Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν και Ρωσία στρώνουν το δρόμο των διαπραγματεύσεων Συρίας – Τουρκίας

Ιράν και Ρωσία στρώνουν το δρόμο των διαπραγματεύσεων Συρίας – Τουρκίας
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες της Μόσχας ΝΑ δημιουργήσουν συνθήκες για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων
(upd) Το Ιράν και η Ρωσία έχουν στρώσει το δρόμο για μια διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Συρίας και Τουρκίας υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amir-Abdollahian κατά την άφιξη του στη Μόσχα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής Ρωσίας – Ιράν – Τουρκίας – Συρίας, τη στιγμή που ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergei Lavrov επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθούν οι μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο κρατών έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η εμπορική και οικονομική τους συνεργασία.
«Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να συζητάμε το θέμα της αποκατάστασης της μεταφορικής σύνδεσης και των logistics μεταξύ γειτονικών χωρών και την επανέναρξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας χωρίς κανένα εμπόδιο» υπογράμμισε ο Lavrov.

Διαπραγματεύσεις για πολιτική επίλυση

«Οι διπλωματικές προσπάθειες της Τεχεράνης και της Μόσχας, με στόχο την αποτροπή περισσότερων στρατιωτικών συγκρούσεων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κατέστησαν δυνατή την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Τα μέρη επεσήμαναν στη σύνοδο της Αστάνα στην Τεχεράνη πέρυσι ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Τουρκίας και η Συρία πρέπει να επιλυθούν πολιτικά» ανέφερε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Ο Amir-Abdollahian εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα πως οι συνομιλίες της Μόσχας θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Διπλωματικές προσπάθειες

Υπενθυμίζεται πως διαβουλεύσεις των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν καταλήξει τότε σε συμφωνία για τη δημιουργία τριμερούς επιτροπής.
Μετά τις διαβουλεύσεις αναμενόταν συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των τριών χωρών για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και του Σύρου ομολόγου του, Bashar al Assad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης