφησε τους αποταμιευτές δυσαρεστημένους, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του τομέα.
"Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν αν θα μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους διατηρώντας τα επιτόκια των καταθέσεων όσο το δυνατόν χαμηλότερα ή αν θα δώσουν προτεραιότητα στη ρευστότητα και τη σταθερότητά τους αυξάνοντας τα επιτόκια και διατηρώντας τα κεφάλαια των πελατών", δήλωσε η Nicola Marinelli, επίκουρη καθηγήτρια χρηματοοικονομικής στο Regent's University του Λονδίνου.

Που κατευθύνονται τα κεφάλαια

Τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος αποδεικνύονται δημοφιλή μεταξύ των αποταμιευτών που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις στα μετρητά τους, καθώς τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού παραμένουν.
Τα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις αυτών των κεφαλαίων έχουν μόνο ελάχιστα ξεπεράσει τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά ο δείκτης Crane Money Market Fund σε στερλίνα ανέφερε απόδοση 7 ημερών σε ετήσια βάση 4,12% στις 25 Απριλίου, σε σύγκριση με ορισμένα τραπεζικά επιτόκια που εξακολουθούν να είναι κολλημένα κάτω από το 1%.
Ο αντίστοιχος δείκτης σε ευρώ ήταν 2,81%.
Τα στοιχεία της Refinitiv Lipper έδειξαν καθαρές ροές άνω των 34 δισ. ευρώ (37,6 δισ. δολάρια) σε ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς τον Μάρτιο, το είδος του ενεργητικού με τις καλύτερες πωλήσεις εκείνο τον μήνα.
Η κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων είχε ήδη αξία μεγαλύτερη από 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, αν και παραμένει μικροσκοπική σε σύγκριση με τα 9,45 τρισεκατομμύρια ευρώ που διακρατούνται σε τρεχούμενους λογαριασμούς στις τράπεζες σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
Η Fidelity International ανέφερε επίσης αύξηση 8% σε ετήσια βάση στις ροές σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς στην επενδυτική της πλατφόρμα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26ης Απριλίου.

Επαρκής ρευστότητα

Οι ανώτεροι τραπεζίτες έχουν απορρίψει την απειλή που συνιστά η μείωση των καταθέσεων, σε μια περιοχή όπου οι ομάδες συμφερόντων των καταναλωτών υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τους συζύγους παρά τις τράπεζες.
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των καταθέσεων κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει τόσο σταθερή θέση ρευστότητας - με δείκτη κάλυψης 163% - που μπορεί να αντέξει να κυνηγήσει την κερδοφορία κατά τη διαχείριση της καταθετικής της βάσης.
Η ευρύτερη πτώση των καταθέσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει τις τράπεζες να εξισορροπήσουν τις υποχρεώσεις τους -κυρίως αυτά που οφείλουν στους καταθέτες- έναντι μιας μελλοντικής πτώσης του ενεργητικού τους, καθώς η ζήτηση για δάνεια παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Αλλά οι τράπεζες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και κεφάλαια για να καλύψουν τα στοιχήματα δανεισμού που μπορεί ξαφνικά να δυσκολέψουν.
Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, αλλά η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και της ελβετικής Credit Suisse αποτελούν προειδοποιητικές ιστορίες για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι πελάτες εγκαταλείπουν τις τράπεζες με γοργό ρυθμό.

Αποχωρήσεις

Στη Βρετανία, οι πελάτες της NatWest απέσυραν 11,1 δισεκατομμύρια λίρες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οι καταθέσεις της HSBC εξαιρουμένων των έκτακτων εισροών μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Barclays και η Lloyds Banking Group κατέγραψαν μειώσεις 5 δισεκατομμυρίων και 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών αντίστοιχα.
Στη Γερμανία, τα στοιχεία της Bundesbank έδειξαν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν σχεδόν 8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αποδίδει εν μέρει τη δική της πτώση 4,7% το πρώτο τρίμηνο στους φόβους μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.
Ο οικονομικός διευθυντής James von Moltke παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός με "κάποιες καταθέσεις ευαίσθητες στις τιμές να εγκαταλείπουν την τράπεζα" και ορισμένοι πελάτες να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, έπαιξαν επίσης ρόλο.
Η γαλλική BNP Paribas ανέφερε επίσης μια μικρή πτώση στις καταθέσεις του πρώτου τριμήνου, ενώ η ισπανική Santander ήταν η μόνη ευρωπαϊκή βαριά τράπεζα που ανέφερε αύξηση, της τάξης του 6%, κατά την ίδια περίοδο.
Ορισμένοι νομοθέτες έχουν επικρίνει τις τράπεζες για την αναντιστοιχία μεταξύ του τι χρεώνουν στους δανειολήπτες και των επιτοκίων που προσφέρουν στους αποταμιευτές.
"Πρόκειται για την κερδοφορία.
Πρόκειται για τη διατήρηση των δικών σας κερδών.
Αυτή δεν είναι η απάντηση;", ρώτησε η Βρετανίδα νομοθέτης Angela Eagle τους επικεφαλής των τραπεζών σε ακρόαση στο βρετανικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn περιέγραψε την απώλεια καταθέσεων της τράπεζάς του ως "τίποτα σημαντικό", ενώ ο Andy Halford, οικονομικός διευθυντής της Standard Chartered, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι θα δώσουν τελικά προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι των πληρωμών τόκων.
"Θα δούμε τους ανθρώπους να παρκάρουν τα χρήματά τους εκεί όπου είναι ασφαλή", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης