Τελευταία Νέα
Διεθνή

PacWest και First Horizon καταρρέουν... Νέοι κλυδωνισμοί και διασώσεις στον ορίζοντα - Η τραπεζική κρίση συνεχίζεται

PacWest και First Horizon καταρρέουν... Νέοι κλυδωνισμοί και διασώσεις στον ορίζοντα - Η τραπεζική κρίση συνεχίζεται
Οι επενδυτές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα να ξετυλίγεται το κουβάρι της τραπεζικής κρίσης στην αμερικανική ήπειρο
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από 50% χάνουν οι μετοχές της PacWest και της First Horizon κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα να ξετυλίγεται το κουβάρι της τραπεζικής κρίσης στην αμερικανική ήπειρο.
Οι μετοχές της First Horizon κατέρρευσαν, αφού η Toronto-Dominion Bank δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει πώς "τερματίστηκε" η συμφωνία για την αγορά της τράπεζας με έδρα το Μέμφις.
Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι και οι δύο "κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία" για τον τερματισμό της αρχικά ανακοινωθείσας συμφωνίας συγχώνευσης, η οποία ανακοινώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Η TD δήλωσε ότι "δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση των ρυθμιστικών εγκρίσεων για λόγους που δεν σχετίζονται με την First Horizon.
Επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε και αν μπορούν να ληφθούν αυτές οι κανονιστικές εγκρίσεις, τα μέρη συμφώνησαν αμοιβαία να τερματίσουν τη συμφωνία συγχώνευσης".
Το αρχικό σχέδιο της TD ήταν να αγοράσει την First Horizon έναντι 13,4 δισ. δολαρίων.
Αυτό θα επέτρεπε στην καναδική τράπεζα να επεκτείνει την παρουσία της στα νοτιοανατολικά με πάνω από 400 νέα τραπεζικά καταστήματα και 1,1 εκατομμύρια ατομικούς και επιχειρηματικούς πελάτες σε 12 πολιτείες.
Ωστόσο, ο τερματισμός της συγχώνευσης έρχεται καθώς το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αναταραχή.
Η First Republic Bank νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ και ο τέταρτος περιφερειακός πιστωτικός οργανισμός που καταρρέει από τον Μάρτιο μετά την Silvergate Capital, τη Silicon Valley Bank της SVB Financial Group και την Signature Bank.

Καταρρέει και η PacWest

Ένα απίστευτο sell off υπέστη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τη λήξη της κύριας συνεδρίασης στη Wall Street, η μετοχή της PacWest, καθώς κατέρρευσε κατά 50%, με την τράπεζα της Καλιφόρνιας να αναζητά μια οικονομική γραμμή ζωής εν μέσω της χειρότερης αναταραχής στον κλάδο από το 2008.

Η τράπεζα ανέθεσε στην επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.
Καμία όμως επίσημη διαδικασία πώλησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και η τράπεζα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο άντλησης νέων κεφαλαίων.

Αναζητούνται κεφάλαια

Η απόφαση της PacWest να αναζητήσει αγοραστή ή νέα κεφάλαια, την οποία ανέφερε πρώτο το Bloomberg, έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάσχεση της First Republic από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων και την πώληση των καταθέσεων και των περιουσιακών της στοιχείων στην JPMorgan.
Έρχεται όμως και έξι εβδομάδες αφότου η PacWest δήλωσε ότι ενίσχυσε την πρόσβασή της σε μετρητά αντλώντας 1,4 δισ. δολάρια μέσω δανεισμού από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners που υποστηρίζεται από την Apollo.
Οι μετοχές της Western Alliance, η οποία έχει επίσης γίνει το επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών μετά την κατάσχεση τριών τραπεζών από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από τον Μάρτιο, υποχώρησαν περισσότερο από 25% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Η Zions Bancorp και η Comerica σημείωσαν πτώση περίπου 10%.
Όπως και άλλες περιφερειακές τράπεζες, η PacWest έχει προσελκύσει αρνητική προσοχή μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου.
Η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε αυτήν λόγω των ομοιοτήτων της με την SVB, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών της με την τεχνολογική κοινότητα και των μεγάλων ποσών ανασφάλιστων καταθέσεων και των ζημιών από το χαρτοφυλάκιο τίτλων της.

Υπό έλεγχο η εκροή καταθέσεων

Με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, η PacWest ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι είχε χάσει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε καταθέσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά δήλωσε ότι είχε ανακόψει τις εκροές και έλαβε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε εισροές από τον Μάρτιο.
Είπε ότι είχε σχεδόν 29 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, γεγονός που την καθιστά σημαντικά μικρότερη από την SVB ή την First Republic.
Οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 77% από τις αρχές Μαρτίου και το short ενδιαφέρον για τις μετοχές της εκτοξεύθηκε από λιγότερο του 1% στα τέλη Ιανουαρίου σε 25% αυτή την εβδομάδα.
Η τράπεζα, η οποία αποκόμιζε μικρά κέρδη, ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 1,21 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Ανέφερε επίσης μη πραγματοποιημένες ζημίες ύψους 860 εκατ. δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της.
Το 29% των καταθέσεων δεν καλύπτεται από την ομοσπονδιακή ασφάλιση, από 52%.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του δανεισμού της είναι σε ακίνητα, ένας άλλος τομέας ανησυχίας σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων, και το 8% είναι σε επιχειρηματικά κεφάλαια.
Ο επιχειρηματικός της τομέας είχε καταθέσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης