Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ΕΚΤ: Κρίση εμπιστοσύνης προς τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Παραδοχή ΕΚΤ: Κρίση εμπιστοσύνης προς τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει έναν βαθμό εμπιστοσύνης και πρέπει να τον αποκαταστήσουν
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει έναν βαθμό εμπιστοσύνης και πρέπει να τον αποκαταστήσουν εξηγώντας τη λήψη των αποφάσεών τους σε ένα ευρύτερο κοινό και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Gabriel Makhlouf.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει επίμονος.
Μόνο η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.
Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά τη μεγαλύτερη αύξηση στην 25χρονη ιστορία της ΕΚΤ, ο Makhlouf, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να μιλήσει με την ευρύτερη κοινότητα και ότι όπως οι θεσμοί παντού, έχει χάσει κάποια εμπιστοσύνη.
Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να τρέχει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι το 2025, οι καταναλωτές και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναμένουν μακροπρόθεσμα αύξηση των τιμών πάνω από 2%, γεγονός που υποδηλώνει απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ΕΚΤ να συγκρατήσει τις τιμές. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω τις μισθολογικές απαιτήσεις, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα σπιράλ μισθών-τιμών που δύσκολα θα σπάσει.
"Νομίζω ότι έχουμε χάσει έναν βαθμό εμπιστοσύνης... (και αυτό επηρεάζει) αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε με τη λήψη των αποφάσεών μας, δηλαδή να τις εξηγούμε σε περισσότερους ανθρώπους", δήλωσε ο Makhlouf σε συνέδριο της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης