Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο ή τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β. θα αποφασίσει για το επιτόκιο η ΕΚΤ - Τι βλέπουν οι αναλυτές

Δύο ή τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β. θα αποφασίσει για το επιτόκιο η ΕΚΤ - Τι βλέπουν οι αναλυτές
Η Danske Bank συγκαταλέγεται μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας που προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει το 4% τον Σεπτέμβριο
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να αποδέχονται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο για να τεθεί ο πληθωρισμός υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Η εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγιση της ΕΚΤ σημαίνει ότι οι όποιες απόψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε τέσσερις μήνες μπορεί εύκολα να μεταβληθούν.
Όπως και να έχει, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλο το φάσμα του Διοικητικού Συμβουλίου εικάζουν ότι δύο περαιτέρω αναμενόμενες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να μην είναι επαρκείς για να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή.
Αυτό θα σήμαινε μια πιθανή τρίτη κίνηση όταν οι αξιωματούχοι θα συνέλθουν εκ νέου στις 14 Σεπτεμβρίου μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% από το τρέχον επίπεδο του 3,25%.
Μέχρι τότε, θα έχουν δει δύο ακόμη σειρές προβλέψεων, τέσσερις ακόμη μετρήσεις του πληθωρισμού και μια ακόμη τριμηνιαία έρευνα τραπεζικού δανεισμού.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να απέχει ακόμη περισσότερο από ένα μήνα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατηρούν ανοιχτά τα σενάρια για την πορεία του κόστους δανεισμού.
Εξίσου, δεν υπάρχει καμία αίσθηση εμπιστοσύνης ότι ο κύκλος σύσφιξης τους βρίσκεται στα πρόθυρα παύσης.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα φθάσει σε τελικό επιτόκιο 3,75% τον Ιούλιο.
Η Danske Bank συγκαταλέγεται μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας που προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει το 4% τον Σεπτέμβριο.
Η πιο ξεκάθαρη δημόσια υπόδειξη μέχρι στιγμής από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ήρθε από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι η σύσφιξη της ΕΚΤ θα σταματήσει τον Ιούλιο.
"Δεν νομίζω ότι είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο", δήλωσε.
"Έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό".
Τις απόψεις του συμμερίζονται συχνά οι γείτονές του στη Βαλτική, οι οποίοι έχουν κλίνει προς μια πιο επιθετική πολιτική καθώς αντιμετωπίζουν ρυθμούς πληθωρισμού υπερδιπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Ο Peter Kazimir, της Σλοβακίας, ένα άλλο "γεράκι", δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι περίμενε.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, ο Γιάννης Στουρνάρας της Ελλάδας αρνήθηκε να δεσμευτεί για ένα χρονικό σημείο λήξης των αυξήσεων των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι αυξήσεις του κόστους δανεισμού θα ολοκληρωθούν σχεδόν σίγουρα φέτος.
Ενώ η πρόεδρος Christine Lagarde αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια - αναφέροντας μόνο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο βήματα - προειδοποίησε σε συνέντευξή της στη Nikkei που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για πολύ καιρό, υπογραμμίζοντας "ακόμη σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους".
Η ΕΚΤ δεν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει ακόμη "μεγάλη ανοδική δυναμική" στις τιμές.
Οι αναλυτές προβλέποντες που συμμετείχαν στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τις πιέσεις να υποχωρούν πιο αργά, προβλέποντας ότι ο ρυθμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,2% εκείνο το έτος και 2,1% μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης