Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προς ΕΚΤ: Είστε πολύ «χαλαροί», δεν διαχειρίζεστε σωστά τον κίνδυνο

Αυστηρή προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προς ΕΚΤ: Είστε πολύ «χαλαροί», δεν διαχειρίζεστε σωστά τον κίνδυνο
Η ΕΚΤ είναι πολύ χαλαρή ως προς την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, προειδοποιεί η εποπτική αρχή
Σχετικά Άρθρα
Πολύ χαλαρή χαρακτήρισε την εποπτεία των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που ζητά περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι «ο πιστωτικός κίνδυνος τυγχάνει σωστής διαχείρισης και κάλυψης».
Η Αρχή χτύπησε την ΕΚΤ επειδή έκρινε πως ήταν ανεπαρκώς επιθετική σε ό,τι αφορά την άσκηση πίεσης προς τα χρηματοπιστωτικά ώστε να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγόρησε τους κεντρικούς τραπεζίτες πως καθυστερούν να λάβουν αποφάσεις για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις ενώ επεσήμανε ότι στερούνται επαρκούς προσωπικού.
Σημειώνεται πως οι τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες μετά την πτώχευση αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την αναγκαστική διάσωση της Credit Suisse.
Ο Ευρωπαίος ελεγκτής, ο οποίος επικεντρώθηκε στην εποπτεία 10 τραπεζών με υψηλά επίπεδα επισφαλούς χρέους, είπε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πολύ διστακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες τους ενώ τις άσκησαν άνισα.
«Σε εκείνες με υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων δόθηκε περισσότερος χρόνος από τους άλλους και οι τράπεζες μπορούσαν να επιλέξουν μια προσέγγιση κάλυψης που τους ήταν πιο συμφέρουσα», ανέφερε η έκθεση.

Η απάντηση

Ωστόσο, η ΕΚΤ απάντησε ότι η διαδικασία αντιμετώπισης τέτοιων δανείων δεν θα μπορούσε «να πραγματοποιηθεί εν μια νυκτί χωρίς σημαντικές συνέπειες για τη συνολική οικονομία».
Υποστήριξε δε ότι είχε επιτύχει τον στόχο της, καθώς τα τοξικά χρέη μειώθηκαν σταθερά από περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ πριν από οκτώ χρόνια σε κάτω από τα 350 δισ. ευρώ πέρυσι (αντιστοιχεί περίπου στο 2% των συνολικών δανείων).
Απαντώντας στις επικρίσεις του ελεγκτή, η ΕΚΤ είπε ότι θα ορίσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών πιο γρήγορα — μια διαδικασία που ο επόπτης διαπίστωσε ότι διήρκεσε 13 μήνες από το τέλος της σχετικής περιόδου αναφοράς.
Δεσμεύτηκε επίσης να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό που την καθιστούν ανίκανη να πραγματοποιήσει το ένα τέταρτο των ερευνών που είχε προτεραιότητα για τα μοντέλα εσωτερικού κινδύνου των τραπεζών και το 10% των επιτόπιων επιθεωρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ανέλαβε την ευθύνη για την επίβλεψη των πιο σημαντικών δανειστών της ευρωζώνης μετά από μια τραπεζική κατάρρευση και την κρίση χρέους που έπληξε την περιοχή πριν από μια δεκαετία περίπου.
Έτσι οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της το 2014 ως ξεχωριστής μονάδας από τις πράξεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
«Το γενικό μας συμπέρασμα είναι ότι η ΕΚΤ [έχει] εντείνει τις προσπάθειές της για την εποπτεία του πιστωτικού κινδύνου, και ιδίως των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του.
«Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκτήσει η ΕΚΤ αυξημένη βεβαιότητα ότι ο πιστωτικός κίνδυνος τυγχάνει σωστής διαχείρισης».
Οι ελεγκτές εξέδωσαν τρεις κύριες συστάσεις προς την ΕΚΤ: να εξορθολογίσει τη διαδικασία εποπτείας, να ενισχύσει την αξιολόγηση κινδύνου των τραπεζών και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα μέτρα ώστε οι τράπεζες να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης