Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρ: Η θέση μας δεν έχει αλλάξει για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμό

Κατάρ: Η θέση μας δεν έχει αλλάξει για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμό
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους ενέκριναν την επιστροφή της Συρίας στον περιφερειακό οργανισμό μετά από 12ετή διακοπή
Η θέση του Κατάρ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία μετά την επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο (LAS) δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Ματζίντ αλ-Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του εμιράτου, στο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA .
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους ενέκριναν την επιστροφή της Συρίας στον περιφερειακό οργανισμό μετά από 12ετή διακοπή.
Σύμφωνα με επίσημο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του εμιράτου, «η θέση του κράτους του Κατάρ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς δεν έχει αλλάξει».
Από την αρχή της συριακής κρίσης το 2011, το Κατάρ υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές των αρχών στη Δαμασκό και υποστήριξε ενεργά την ένοπλη αντιπολίτευση.
«Το κράτος του Κατάρ επιδιώκει πάντα να υποστηρίξει ό,τι επιτρέπει την επίτευξη αραβικής συναίνεσης και δεν θα παρεμβαίνει σε αυτό.
Ωστόσο, η επίσημη θέση του κράτους του Κατάρ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς είναι μια απόφαση που σχετίζεται πρωτίστως να προχωρήσουμε σε μια πολιτική διευθέτηση, η οποία διασφαλίζει τις φιλοδοξίες ενός αδελφικού συριακού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ντόχα «επιδιώκει να συνεργαστεί με τους Άραβες αδελφούς για την υλοποίηση των προσδοκιών του αδελφικού συριακού λαού για αξιοπρέπεια, ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία».
«Για να γίνει αυτή η συναίνεση κίνητρο για το συριακό καθεστώς να αντιμετωπίσει τις ρίζες της κρίσης που οδήγησε στο μποϊκοτάζ του, να λάβει θετικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του συριακού λαού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η ένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο παγώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα.
Ορισμένες αραβικές χώρες έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό. Η συριακή ηγεσία δήλωσε τότε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση των Αράβων υπουργών να αναστείλουν τη συμμετοχή στο έργο της παναραβικής οργάνωσης, θεωρώντας την παράνομη.
Ταυτόχρονα, ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν συμμετείχε ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση στη Συρία, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις βασικές χώρες του αραβικού κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης