Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκ νέου μέλος του Αραβικού Συνδέσμου η Συρία, καθώς οι σχέσεις με τον Assad εξομαλύνονται

Εκ νέου μέλος του Αραβικού Συνδέσμου η Συρία, καθώς οι σχέσεις με τον Assad εξομαλύνονται
Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο
Σχετικά Άρθρα
Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες στη Μέση Ανατολή καθώς υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου υιοθέτησαν την Κυριακή 7 Μαΐου απόφαση για την επανεισδοχή της Συρίας έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια αναστολής της συμμετοχής της, δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου, εδραιώνοντας μια περιφερειακή προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο Bashar al-Assad.
Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ο Gamal Roshdy, εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου.

Τι προβλέπεται - Οι αντιθέσεις

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Συρία μπορεί να επαναλάβει αμέσως τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ζητείται η επίλυση της κρίσης που προκύπτει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της φυγής προσφύγων σε γειτονικές χώρες και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε όλη την περιοχή.
Ενώ τα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν πιέσει για την αποκατάσταση της Συρίας και του Assad, άλλα, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, έχουν παραμείνει αντίθετα στην πλήρη εξομάλυνση χωρίς πολιτική λύση στις συγκρούσεις στην περιοχή.

Μακρά και δύσκολη διαδικασία

Ορισμένοι επιθυμούσαν να θέσουν όρους για την επιστροφή της Συρίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι η επανεισδοχή Συρίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο θα είναι μόνο η αρχή μιας «πολύ μακράς και δύσκολης και απαιτητικής διαδικασίας».
Η συμμετοχή της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Bashar al-Assad που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό.
Πρόσφατα, αρκετές αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, επαναδεσμεύθηκαν με τη Συρία με υψηλού επιπέδου επισκέψεις και συναντήσεις, αν και ορισμένες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.

Νέα προσέγγιση

Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία αντιστεκόταν επί μακρόν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Assad, αλλά δήλωσε μετά την πρόσφατη προσέγγισή της με το Ιράν -τον βασικό περιφερειακό σύμμαχο της Συρίας- ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση με τη Δαμασκό.
Αραβικές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκαλέσουν τον Bashar al-Assad στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό της εξομάλυνσης των σχέσεων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας.
Η απόφαση της Κυριακής 7 Μάιου 2023 ανέφερε ότι η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα σχηματίσουν μια υπουργική ομάδα επαφής για να έρθουν σε επαφή με τη συριακή κυβέρνηση και να αναζητήσουν “βήμα προς βήμα” λύσεις στην κρίση.
Τα πρακτικά βήματα περιελάμβαναν τη συνέχιση των προσπαθειών για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στη Συρία, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που είδε το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης