Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοβουλία Lavrov: Πρόταση για οδικό χάρτη για εξομάλυνση σχέσεων Τουρκίας – Συρίας

Πρωτοβουλία Lavrov: Πρόταση για οδικό χάρτη για εξομάλυνση σχέσεων Τουρκίας – Συρίας
Έχουμε όλοι συμφέρον να επαναληφθούν οι σχέσεις των δύο κρατών είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας που έχουν διακοπεί από το 2011 πρότεινε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov κατά την τετραμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και Συρίας στη Μόσχα.
«Ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν (...) ένα σχέδιο οδικού χάρτη για μια τουρκοσυριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας.
Το έγγραφο αυτό θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την Άγκυρα να καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι' αυτούς, ώστε να καταστεί δυνατό να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία» υπογράμμισε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Έχουμε συμφέρον όλοι

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό.
Έχουμε όλοι συμφέρον να επαναληφθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε ο Lavrov.
Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας από το 2011, και θεωρείται πως αποτελεί προάγγελο μιας συνάντησης Erdogan – Assad.

Τι λέει το Ιράν

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian είπε πως το Ιράν και η Ρωσία έχουν στρώσει το δρόμο για μια διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
«Οι διπλωματικές προσπάθειες της Τεχεράνης και της Μόσχας, με στόχο την αποτροπή περισσότερων στρατιωτικών συγκρούσεων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κατέστησαν δυνατή την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Τα μέρη επεσήμαναν στη σύνοδο της Αστάνα στην Τεχεράνη πέρυσι ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Τουρκίας και η Συρία πρέπει να επιλυθούν πολιτικά» ανέφερε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Ο Amir-Abdollahian εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα πως οι συνομιλίες της Μόσχας θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης