Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τέχνη της εξαπάτησης – Οι Ουκρανοί τρέμουν στην ιδέα ότι η αποχώρηση των Wagner από το Bakhmut κρύβει μία …τεράστια παγίδα

Η τέχνη της εξαπάτησης – Οι Ουκρανοί τρέμουν στην ιδέα ότι η αποχώρηση των Wagner από το Bakhmut κρύβει μία …τεράστια παγίδα
Οι Ουκρανοί είναι δύσπιστοι για τις ανακοινώσεις Prigozhin περί αποχώρησης των Wagner από το Bakhmut στις 10 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) Wagner με τις μεγάλες πολεμικές επιτυχίες ανά τον κόσμο έχει κάνει γνωστό, πως πρόκειται να αποχωρήσει από τις θέσεις της στο Bakhmut στις 10 Μαΐου και ζήτησε να αντικατασταθεί από τακτικές μονάδες του ρωσικού στρατού, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του ομίλου Yevgeny Prigozhin.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο Prigozhin διαμαρτυρήθηκε εκ νέου έντονα ότι δεν του δόθηκαν πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού ενώ επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις στον υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Valery Gerasimov
Ο Prigozhin, οι μαχητές του οποίου κατέγραψαν τεράστια πρόοδο στο Soledar και στο Bakhmut - απομένει μόνο ένα τμήμα 2,5 χιλιομέτρων από τα 45 χιλιόμετρα για την πλήρη κατάληψή του - βρισκόταν εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία δέχεται τις ανακοινώσεις Prigozhin με ιδιαίτερα μεγάλη δυσπιστία.
Πιστεύει ότι ο Putin θα έχει τελικά λόγο για την αποχώρηση των Wagner και πως οι απώλειες του ομίλου οφείλονται στις επιτυχημένες ενέργειες του ουκρανικού στρατού και όχι στην έλλειψη πυρομαχικών.

Η μακρά κόντρα Prigozhin με τους Ρώσους στρατηγούς

Ο Prigozhin και ο Τσετσένος ηγέτης Ramzan Kadyrov επέκριναν για πρώτη φορά τον Ρώσο στρατηγό Alexander Lapin για την αποχώρηση από το Kharkiv τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Στη συνέχεια, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2023, ο Prigozhin διαμαρτυρόταν επανειλημμένα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι μεριμνούσε μόνο για τον ρωσικό στρατό με την προμήθεια πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού, αφήνοντας τους δικούς του μαχητές να αντιμετωπίζουν μία τρομακτική έλλειψη της τάξης του 70%, υπενθυμίζουν οι Eurasian Times.
Κατηγορούσε επίσης συχνά το ρωσικό υπουργείο, ότι δεν πίστωνε στους μαχητές Wagner στα καθημερινά του δελτία Τύπου τα επιτεύγματά τους στο πεδίο της μάχης.
Στη συνέχεια, έγινε μνεία στους Wagner από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 16 Απριλίου για την κατάληψη δύο συνοικιών στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Bakhmut.
Πριν από αυτό, στις 14 Ιανουαρίου, το υπουργείο Άμυνας είχε εξάρει τις «θαρραλέες και ανιδιοτελείς ενέργειες» των μαχητών Wagner κατά την κατάληψη των αστικών περιοχών του Soledar.
Το τελευταίο ξέσπασμα Prigozhin με ύβρεις για Shoigu και Gerasimov αφορούσε στην έλλειψη πυρομαχικών που οδήγησε στον θάνατο πολλούς στρατιώτες του.
Η επιστολή του αναφέρει μια έλλειψη πυρομαχικών 90%, η οποία σύμφωνα με προηγούμενα βίντεο και αναρτήσεις του στο Telegram τον Φεβρουάριο, βρισκόταν στο 70%.
Ο Prigozhin εμφανίζεται μπροστά σε σειρές δεκάδων νεκρών μαχητών του και απαιτεί από Shoigu και Gerasimov να λογοδοτήσουν για αυτή την εξέλιξη.
Ο Prigozhin ανακοίνωσε την αποχώρηση των Wagner από το Bakhmut στις 10 Μαΐου λόγω της δραματικής έλλειψης πυρομαχικών.
«Στις 10 Μαΐου 2023, αναγκαζόμαστε να παραδώσουμε τις θέσεις μας σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας», είπε σε νέο του μήνυμά του εννέα ώρες μετά τη λεκτική επίθεση σε Shoigu και Gerasimov τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Μαΐου. Τι πιστεύει Αμερικανός ειδικός

Ο πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Rob Lee, εκτίμησε πως ο Prigozhin ενδιαφέρθηκε μόνο για τα πεπραγμένα του δικού του ομίλου, αγνοώντας τις πιεστικές ανάγκες του υπόλοιπου ρωσικού στρατού.
Οι πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Lugansk και του Donetsk καθώς και οι ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών Rosgvardia και Akhmat είναι οι άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
«Οι Wagner είχαν από καιρό ένα σημαντικό πλεονέκτημα πυροβολικού στο Bakhmut και έλαβαν προνομιακή υποστήριξη.
Πιθανότατα να υπήρξε μία συντήρηση από τη Ρωσία το τρέχον διάστημα εν όψει της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί ολόκληρο το μέτωπο ενώ ο Prigozhin ενδιαφέρεται μόνο να πάρει το Bakhmut», εκτιμά ο Lee.
Και τον Φεβρουάριο 2023 είχαμε συνεχείς αντιπαραθέσεις του Prigozhin με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με τη μη παροχή βλημάτων πυροβολικού για τους μαχητές Wagner στο Bakhmut.
Στις αιτιάσεις του Prigozhin το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε πως η παροχή βλημάτων μπλοκαρίστηκε λόγω των δύσκολων συνθηκών εδάφους και της βαριάς άμυνας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).
Οι μαχητών Wagner είχαν εφοδιαστεί με 1.000 ρουκέτες MLRS και 10.000 βλήματα πυροβολικού.
Ο Prigozhin αργότερα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας λέγοντας ότι ο Wagner λαμβάνουν μόλις το 20% των πυρομαχικών που ζητάνε ενώ στο Bakhmut δεν υπάρχουν άλλες εθελοντικές μονάδες να πολεμήσουν.

Ανησυχούν οι Ουκρανοί

Ο Serhiy Cherevaty, εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε σχόλιο στην Ukrainska Pravda, υποστήριξε ότι οι Wagner δεν θα μπορούσαν να φύγουν από το Bakhmut χωρίς την έγκριση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
O Cherevaty απέδωσε τις μεγάλες απώλειες των Wagner στις επιτυχημένες ενέργειες του ουκρανικού στρατού.
«Απλώς δεν θα επιτραπεί στους Wagner να φύγουν από την πόλη γιατί ο Prigozhin δεν αποφασίζει τίποτα εδώ, όλες οι ενέργειες του εκπορεύονται από τον Ρώσο δικτάτορα Putin» δήλωσε ο Cherevaty στην Ukrainska Pravda.
Είπε επίσης ότι οι Wagner είχαν πολλές οβίδες και μεταξύ 4 και 5 Μαΐου χτύπησαν τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων 520 φορές.
«Αλλά αυτό που λείπει πραγματικά από τον Prigozhin και τους Wagner του είναι οι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, «οι κρατούμενοι δεν πηγαίνουν πλέον στο μέτωπο».
wagner_1.jpg

Το παράδειγμα της Kherson

Οι ουκρανικές υποψίες είναι διαφορετικές από αυτές που εκφράστηκαν μετά την τακτική αποχώρηση της Ρωσίας από την Kherson τον περασμένο Νοέμβριο.
Εκείνη την εποχή, η ρωσική υποχώρηση θεωρήθηκε από τους Ουκρανούς ως μια πιθανή παγίδα και μια ρεαλιστική απόφαση για τον περιορισμό της πρώτης γραμμής.
Με άλλα λόγια, ήταν μια έμμεση παραδοχή της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, όπως είπαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί.
Το Newsweek παρατήρησε ότι το Κίεβο «δεν πανηγυρίζει» για τη ρωσική αποχώρηση.
Επικαλείται μάλιστα την επικεφαλής του κοινού κέντρου συντονισμού των Νοτίων Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Natalia Humeniuk, η οποία πιστεύει ότι «οι Ρώσοι κατακτητές δημιουργούν μια εσφαλμένη εντύπωση για τις πραγματικές τους προθέσεις».
Ο Mykhailo Podolyak, ο κορυφαίος σύμβουλος του Volodymyr Zelensky, ισχυρίζεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ρωσικών δυνάμεων παραμένει στην Kherson και η Ρωσία δεν θα αποσυρθεί χωρίς μάχη.
Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maylar, ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Ρώσους, η τέχνη του πολέμου περιλαμβάνει την τέχνη της εξαπάτησης του εχθρού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης