Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο στην Goldman Sachs Europe επέβαλε η ΕΚΤ, για λανθασμένη αναφορά κεφαλαιακών αναγκών

Πρόστιμο στην Goldman Sachs Europe επέβαλε η ΕΚΤ, για λανθασμένη αναφορά κεφαλαιακών αναγκών
Η ΕΚΤ επιβάλλει στην Goldman Sachs πρόστιμο ύψους 6,63 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 6,63 εκατ. ευρώ στην Goldman Sachs Bank Europe SE, αφού η τράπεζα ανέφερε λανθασμένα υπολογισμένα στοιχεία ενεργητικού σταθμισμένου κινδύνου για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Το 2019, το 2020 και το 2021, για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα, η τράπεζα ανέφερε χαμηλότερα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού για τον πιστωτικό κίνδυνο από ό,τι θα έπρεπε.
Αυτό συνέβη επειδή η τράπεζα ταξινόμησε λανθασμένα τα εταιρικά ανοίγματα και εφάρμοσε σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου από αυτόν που προβλέπουν οι τραπεζικοί κανόνες.
Οι ελλείψεις στους εσωτερικούς ελέγχους εμπόδισαν την τράπεζα να εντοπίσει εγκαίρως αυτό το λάθος.
Η τράπεζα ανέφερε λανθασμένα υπολογισμένα στοιχεία στην ΕΚΤ, εμποδίζοντας έτσι την ΕΚΤ να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του προφίλ κινδύνου της.
Τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού είναι ένα μέτρο των κινδύνων που έχει μια τράπεζα στα βιβλία της.
Χρησιμεύουν ως βάση για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Η υποεκτίμηση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού σημαίνει ότι η τράπεζα δεν υπολόγισε σωστά τις κεφαλαιακές της ανάγκες και ανέφερε υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου από ό,τι θα έπρεπε.
Η τράπεζα μπορεί να προσβάλει την απόφαση της ΕΚΤ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης