Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Ναυάγησε η προσπάθεια της Δύσης να στρέψει Ινδία, Βραζιλία, κατά Ρωσίας - Αρνήθηκε ο Lula να δει το Zelensky

Σύνοδος G7: Ναυάγησε η προσπάθεια της Δύσης να στρέψει Ινδία, Βραζιλία, κατά Ρωσίας - Αρνήθηκε ο Lula να δει το Zelensky
Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας της συνόδου περιλάμβανε κοινή συνεδρίαση της G-7  με τον ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου», μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Ινδία
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21/5 η σύνοδος των επτά πλουσιότερων οικονομιών (G7) - Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς - στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, με ένα ανακοινωθέν που σηματοδοτεί την βούληση της ομάδας να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα ενάντια στη Ρωσία και εκφράζει τη δυσπιστία της Δύσης προς την Κίνα ως εμπορικό εταίρο.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η τριήμερη σύνοδος, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη του Bakhmut, μετά από μια πολύμηνη πολιορκία η οποία σηματοδότησε την πιο αιματηρή μάχη του πολέμου - και η ανακοίνωση της Μόσχας έθεσε  στην ατζέντα της συνόδου το ερώτημα περί του πώς οι G7 θα αντιδράσουν στην πτώση του Bakhmut.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα φτιάξουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία ως απάντηση στην κατάληψη του Bakhmut

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έσπευσε να προτείνει τη δημιουργία κοινών συμμαχικών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής για Ουκρανούς πιλότους, «προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν πρέπει να περιμένει να πετύχει στην εισβολή της παρατείνοντας τη σύγκρουση», όπως είπε.
Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει αεροπλάνα F-16 στην Ουκρανία, ωστόσο κατά την πρώτη μέρα της συνόδου 19/5, ο Αμερικανικός πρόεδρος Joe Biden και ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους ηγέτες της G7 ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους στα F-16 - προκαλώντας την ισχυρή αντίδραση της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου, εκτός από την έγκριση του Biden στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων των F-16, η G7 είχε ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
Μετά τις ανακοινώσεις για την κατάληψη του Bakhmut από το ρωσικό στρατό, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ετοιμάσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει πυροβολικό, πυρομαχικά και εκτοξευτές ρουκετών HIMARS.

Συνάντηση Zelensky με Lula, Modi, με πρωτοβουλία των G7 

Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας της συνόδου περιλάμβανε  μια κοινή συνεδρίαση των ηγετών της G-7  με τον ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και μία ευρύτερη σύνοδο των G7, στην οποία είχαν προσκληθεί και παρέστησαν  οι πολιτικές ηγεσίες των μεγάλων χωρών του «Παγκόσμιου Νότου», μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Ινδία, που η Δύση κάλεσε στη σύνοδο προκειμένου να τις φέρει σε επαφή με τον Zelensky.
Οι πρόεδροι της Ινδίας Narendra Modi και της Βραζιλίας Lula Ignacio da Silva παρέστησαν στην κοινή συνάντηση αλλά τελικά ο Lula αρνήθηκε να έχει ξεχωριστή συνάντηση με το Zelensky, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από το Γάλλο πρόεδρο Macron για αυτό.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποστηρίξει από την πλευρά του ότι η σύνοδος κορυφής αποτελούσε μια εξαιρετικά ευκαιρία να πειστούν μεγάλα κράτη μέλη της ομάδας των BRICS, όπως η Ινδία και η Βραζιλία να βγουν από την ουδετερότητά τους και να υποστηρίξουν την Ουκρανία νώ γαλλικές διπλωματικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε αποδεχτεί να συναντήσει τον Zelensky και να τον ακούσει, αλλά τελικά η συνάντηση  δεν πραγματοποιήθηκε.
Προσπαθώντας στη συνέχεια να υποβαθμίσει το γεγονός, ο Zelensky υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Lula Ignacio da Silva, πιθανόν λόγω προγραμματισμού.


Συνάντηση Biden με πολιτικές ηγεσίες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, με αιχμές προς την Κίνα

Το πρόγραμμας της τρίτη μέρας της συνόδου, 21/5, περιλάμβανε επίσης συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Biden με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για να «συζητήσουν τις στρατιωτικές πιέσεις και τον οικονομικό καταναγκασμό που οι δύο ασιατικές χώρες αντιμετωπίζουν από την Κίνα», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς αυτής συνάντησης, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που έλεγε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν πώς να οδηγήσουν την συνεργασία τους σε νέα επίπεδα, μεταξύ των άλλων με νέο συντονισμό απέναντι στις παράνομες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας», χωρίς όμως να περιλαμβάνει καμιά αναφορά στην Κίνα.
Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βiden κάλεσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ασία, με την ημερομηνία της επίσκεψης να σχεδιάζεται να ανακοινωθεί αργότερα.

Ανακοινωθέν για την Κίνα: Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις αλλά προστατεύοντας τις ευαίσθητες τεχνολογίες

 Σε ότι αφορά ειδικώς τη στάση τους προς την Κίνα, οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τη δεύτερη μέρα της συνόδου περιέγραψαν μια κοινή προσέγγιση, αναφέροντας ότι στόχος τους είναι να «αποκλείσουν τον κίνδυνο, και όχι να αποσυνδέσουν» τις οικονομίες τους από την Κίνα, τη χώρα που αποτελεί το παγκόσμιο εργοστάσιο.
Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν ότι η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη δεδομένου του ρόλου της στη παγκόσμια κοινότητα, του ειδικού βάρους της ως δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς και των τομέων κοινού ενδιαφέροντος όπως οι προσπάθειες για το κλίμα.
Ωστόσο, δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για την προστασία των «ευαίσθητων δυτικών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν απειλές για την εθνική ασφάλεια», χωρίς να περιορίσουν αδικαιολόγητα το εμπόριο και τις επενδύσεις.
«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Ξέρουμε πού πρέπει να εμπλακόμαστε με την Κίνα», είπε ο Macron, παραπέμποντας σε συνεργασίας οι οποίο θα καλύπτουν τους τομείς της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και της τεχνητής νοημοσύνης.
«Αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα και να έχουμε στοιχεία αμοιβαιότητας και να προστατεύσουμε τις αλυσίδες αξίας. Δεν θέλουμε μια κλιμάκωση ... αλλά σε βασικά στοιχεία πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», κατέληξε.
Ο γερμανός καγκελάριος Scholz δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF στις 21/5 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και οι άλλες χώρες των G7 θα διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες επενδύσεις τους στην Κίνα θα συνεχιστούν, όπως και οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι εξαγωγές στην Κίνα, προσθέτοντας όμως ότι η G7 έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Πεκίνο ότι «θα φροντίσει να φυλάξει τα νώτα της».
Τέλος, η G7 στην ανακοίνωσή της επανέλαβε την προσήλωσή της στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων ότι «οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας»,
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας το οποίο εξέδωσε καταγγελία προς την Ιαπωνία, τη χώρα όπου γίνεται η σύνοδος της G7, εκφράζοντας τη σθεναρή αντίθεσή του στην κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι αγνοεί τις ανησυχίες της Κίνας και ότι αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης