Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη - Απειλή για την ανθρωπότητα «βλέπει» το 61% των Αμερικανών

Ποιος φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη - Απειλή για την ανθρωπότητα «βλέπει» το 61% των Αμερικανών
Το 61% των Αμερικανών πιστεύει ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον πολιτισμό
Σχετικά Άρθρα
Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και το 61% πιστεύει ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον πολιτισμό.
Από τότε που το chatbot ChatGPT της OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της ΤΝ στην καθημερινή ζωή έχει εκτοξεύσει την ΤΝ στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης.
Το ChatGPT έδωσε το έναυσμα για μια κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης, με τεχνολογικά βαριά ονόματα όπως η Microsoft  και η Google να ανταγωνίζονται για να ξεπεράσουν ο ένας τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης του άλλου.

Ανησυχεί ο  CEO της OpenAI

Οι πολιτικοί και οι εταιρείες AI ανησυχούν επίσης:
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση της τεχνολογίας και ζητώντας ρύθμιση.
"Δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε αυτό το τζίνι στο μπουκάλι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό εκρήγνυται", δήλωσε ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς νομοθέτες με ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια ενός πάνελ της Γερουσίας για τις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης την Τρίτη.
Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν δυσμενή αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που δεν προβλέπουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνεί και το 17% παραμένει αβέβαιο.
Εκείνοι που ψήφισαν τον Donald Trump το 2020 εξέφρασαν υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας: το 70% των ψηφοφόρων του Trump σε σύγκριση με το 60% των ψηφοφόρων του Joe Biden συμφώνησαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα.
Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελικοί Χριστιανοί ήταν πιο πιθανό να "συμφωνούν απόλυτα" ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρωπότητα, με ποσοστό 32% έναντι 24% των μη Ευαγγελικών Χριστιανών.
"Είναι ενδεικτικό ότι ένα τόσο ευρύ φάσμα Αμερικανών ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης", δήλωσε ο Landon Klein, διευθυντής πολιτικής των ΗΠΑ του Ινστιτούτου Future of Life, της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από μια ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk, ζητώντας εξάμηνη παύση στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. "Βλέπουμε τη σημερινή στιγμή παρόμοια με την αρχή της πυρηνικής εποχής και έχουμε το πλεονέκτημα της δημόσιας αντίληψης που συνάδει με την ανάγκη ανάληψης δράσης".

Εγκληματικότητα και οικονομία

Ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η εγκληματικότητα και η οικονομία κατέχουν υψηλότερη θέση στη λίστα των θεμάτων που τους απασχολούν: Το 77% υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης.
Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο δήλωσαν ότι το κοινό θα πρέπει να κατανοήσει περισσότερο τα οφέλη της ΤΝ.
"Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά νομίζω ότι αυτό που λείπει από το διάλογο γενικά είναι γιατί το κάνουμε αυτό εξ αρχής;", δήλωσε ο Sebastian Thrun, καθηγητής πληροφορικής στο Stanford, ο οποίος ίδρυσε την Google X. "
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι πιο ικανοί και πιο αποτελεσματικοί".
Οι θετικές εφαρμογές της ΤΝ, όπως η επανάσταση στην ανακάλυψη φαρμάκων, δεν είναι τόσο ορατές όσο η ChatGPT, δήλωσε ο Ion Stoica, καθηγητής του UC Berkeley, ο οποίος επίσης είναι συνιδρυτής της εταιρείας ΤΝ Anyscale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης