Γιατί οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών φοβούνται περισσότερο τα Su-35 παρά τα αεροσκάφη MiG-31K
Δημοσίευμα του BBC περιγράφει λεπτομερώς πώς τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη αναγκάζονται να κάνουν ελιγμούς και να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος για να αποφύγουν έναν πύραυλο αέρος-αέρος που εκτοξεύεται από το μαχητικό αεροσκάφος Su-35 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων (VKS).
Όταν δέχονται πυρά, οι πιλότοι των μαχητικών γνωρίζουν ότι πρέπει να ματαιώσουν την αποστολή τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν.
Ένας πιλότος μαχητικού MiG-29 που χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης "Silk" δήλωσε στο BBC ότι πρέπει να κάνουν βουτιά χαμηλά σε σημείο που να μπορούν να δουν τις κορυφές των δέντρων. "Τέτοιες πτήσεις κοντά στην επιφάνεια είναι οι πιο δύσκολες", λέει ο Silk. "Πρέπει να συγκεντρωθείς πολύ σκληρά. Και λόγω του χαμηλού ύψους, δεν έχεις το χρόνο ή το χώρο για μια ασφαλή εκτίναξη".
Η Ουκρανία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη για μια αποστολή επίθεσης, όπου το ένα αεροσκάφος είναι υπεύθυνο για την επίθεση σε ένα επίγειο μέσο, ενώ το άλλο, όπως αυτό που πετάει ο Silk, παρέχει κάλυψη από πυραύλους αέρος-αέρος. Πρόσφατα, έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς πιλότους να εκτελέσουν αποστολές επίθεσης, καθώς τα Su-35 βρίσκονται πάντα σε εναέριες περιπολίες.
Ένας άλλος διάσημος πιλότος MiG-29, με αρκετές επαφές με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε στο BBC: "Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι τα ρωσικά μαχητικά Su-35". "Γνωρίζουμε τις θέσεις της [ρωσικής] αεράμυνας και γνωρίζουμε τις αποστάσεις τους. Είναι αρκετά προβλέψιμα, οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο καιρό μπορούμε να παραμείνουμε [εντός της ζώνης τους]. Αλλά στην περίπτωση των μαχητικών αεροσκαφών, είναι κινητά. Έχουν καλή εικόνα του αέρα και γνωρίζουν πότε πετάμε προς τις γραμμές του μετώπου".
Οι ρωσικές εναέριες περιπολίες μπορούν να εντοπίσουν την απογείωση ενός αεροσκάφους ακόμη και πολύ μέσα στο ουκρανικό έδαφος. Οι πύραυλοί τους R-37M έχουν βεληνεκές 150-200 χιλιόμετρα (93-124 μίλια), αλλά οι ουκρανικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) πριν χτυπήσουν έναν εναέριο στόχο. Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη μπορούν να εντοπίσουν τα ουκρανικά αεροσκάφη και να τα καταρρίψουν πριν αποτελέσουν απειλή.
Η Ρωσία φέρεται να έχει αντικαταστήσει τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη της με τα πιο σύγχρονα και προηγμένα Su-35 για να εδραιώσει μια "τοπική αεροπορική υπεροχή" στις γραμμές του μετώπου. Εκτός από το να βάζει πολύ δύσκολα στα ουκρανικά μαχητικά, τα Su-35 εμπλέκονται και φέρονται να πραγματοποιούν επικίνδυνες αναχαιτίσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.
Τον Νοέμβριο του 2022, το think tank Royal United Services Institute (RUSI) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια έκθεση. Σε αυτήν αναφερόταν: "Τα ρωσικά μαχητικά παρέμειναν εξαιρετικά αποτελεσματικά και θανατηφόρα κατά των ουκρανικών αεροσκαφών κοντά στις γραμμές του μετώπου καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ιδίως τα Su-35S με τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς R-77-1 και, τους τελευταίους μήνες, τα MiG-31BM με τον πύραυλο πολύ μεγάλου βεληνεκούς R-37".
Ωστόσο, σημειώνει το Eurasian Times, αξίζει να εξετάσουμε γιατί οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών φοβούνται περισσότερο τα Su-35 παρά τα αεροσκάφη MiG-31K που εκτοξεύουν τους φονικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και έχουν πιστωθεί την κατάρριψη ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών από πολύ μεγάλο ύψος.
Γιατί φοβούνται τα Su-35
Αντίθετα, το Su-35 έχει αναπτυχθεί μαζί με το Su-34 Fullback κατά μήκος των γραμμών του μετώπου για την εκτόξευση κατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών στην Ουκρανία, για τις οποίες η τελευταία έχει ελάχιστη άμυνα. Ενώ τόσο τα Su-35 όσο και τα MiG-31 αποτελούν τεράστια πρόκληση για την αιωνόβια ουκρανική πολεμική αεροπορία, οι πιλότοι μαχητικών στην Ουκρανία εξακολουθούν να φοβούνται περισσότερο τα Su-35.
Ο βετεράνος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vijainder K Thakur (ε.α.) δήλωσε στους EurAsian Times: "Τα MiG-31K, οπλισμένα με πυραύλους Kinzhal, είναι αφιερωμένα στην επίθεση σε υψηλής αξίας, στρατηγικούς στόχους. Αποτελούν απειλή για τις ουκρανικές υποδομές και τους στόχους διοίκησης και ελέγχου. Ορισμένες παραλλαγές MiG-31BM, οπλισμένες με RVV-BD (R-37), χρησιμοποιούνται για ρόλους αεροπορικής κυριαρχίας.
"Τα Su-35S χρησιμοποιούνται για τακτικούς ρόλους. Είναι συνήθως οπλισμένα για ρόλους αιώρησης και οπλισμένα με Kh-31 ARM, Glide Bomb, ή άλλους πυραύλους αέρος-επιφανείας για την επίθεση, καθώς και με πυραύλους αέρος-αέρος όπως τα RVV-BD, RVV-SD & RVV-MD για την κυριαρχία στον αέρα. Τα Su-35S πετούν περιπολίες εναέριας κυριαρχίας 24×7 κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής.
Τα ουκρανικά μαχητικά που βρίσκονται στον αέρα είναι πιο πιθανό να συναντήσουν ένα Su-35S παρά ένα MiG-31BM".
Το μονοθέσιο μαχητικό Su-35 πολλαπλού ρόλου με δυνατότητα υπερελιγμών προορίζεται για την προσβολή των εναέριων, επίγειων και ναυτικών δυνάμεων επιφανείας του εχθρού, τη διεξαγωγή εναέριας επιτήρησης και την καταστροφή στόχων επίγειας υποδομής που καλύπτονται από συστήματα αεράμυνας και βρίσκονται μακριά από το αεροδρόμιο προέλευσης του αεροσκάφους.
Επιπλέον, διαθέτει ικανότητες υπερ-ελιγμών. Όταν ρωτήθηκε γιατί το Su-35 ήταν πιο επίφοβο από το αεροσκάφος MiG-31, ο Σμηναγός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας Johnson Chacko, KC (ε.α.) δήλωσε στους EurAsian Times: "Το MiG 31 δεν είναι τόσο ευέλικτο όσο ένα Su-35 για μάχη από κοντά. Ένα MiG 31 πετάει εξαιρετικά ψηλά και μπορεί να εκτοξεύσει όπλα σε αποστάσεις standoff, δηλαδή εκτός εμβέλειας των αναπτυγμένων εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.
"Το Su35 μπορεί να το κάνει εντός της εμβέλειας των συστημάτων αεράμυνας, αλλά με τη χρήση συστημάτων υποστήριξης που μπορούν να τα καταστείλουν. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τα δύο. Αν κάποιος ξέρει τι τον έχει χτυπήσει, είναι πιθανότατα ένα Su-35. Αν όχι, θα ήταν ένα MiG 31".
Αν και η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει αεροπορική υπεροχή πάνω από την Ουκρανία, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επαγρυπνούν όλο το εικοσιτετράωρο και καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη σε όποιο περιορισμένο πεδίο δράσης είναι διαθέσιμο.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να σέρνεται χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να εγκαθιδρύει σαφή αεροπορική υπεροχή, το Κίεβο ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους του να το εξοπλίσουν με μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ωστόσο, με τη συνεχή ολιγωρία του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών φτάνουν στα όριά τους απέναντι στη ρωσική πολεμική αεροπορία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών