Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητική και αμετανόητη η ΕΕ: Αθέτησε τη συμφωνία για τα σιτηρά με τη Ρωσία - Το αντιρωσικό πείσμα απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

Προκλητική και αμετανόητη η ΕΕ: Αθέτησε τη συμφωνία για τα σιτηρά με τη Ρωσία - Το αντιρωσικό πείσμα απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια
Η πολιτική της ΕΕ για τα ορυκτά λιπάσματα είναι ακατανόητη
Σχετικά Άρθρα
Η δολιοφθορά της Ουκρανίας και η συμφωνία για τα σιτηρά της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Τα ρωσικά σιτηρά και τα λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε ο οικονομολόγος Leonid Kholod σε μια συνομιλία με το FBA "Economy Today" όμως η ΕΕ αθετεί ξανά τη συμφωνία.

Η ΕΕ σαμποτάρει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικών της ΕΕ, Peter Stano, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να συνδέσουν τη Rosselkhozbank με το σύστημα πληρωμών SWIFT, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ρήτρα ορίζεται στη συμφωνία σιτηρών, την οποία υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι.
Η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκαν να ασκήσουν πιέσεις για το θέμα.
Το δεύτερο σημείο που δεν αποφάσισαν οι αντισυμβαλλόμενοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν η έναρξη του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odessa, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αύξηση των εξαγωγών ρωσικών λιπασμάτων, αυτό είναι επίσης αναπόσπαστο σημείο της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου 2022.
«Ο αγωγός αμμωνίας θα πρέπει να παρέχει μείγμα αμμωνίας, το οποίο λειτουργεί ως πρώτη ύλη για τα λιπάσματα, τώρα τέτοιες προμήθειες έχουν μπλοκαριστεί. Το πρόβλημα της SWIFT και της Rosselkhozbank είναι ευρύτερο - συνδέεται με το γεγονός ότι οι πληρωμές για τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα θα περάσουν από αυτήν την τράπεζα και όλοι οι μεγάλοι πιστωτικοί οργανισμοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποσυνδέθηκαν από τη Δύση από το σύστημα πληρωμών», καταλήγει ο καθηγητής. Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Leonid Kholod.
Οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων επηρεάζουν το πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, επομένως, το καλοκαίρι του 2022, τα μέρη συμφώνησαν να συνδέσουν τη Rosselkhozbank με τη SWIFT για να απλοποιήσουν τις συναλλαγές που σχετίζονται με αυτήν.
Μια τέτοια απόφαση είναι επωφελής για όλους: οι εγχώριες εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτοβιομηχανικών προϊόντων δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η ΕΕ σαμποτάρει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στη Μόσχα και ως εκ τούτου δεν έχει συμμορφωθεί με αυτήν τη διάταξη της συμφωνία .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τουρκικό παράγοντα

«Η Rosselkhozbank έλαβε το δικαίωμα να συνεργάζεται με δυτικές τράπεζες, αλλά όχι μέσω SWIFT, αλλά μέσω e-mail, φαξ και τηλετύπου, παρακάμπτοντας το ίδιο το σύστημα πληρωμών. Η τράπεζα, καταρχήν, μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της, αλλά με τρόπο που αντίκειται στην ίδια τη συμφωνία. Δεν είναι σαφές γιατί οι αντισυμβαλλόμενοι επιμένουν. Ίσως φοβούνται ότι η Ρωσία θα μεταφέρει άλλους διακανονισμούς σε αυτήν την τράπεζα», λέει ο Kholod.
Η συμφωνία σιτηρών την περασμένη εβδομάδα παρατάθηκε και πάλι κατά δύο μήνες. Η επίσημη θέση της Ρωσίας, όπως σκιαγραφήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι η Μόσχα θα αποχωρήσει από αυτή τη συνθήκη εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι της Ρωσίας.
Η Μόσχα έχει θέσει από καιρό τους όρους, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα στάσιμα. Δεν αποκλείεται η νέα επέκταση της συμφωνίας να συνδέεται με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η κυβέρνηση του Τούρκου ηγέτη Erdogan βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση: ο πληθωρισμός και η οικονομική κρίση που μαίνεται στη χώρα από το 2021 επιδεινώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, με αποτέλεσμα η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά να γίνει πολιτικός παράγοντας για την Άγκυρα.

Η ΕΕ απειλεί τη διεθνή ασφάλεια

«Η πολιτική της ΕΕ για τα ορυκτά λιπάσματα είναι ακατανόητη - τέτοια φορτία δεν αποτελούν προϊόν κυρώσεων. Η Rosselkhozbank τέθηκε υπό δυτικούς περιορισμούς και ο αγωγός αμμωνίας απλά δεν λειτουργεί, αυτό είναι όλο», συνοψίζει ο Kholod.
Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί ένα σύνολο προβλημάτων που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και απειλούν τη διεθνή επισιτιστική ασφάλεια.
«Τα δημητριακά είναι τροφή για τους ανθρώπους και τα ζώα, και τα ορυκτά λιπάσματα είναι τροφή για τροφή, από τα οποία εξαρτώνται τόσο η παραγωγικότητα όσο και η προσφορά τροφίμων στον κόσμο.
Η Ρωσία προμηθεύει το 16% των ορυκτών λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά, επομένως τυχόν δυσκολίες με τις εγχώριες εξαγωγές με καθυστέρηση 9-12 μηνών επιδεινώνουν σημαντικά τη διεθνή κατάσταση με τα τρόφιμα», καταλήγει ο Kholod.
Το αντιρωσικό πείσμα της Δύσης και της Ουκρανίας με τον αγωγό αμμωνίας Togliatti-Odessa πλήττει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η γενική κατάσταση στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση επιδεινώνεται και οι δυτικές χώρες είναι υπεύθυνες για την κατάσταση.
«Το μέρος της συμφωνίας δεν είναι η ΕΕ, αλλά ο ΟΗΕ, ο οποίος, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, είναι υπεύθυνος για την επισιτιστική ευημερία του κόσμου. Πρέπει να δηλώσει ότι είναι αδύνατο να αγγίξει θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να διευθετηθεί », λέει ο Kholod.
Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί και τα Ηνωμένα Έθνη επιδεικνύουν την αδυναμία τους να επιλύσουν αυτό το ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης