Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη βουλιάζει! - «Ας την μετατρέψουμε σε μοντέρνα... Βενετία του Ατλαντικού»

Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη βουλιάζει! - «Ας την μετατρέψουμε σε μοντέρνα... Βενετία του Ατλαντικού»
H Νέα Υόρκη καλό είναι να προετοιμάζεται για... Βενετία του Ατλαντικού!, δηλώνει επιστήμονας του Γεωλογικού Ινστιτούτου
Η Νέας Υόρκη… βουλιάζει από το τεράστιο βάρος των κτισμάτων της και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αλλάξει, ούτε να σταματήσει, διαπιστώνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. 
Με αυτά τα δύο ως δεδομένα, σε νέα του έκθεση ένα μέλος του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου προβλέπει πως σε λιγότερο από 80 χρόνια το Κάτω Μανχάταν θα είναι υποθαλάσσιο και πιο επιρρεπές σε φυσικές καταστροφές.
Η νέα γεωλογική έρευνα προειδοποιεί ότι το βάρος των ουρανοξυστών της Νέας Υόρκης προκαλεί στην πραγματικότητα το Μεγάλο Μήλο - του οποίου τα περισσότερα από 1 εκατομμύριο κτίρια ζυγίζουν σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια λίβρες (3,7 δισεκ. τόνους) που το οδηγούν να βυθίζεται χαμηλότερα στα γύρω υδάτινα εδάφη.
Η πόλη υποχωρούν στο νερό με ρυθμό 1 έως 2 χιλιοστά το χρόνο, «με ορισμένες περιοχές να υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα».
Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό σε μη εκπαιδευμένα μάτια, η σταδιακή κάθοδος καθιστά τη Νέα Υόρκη εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και γεωλόγο Τom Parsons του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τεκτονική και ανθρωπογενής καθίζηση

«Ο συνδυασμός τεκτονικής και ανθρωπογενούς καθίζησης, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αυξανόμενης έντασης των τυφώνων συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών», έγραψε.
Η καταστροφή του τυφώνα Sandy αναφέρθηκε ως αιτία περαιτέρω ανησυχίας στην πρόσφατη έκθεση - όπως και η καταστροφική, θανατηφόρα πλημμύρα στη Νέα Υόρκη από τον τυφώνα Ida το 2021.
«Το 2012, ο τυφώνας Sandy οδήγησε το θαλασσινό νερό στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Ida το 2021 κατέκλυσαν τα συστήματα αποχέτευσης λόγω της μεγάλης απορροής μέσα στην κυρίως πλακόστρωτη πόλη».
Όσο ισχυροί κι αν ήταν ο Sandy και η Ida - ο πιο πρόσφατος από τους δύο τυφώνες που ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλους δρόμους της πόλης - οπότε ο Parsons φοβάται ότι η δομική ακεραιότητα των πολλών κτιρίων της πόλης θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον, ;όπως γράφει στην νέα έκθεση.
«Όλα τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής δείχνουν ότι στο μέλλον, οι καταιγίδες, οι τυφώνες θα γίνουν πιο έντονοι», δήλωσε ο γεωφυσικός Κlaus Jacob, ομότιμος καθηγητής στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Αυτό σημαίνει πιθανώς ισχυρότερες καταιγίδες, και αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος και χαμένη προστασία για την πόλη».
«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμυρών, την απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που είναι 3 έως 4 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής και ενα σύνολο πληθυσμού 8,4 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς κινδύνου από μια πλημμύρα στη Νέα Υόρκη», έγραψε με την ομάδα του στη νέα έκθεση.…

«Θα μπορούσε να ανέβει η στάθμη της θάλασσας ως και 1,82μ. μέχρι το τέλος του αιώνα… οπότε τότε, θα έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στα χέρια μας στην πόλη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα ήταν, φυσικά, η μετακόμιση σε υψηλότερα εδάφη», δήλωσε στην The Post ο Jacob.
Αλλά επειδή μετακίνηση… ουρανοξυστών είναι αδύνατη, ο Jacob προτείνει «για να διατηρηθούν λειτουργικοί οι ουρανοξύστες και τα άλλα κτίρια θα πρέπει να μετατραπούν σε… μίνι νησιά… να εξυπηρετούνται με αμφίβια οχήματα... σε ένα σύστημα σύνδεσης θαλάσσιο, όπως τα κανάλια της Βενετίας, όπου θα κατασκευαστούν περισσότεροι κόμβοι που να συνδέουν τα διάφορα κτίρια μεταξύ τους, ενώ όλη η υποδομή, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, επικοινωνίες, καλό είναι να ξεκινήσει να στεγανοποιείται».
Το Κάτω Μανχάταν μπορεί να είναι η πρώτη, αλλά δεν είναι η μόνη περιοχή που κινδυνεύει, τονίζουν οι επιστήμονες.
Κινδυνεύουν επίσης, οι περιοχές Λονγκ Άιλαντ, Στέιτεν Άιλαντ, Μπρούκλιν, Κουίνς, Μπρονξ, η κοιλάδα Hudson μέχρι την Τροία και οποιαδήποτε περιοχή γύρω της που βρίσκεται σε υψόμετρο χαμηλότερο των 6 μέτρων, οπότε  οφείλουν να λάβουν μέτρα!
«Η επανειλημμένη έκθεση των θεμελίων κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει τον χάλυβα οπλισμού και να αποδυναμώσει χημικά το σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση», σύμφωνα με τον Parsons.
Το Σώμα Μηχανικών Στρατού προτείνει μια κατασκευή παράκτιων τοιχωμάτων 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μετριάσει τις διαφαινόμενες συνθήκες, όμως ο Jacob φοβάται ότι η «αποσπασματική» προσέγγιση δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της ευρύτερης εικόνας.
«Αυτή είναι μια πεπερασμένη διάρκεια… αργά ή γρήγορα, θα εξαντληθούν τα μέσα και οι τρόποι μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», δηλώνει ο Jacobs.
«Αυτό δεν θα συμβεί αύριο, αλλά σε μερικές δεκαετίες μετά το αύριο και κοντά στο έτος  2.100 αν δεν λάβουμε μέτρα θα γίνει πραγματικότητα που θα γίνεται όλο και πιο σοβαρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης