Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάπιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, απειλούνται 190 τράπεζες - Τελευταίο θύμα η Western Alliance, στο -40% η μετοχή

Σάπιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, απειλούνται 190 τράπεζες - Τελευταίο θύμα η Western Alliance, στο -40% η μετοχή
Χορός δισεκατομμυρίων για να ξεπεραστεί η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά…
Σχετικά Άρθρα
Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, με τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά το ντόμινο κατάρρευσης να παίρνει η Western Alliance.
Yπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι καταρρεύσεις των Silvergate Capital, Signature Bank, Silicon Valley Bank, First Republic, Pac West…
Άλλες περιφερειακές τράπεζες που βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη είναι οι Zions, Comerica και Key...
Ειδικότερα, σε σχέση με τη Western Alliance, όπως έγινε γνωστό, πλέον, διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης.
Κάπως έτσι γίνεται η τελευταία περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ που αναζητά σωτηρία εν μέσω των κλυδωνισμών που σαρώνουν τον κλάδο.
Η τράπεζα, με έδρα την Αριζόνα, η οποία είχε περιουσιακά στοιχεία 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, έχει προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσει τις επιλογές της, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να καταλήξουν στο μηδέν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές της Western Alliance έτυχαν διαπραγμάτευσης στο -38,45%.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα διαψεύδει...

Η Western Alliance τις τελευταίες δύο δεκαετίες διοικούνταν από τον Robert Sarver, πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας του NBA Phoenix Suns.
Νωρίτερα φέτος, ο Sarver αναγκάστηκε να πουλήσει τους Suns μετά από έρευνα που βρήκε στοιχεία ότι υπό την ηγεσία του η ομάδα είχε δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον τόσο για τους μαύρους όσο και για τις γυναίκες.
Στον Sarver επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων και αποκλεισμός από το NBA και το WNBA για ένα χρόνο.
Ο Sarver, ο οποίος είχε τον κορυφαίο ρόλο στη Western Alliance από το 2003, αλλά παραιτήθηκε από την προεδρία της τράπεζας πέρυσι καθώς εκτυλίχθηκε η διαμάχη για το ΝΒΑ.

SSRN: 190 σε επικίνδυνη ζώνη...

Στο μεταξύ, μια νέα μελέτη για την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι περίπου 190 τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους καταθέτες τους αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δίκτυο Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών (SSRN), η αξία των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από ό,τι υποδεικνύεται από τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν τα χαρτοφυλάκια δανείων που διατηρούνται μέχρι τη λήξη.
Το ενεργητικό των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 10% σε όλες τις τράπεζες, με το κατώτατο 5ο εκατοστημόριο να παρουσιάζει πτώση 20%.
Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις ενεργητικού δεν αντισταθμίστηκαν από τις τράπεζες με τη χρήση παραγώγων επιτοκίων.
Όπως επισημαίνεται, η ανασφάλιστη μόχλευση (δηλαδή, το ανασφάλιστο χρέος/περιουσιακά στοιχεία) είναι το κλειδί για την κατανόηση του εάν αυτές οι ζημίες θα οδηγούσαν σε αφερέγγυες ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ.
«Εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μικρές, έτσι ώστε η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας να είναι σχετικά μικρή, δεν υπάρχει κίνδυνος ισορροπίας.
Ωστόσο, για αρκετά υψηλές αυξήσεις στα επιτόκια, η «κακή» ισορροπία λειτουργίας) γίνεται μια πιθανότητα.
Οι τράπεζες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση και υψηλότερη ανασφάλιστη μόχλευση εύλογα είναι σε επικίνδυνη ζώνη….
Μια μελέτη περίπτωσης της πρόσφατα πτωχευθείσας τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) είναι ενδεικτική.
Το 10% των τραπεζών έχουν μεγαλύτερες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από αυτές της SVB.
Σημειώνεται πως η SVB δεν ήταν η τράπεζα με τη χειρότερη κεφαλαιακή διάρθρωση, με το 10% των τραπεζών να έχουν λιγότερα κεφάλαια από την SVB.
Από την άλλη πλευρά, η SVB είχε δυσανάλογο ποσοστό ανασφάλιστης χρηματοδότησης: μόνο το 1% των τραπεζών είχε υψηλότερη ανασφάλιστη μόχλευση.
Υπολογίζουμε παρόμοια μοτίβα και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποφασίσουν να αποσυρθούν, σχεδόν 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων διατρέχουν πιθανό κίνδυνο απομείωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραία αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων τους μετά από αυτές τις αναλήψεις θα είναι ανεπαρκής για την αποπληρωμή όλων των ασφαλισμένων καταθέσεων».

Δείτε εδώ την έρευνα

PacWest και First Horizon καταρρέουν...

Στο μεταξύ, πάνω από 50% απώλεσαν οι μετοχές της PacWest και της First Horizon κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα να ξετυλίγεται το κουβάρι της τραπεζικής κρίσης στην αμερικανική ήπειρο.
Οι μετοχές της First Horizon κατέρρευσαν, αφού η Toronto-Dominion Bank δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει πώς "τερματίστηκε" η συμφωνία για την αγορά της τράπεζας με έδρα το Μέμφις.
Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι και οι δύο "κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία" για τον τερματισμό της αρχικά ανακοινωθείσας συμφωνίας συγχώνευσης, η οποία ανακοινώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Η TD δήλωσε ότι "δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση των ρυθμιστικών εγκρίσεων για λόγους που δεν σχετίζονται με την First Horizon.
Επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε και αν μπορούν να ληφθούν αυτές οι κανονιστικές εγκρίσεις, τα μέρη συμφώνησαν αμοιβαία να τερματίσουν τη συμφωνία συγχώνευσης".
Το αρχικό σχέδιο της TD ήταν να αγοράσει την First Horizon έναντι 13,4 δισ. δολαρίων.
Αυτό θα επέτρεπε στην καναδική τράπεζα να επεκτείνει την παρουσία της στα νοτιοανατολικά με πάνω από 400 νέα τραπεζικά καταστήματα και 1,1 εκατομμύρια ατομικούς και επιχειρηματικούς πελάτες σε 12 πολιτείες.
Ωστόσο, ο τερματισμός της συγχώνευσης έρχεται καθώς το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αναταραχή.
Η First Republic Bank νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ και ο τέταρτος περιφερειακός πιστωτικός οργανισμός που καταρρέει από τον Μάρτιο μετά την Silvergate Capital, τη Silicon Valley Bank της SVB Financial Group και την Signature Bank.

Καταρρέει και η PacWest

Ένα απίστευτο sell off υπέστη η μετοχή της PacWest, καθώς κατέρρευσε κατά 50%, με την τράπεζα της Καλιφόρνιας να αναζητά μια οικονομική γραμμή ζωής εν μέσω της χειρότερης αναταραχής στον κλάδο από το 2008.
Η τράπεζα ανέθεσε στην επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.
Καμία όμως επίσημη διαδικασία πώλησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και η τράπεζα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο άντλησης νέων κεφαλαίων.

Αναζητούνται κεφάλαια

Η απόφαση της PacWest να αναζητήσει αγοραστή ή νέα κεφάλαια, την οποία ανέφερε πρώτο το Bloomberg, έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάσχεση της First Republic από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων και την πώληση των καταθέσεων και των περιουσιακών της στοιχείων στην JPMorgan.
Έρχεται όμως και έξι εβδομάδες αφότου η PacWest δήλωσε ότι ενίσχυσε την πρόσβασή της σε μετρητά αντλώντας 1,4 δισ. δολάρια μέσω δανεισμού από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners που υποστηρίζεται από την Apollo.
Οι μετοχές της Western Alliance, η οποία έχει επίσης γίνει το επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών μετά την κατάσχεση τριών τραπεζών από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από τον Μάρτιο, υποχώρησαν περισσότερο από 25% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Η Zions Bancorp και η Comerica σημείωσαν πτώση περίπου 10%.
Όπως και άλλες περιφερειακές τράπεζες, η PacWest έχει προσελκύσει αρνητική προσοχή μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου.
Η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε αυτήν λόγω των ομοιοτήτων της με την SVB, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών της με την τεχνολογική κοινότητα και των μεγάλων ποσών ανασφάλιστων καταθέσεων και των ζημιών από το χαρτοφυλάκιο τίτλων της.

Υπό έλεγχο η εκροή καταθέσεων

Με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, η PacWest ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι είχε χάσει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε καταθέσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά δήλωσε ότι είχε ανακόψει τις εκροές και έλαβε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε εισροές από τον Μάρτιο.
Είπε ότι είχε σχεδόν 29 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, γεγονός που την καθιστά σημαντικά μικρότερη από την SVB ή την First Republic.
Οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 77% από τις αρχές Μαρτίου και το short ενδιαφέρον για τις μετοχές της εκτοξεύθηκε από λιγότερο του 1% στα τέλη Ιανουαρίου σε 25% αυτή την εβδομάδα.
Η τράπεζα, η οποία αποκόμιζε μικρά κέρδη, ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 1,21 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Ανέφερε επίσης μη πραγματοποιημένες ζημίες ύψους 860 εκατ. δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της.
Το 29% των καταθέσεων δεν καλύπτεται από την ομοσπονδιακή ασφάλιση, από 52%.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του δανεισμού της είναι σε ακίνητα, ένας άλλος τομέας ανησυχίας σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων, και το 8% είναι σε επιχειρηματικά κεφάλαια.
Ο επιχειρηματικός της τομέας είχε καταθέσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου.

Ερευνα για τις ευθύνες της Goldman Sachs στη χρεοκοπία της SVB

Toν ρόλο της Goldman Sachs στην προσπάθεια της Silicon Valley Bank να συγκεντρώσει κεφάλαια τον Μάρτιο, λίγο πριν καταρρεύσει, θέτουν στο μικροσκόπιό τους κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, διερευνώντας την αποτυχημένη συναλλαγή που ώθησε το αμερικανικό περιφερειακό σύστημα τραπεζών σε κρίση.
Ο τιτάνας της Wall Street συνεργάζεται και παρέχει πληροφορίες στην κυβέρνηση σε σχέση με τις έρευνές της για τη Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που έπαιξε τον Μάρτιο στην τράπεζα που πλέον χρεοκόπησε, αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.
Η SVB εκφόρτωσε ένα χαρτοφυλάκιο 24 δισ. δολαρίων με ζημία στην Goldman και ζήτησε τη βοήθειά της προκειμένου να συγκεντρώσει τουλάχιστον 2,2 δισ. δολάρια για να καλύψει το έλλειμμα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.
Η συμφωνία, όμως, δεν ευοδώθηκε και ακολούθησε το bank run που έριξε την SVB στον γκρεμό.
Και, μάλιστα, ένα ειδικό πρόβλημα μιας εξειδικευμένης τράπεζας που εξυπηρετούσε την τεχνολογική βιομηχανία της Silicon Valley γρήγορα μετατράπηκε σε χοντρή ανησυχία συνολικά για τις περιφερειακές τράπεζες, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν τη σταθερότητά τους. Ο αντίλαλος έφτασε μέχρι την Ευρώπη, πυροδοτώντας νέα πτώση στις τιμές των μετοχών της Credit Suisse και την άρον άρον απορρόφησή της από την ανταγωνιστική UBS Group, σ' ένα τραπεζικό προξενιό με προξενήτρα την ελβετική κυβέρνηση.
Δημοκρατικοί βουλευτές από την Καλιφόρνια άσκησαν πιέσεις ώστε να διεξαχθεί έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB, ζητώντας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Federal Deposit Insurance Corp. να συμπεριλάβουν τη νεοϋορκέζικη εταιρεία στις προκαταρκτικές τους έρευνες.

Η συναλλαγή που έφερε την καταστροφή

Η κατάρρευση της SVB ξεκίνησε με τον κίνδυνο μείωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Moody's, που θα την ωθούσε στα πρόθυρα της κατηγορίας «σκουπίδια». Σε απάντηση, η SVB ζήτησε από την Goldman να τη βοηθήσει να συγκεντρώσει νέο κεφάλαιο.
Η Goldman αγόρασε ένα τμήμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της SVB, η οποία είχε ζημία 1,8 δισ. δολαρίων.
Στη συνέχεια, στις 8 Μαρτίου, η Goldman παρουσίασε το σχέδιό της σε επενδυτές, ούτως ώστε να καλυφθεί αυτή η τρύπα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 2,25 δισ. δολ. από την General Atlantic και άλλους.
Αντίπαλες τράπεζες και επενδυτές, όμως, έδειξαν με το δάχτυλο την Goldman, ιδιωτικά και δημόσια, επειδή απέτυχε να μαζέψει τα κεφάλαια εκ των προτέρων και τρόμαξε την αγορά.
Αποδύθηκε σε αγώνα δρόμου, λένε, για να αποτινάξει την απειλή της Moody's, μην αφήνοντας αρκετό χρόνο ώστε να εξερευνηθεί η αγορά και να προσφερθούν χρήματα στο πλαίσιο μιας εξορθολογισμένης συμφωνίας.
Οι πελάτες της SVB έσπευσαν ανήσυχοι να αποσύρουν καταθέσεις, αγγίζοντας εκροές 42 δισ. δολαρίων στις 9 Μαρτίου, δηλαδή ίσες με το ένα τέταρτο των καταθέσεων στο τέλος του περασμένου έτους.
Ο φαύλος κύκλος του χάους ανάγκασε την Goldman να εγκαταλείψει την προσφορά και λίγες μέρες μετά οι ρυθμιστικές αρχές είχαν πάρει τον έλεγχο της καλιφορνέζικης τράπεζας.
Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ τη στιγμή εκείνη. Σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη, καθώς πριν από λίγες μέρες ήρθε να την ξεπεράσει η κατάρρευση της First Republic...

Η Ουάσιγκτον «βλέπει» χειραγώγηση της αγοράς πίσω από το κραχ στις τραπεζικές μετοχές

«Ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι εξετάζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο χειραγώγησης της αγοράς όσον αφορά τις μετοχές των τραπεζών», δήλωσε πηγή στο Reuters, με αφορμή το σημερινό κραχ που εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για μία επανάληψη του 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εταιρεία Ortex, μόνο σήμερα 4/5 όσοι είχαν «short» θέσεις ενάντια στις περιφερειακές τράπεζες, έχουν αποκομίσει περίπου 380 δισεκ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης