Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσω Κύπρου η «εξαφάνιση» πληροφοριοδότη για τις δραστηριότητες Biden στην Κίνα – Τι συνέβη στη Λάρνακα

Μέσω Κύπρου η «εξαφάνιση» πληροφοριοδότη για τις δραστηριότητες Biden στην Κίνα – Τι συνέβη στη Λάρνακα
Ο Luft φέρεται να είχε συνεργαστεί με την CEFC-USA -τον μη κερδοσκοπικό βραχίονα του κινεζικού ενεργειακού ομίλου CEFC China- την ίδια περίοδο που η CEFC-China ξεκίνησε τις επιχειρήσεις επιρροής της με την οικογένεια Biden
Ένας υποτιθέμενος Ισραηλινός πληροφοριοδότης που είναι ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας εξαφανίστηκε στην Κύπρο, αφού ισχυρίστηκε σε ένα tweet ότι η κυβέρνηση Biden ήθελε να τον "θάψει".
Τον Φεβρουάριο, ο δρ Gal Luft, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης Παγκόσμιας Ασφάλειας (IAGS) με έδρα την Ουάσιγκτον, ετοιμαζόταν να αποκαλύψει στο Κογκρέσο πληροφορίες για τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Biden , όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης τον συνέλαβε με την κατηγορία της εμπορίας όπλων.
Ο Luft φέρεται να είπε στο FBI το 2019 ότι οι Biden ενημέρωσαν ένα κινεζικό στέλεχος της ενέργειας ότι ήταν στόχος ομοσπονδιακής έρευνας, επιτρέποντάς του να διαφύγει από τη χώρα πριν προλάβει να συλληφθεί.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Luft, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκδικείται τον πελάτη του "με κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες".

Η σύλληψη στην Κύπρο

Ο Luft συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 16 Φεβρουαρίου, αφού η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ως ύποπτος για διακίνηση όπλων προς την Κίνα και τη Λιβύη.
Σύμφωνα με την Cyprus Mail, ο πληροφοριοδότης επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο με προορισμό το Ισραήλ, όταν οι τοπικές αρχές τον συνέλαβαν.
Ο Luft κατηγορήθηκε επίσης για ψέματα στο FBI και για παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων (FARA), σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής του.
Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 96 ετών, αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες.
Ο Luft, πρώην αντισυνταγματάρχης στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, επιβεβαίωσε τη σύλληψή του σε ένα tweet δύο ημέρες αργότερα.
"Με συνέλαβαν στην Κύπρο με βάση ένα πολιτικά υποκινούμενο αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ", έγραψε στις 18 Φεβρουαρίου.
"Οι ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι είμαι έμπορος όπλων.
Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό.
Δεν υπήρξα ποτέ έμπορος όπλων", συνέχισε ο Luft.
"Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να με θάψει για να προστατεύσει τους Joe, Jim και Hunter Biden ", πρόσθεσε ο 56χρονος, απειλώντας να "κατονομάσει ονόματα".
"Ο Dr. Luft είναι ένας πληροφοριοδότης", δήλωσε ο Αμερικανός δικηγόρος του Luft, Robert Henoch, στο Washington Free Beacon τον Φεβρουάριο.
Ο Henoch δήλωσε ότι οι εισαγγελείς αγνόησαν τις πληροφορίες του Luft "και αντ' αυτού τον στοχοποιούν με κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες".
"Αυτό δυστυχώς φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να απαξιωθεί ένας μάρτυρας με κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με μια εν εξελίξει έρευνα του Κογκρέσου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης", πρόσθεσε.

Διαφεύγει και στην Κύπρο

Ο Luft εξαφανίστηκε κάποια στιγμή τον Μάρτιο, αφού το δικαστήριο της Λάρνακας διέταξε την υπό όρους απαλλαγή του.
Ο πληροφοριοδότης κατέβαλε εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ και υποχρεώθηκε να παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, σύμφωνα με την Cyprus Mail.
Η Αστυνομία Λάρνακας δήλωσε ότι δεν παρουσιάστηκε στον αστυνομικό σταθμό στις 28 Μαρτίου και έκτοτε αγνοείται.
Τον Απρίλιο, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Λάρνακας Χάρης Χατζηγιασεμής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε εκδοθεί άλλο ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.
Σύμφωνα με την Cyprus Mail, "η αστυνομία κατέσχεσε 250.000 ευρώ από έναν εγγυητή που κατονόμασε ο Luft πριν το δικαστήριο της Λάρνακας διατάξει την απελευθέρωσή του".

Οι σχέσεις με την Κίνα

Ο Luft φέρεται να είχε συνεργαστεί με την CEFC-USA -τον μη κερδοσκοπικό βραχίονα του κινεζικού ενεργειακού ομίλου CEFC China- μεταξύ 2015 και 2018, την ίδια περίοδο που η CEFC-China ξεκίνησε τις επιχειρήσεις επιρροής της με την οικογένεια Biden.
Ο πληροφοριοδότης φέρεται να διοργάνωσε συνέδρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα και ανέπτυξε στενούς προσωπικούς δεσμούς με διάφορα ανώτερα στελέχη της CEFC-USA, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της CEFC, Ye Jianming και του αναπληρωτή του Patrick Ho.
Οι Jianming και Ho φέρονται να ξεκίνησαν τις επαφές τους με τους Bidens το 2015, ενώ ο Joe Biden υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος.
Ο Luft ισχυρίστηκε μέσω του Henoch ότι πριν από τέσσερα χρόνια προσπάθησε να ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η CEFC πλήρωνε 100.000 δολάρια το μήνα στον Hunter Biden και 65.000 δολάρια στον αδελφό του Joe Biden, Jim, "σε αντάλλαγμα για τις διασυνδέσεις τους με το FBI και τη χρήση του ονόματος Biden για την προώθηση της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road σε όλο τον κόσμο", ανέφερε η New York Post τον Μάρτιο.
Ο Henoch, πρώην βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Ye εκμυστηρεύτηκε στον Luft ότι ο Hunter είχε έναν πληροφοριοδότη του FBI που ονομαζόταν "One-Eye", ο οποίος ήταν "εξαιρετικά καλά τοποθετημένος, τον οποίο πλήρωναν πολλά χρήματα για να [παρέχει] πληροφορίες για την επιβολή του νόμου".
Ο "One-Eye" φέρεται να ενημέρωσε τον Ye Jianming ότι η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης τον ερευνούσε, σύμφωνα με την Post.
Σύμφωνα με την Post, ο Luft έμαθε για το σχέδιο μέσω της δικής του σχέσης με τον Patrick Ho και τον Ye Jianming.
Αμέσως μετά την πληροφορία αυτή, ο Ye προσέφερε στον Hunter 1 εκατομμύριο δολάρια για να γίνει ο "προσωπικός του σύμβουλος" και πέταξε για την Κίνα, αφήνοντας τη γυναίκα του, την κόρη του, τον γιο του, τη μητέρα του και τη νταντά του στο ρετιρέ των 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο 15 Central Park West.
Ο Ye συνελήφθη στη Σαγκάη τρεις μήνες αργότερα και εξαφανίστηκε.
Πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Ye είπε στον Ho ότι το πεδίο ήταν ελεύθερο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Στις 18 Νοεμβρίου 2017, ο Ho πέταξε στο αεροδρόμιο JFK, όπου συνελήφθη από πράκτορες του FBI με την κατηγορία της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος.
Ο Hunter πληρώθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια από την CEFC για να εκπροσωπήσει τον Ho, πράγμα που συνεπαγόταν την επαφή με τις πηγές του στο FBI για λογαριασμό του Ho και την πρόσληψη ενός άλλου δικηγόρου για να κάνει τη νομική εργασία, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο φορητό του υπολογιστή.
Η CEFC κατέβαλε επιπλέον 4,9 εκατομμύρια δολάρια στον Hunter και τον Jim Biden σε μηνιαίες δόσεις για 14 μήνες από τον Αύγουστο του 2017, όπως δείχνουν τα κυβερνητικά αρχεία.
Ο Luft ισχυρίζεται ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη φυλάκιση του Ho και οι ομοσπονδιακοί ερευνητές βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να του πάρουν συνέντευξη για περισσότερες από 18 ώρες στις 28 και 29 Μαρτίου 2019.
Ωστόσο, δεν είχε νέα τους ποτέ ξανά και λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες αργότερα, ο Joe Biden ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα τραπεζικές καταστάσεις που δείχνουν ότι επιπλέον 1.065.000 δολάρια διοχετεύθηκαν από μια κινεζική εταιρεία που συνδέεται με την CEFC στον Hunter, τον Jim και τη Hallie Biden , πρώην ερωμένη του Hunter και χήρα του εκλιπόντος αδελφού του, Μπο.
Οι πληρωμές γίνονταν τμηματικά σε διάστημα τριών μηνών μέσω του συνεργάτη του Biden, Rob Walker, η σύζυγος του οποίου, Betsy, ήταν προσωπική βοηθός της τότε δεύτερης κυρίας Jill Biden .

Η αδράνεια των Αμερικανών

Σύμφωνα με το Free Beacon, ο Henoch, είπε στο υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια κατάθεση υπό την ποινή της ψευδορκίας ότι είχε συνοδεύσει τον Luft κατά τη διάρκεια της συνάντησής του το 2019 με αξιωματούχους του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.
"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αυτές τις πληροφορίες τον Μάρτιο του 2019 και δεν έκανε τίποτα", δήλωσε ο Henoch.
Ο δικηγόρος δήλωσε τον Μάρτιο ότι σχεδίαζε να υποβάλει επιστολές στο Κογκρέσο με λεπτομέρειες για την υπόθεση του Luft και για τη συνάντησή του το 2019 με ομοσπονδιακούς ερευνητές.
Η τύχη του Luft μένει να φανεί.
Οι δικηγόροι του έχουν καλέσει τις ισραηλινές αρχές να παρέμβουν στην Κύπρο για να εμποδίσουν την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο βουλευτής James Comer (R., Ky.), πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ερευνά τους ισχυρισμούς του Luft και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους δικηγόρους του.
Μετά τη σύλληψη του Luft τον Φεβρουάριο, ο Jeremy Carl, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Claremont, έγραψε στο Twitter ότι είχε περάσει πολλά χρόνια ως αναλυτής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής και είχε γνωρίσει αρκετά καλά τον Luft μέσω αυτής της εργασίας.
"Ο Gal είχε *πολλές* διασυνδέσεις με τα ιδρύματα ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας, στις ΗΠΑ, την Κίνα και αλλού", έγραψε ο Carl.
Αλλά σίγουρα δεν συμπεριφερόταν σαν διεθνής έμπορος όπλων.
Δεν σκόρπιζε χρήματα, προσωπικά ή επαγγελματικά.
Απλά φαινόταν σαν ένας τύπος με πολιτικές διασυνδέσεις σε δεξαμενές σκέψης.
Και συναντάς πολλούς τέτοιους στη δουλειά μου.
Όσο καιρό τον γνώριζα, ο Gal δεν μου ζήτησε ποτέ να κάνω ή να πω κάτι που ένιωθα έστω και στο ελάχιστο ακατάλληλο.
Και εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα: «Ο Gal Luft μου φάνηκε αρκετά συνδεδεμένος (ιδίως στην Κίνα) ώστε να γνωρίζει κάποιες πληροφορίες σχετικά με διεφθαρμένες επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Biden εκεί.
Αλλά δεν μου φάνηκε καθόλου ως έμπορος όπλων.
Δεν έχω ιδέα τι πληροφορίες ισχυρίζονται ότι έχουν η διοίκηση Biden και το FBI για τον Luft. Μπορεί να είναι ένοχος.
Δεν θα ήταν ο πρώτος πολιτικά συνδεδεμένος πολιτικός της Ουάσιγκτον που θα είχε διπλή ζωή.
Αλλά δεδομένων όσων έχουμε δει από το FBI και την οικογένεια Biden , δεν βλέπω κανένα λόγο να αμφιβάλουμε.
Μήπως ένα διεφθαρμένο FBI και η οικογένεια Biden συνέλαβαν τον Luft με ψεύτικες κατηγορίες για να προσπαθήσουν να τον φιμώσουν;», ανέφερε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης