Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας εστιάτορας (Prigozhin) και οι κατάδικοι (Wagner) συνέτριψαν το ΝΑΤΟ – Τα F-16 απλώς θα παρατείνουν το δράμα των Ουκρανών

Ένας εστιάτορας (Prigozhin) και οι κατάδικοι (Wagner) συνέτριψαν το ΝΑΤΟ – Τα F-16 απλώς θα παρατείνουν το δράμα των Ουκρανών
Στο Bakhmut δεν ηττήθηκαν μόνο οι Ουκρανοί, ηττήθηκε το ΝΑΤΟ και τα 31 κράτη – μέλη και ηττήθηκαν από έναν ιδιωτικό στρατιωτικό όμιλο
Σχετικά Άρθρα
Στο Bakhmut (Artyomovsk) δεν ηττήθηκαν μόνοι οι Ουκρανοί, ηττήθηκε το ΝΑΤΟ.
Τα 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ηττήθηκαν από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου τον ιδρυτή των Wagner,Yevgeni Prigozhin και ένα σωρό κατάδικους τους μαχητές, δηλαδή, του στρατιωτικού ομίλου.
Είναι μία προσέγγιση, που εν μέρει γελοιοποιεί την κατάσταση αλλά δεν είναι πολύ μακριά από την αλήθεια και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.
Μετά την εξέλιξη αυτή γεννάται το ερώτημα τι θα πράξει το ΝΑΤΟ.
Θα καταφύγει σε νέες εξοπλιστικές δαπάνες ή θα εξετάσει πυρηνικές λύσεις;
Ήδη έχει ξοδέψει δεκαπλάσια χρήματα σε όπλα και βοήθεια και πάλι φαίνεται πως πολεμά με... τόξα και βέλη, απέναντι στα υπερηχητικά όπλα, που διαθέτουν οι Ρώσοι.
ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν ανέπτυξαν ποτέ τέτοια όπλα.
Οι πυρηνικές βόμβες είναι καλές μόνο για να δημιουργήσουν εκτεταμένο πανικό και καταστροφή.
Αλλά αυτό περιλαμβάνει την αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή.
Στο Bakhmut ηττήθηκαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Πώς έχασε το ΝΑΤΟ

Στο Artyomovsk καταγράφεται ολόκληρη η ιστορία της Ουκρανίας και δείχνει πως η Δύση «έχασε».
Οι ΗΠΑ σχεδίασαν το πραξικόπημα και μετέφεραν τα σύνορα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και η Ρωσία αντέδρασε ακριβώς όπως αναμενόταν.
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ έχει αποτύχει, δεν μπορεί πλέον να ξαναφέρει τους Ουκρανούς στη λεκάνη του Donbass.
Η ήττα έχει προσλάβει οικονομικές διαστάσεις και πλήττει την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Και αυτό φαίνεται από το status του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
Η οπλοποίηση του νομίσματος απέτυχε σε βαθμό που η αποδολαριοποίηση έχει γίνει μια διαδικασία που δεν μπορεί πλέον να σταματήσει.
Η στιγμή που ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammad bin Salman γύρισε την πλάτη του στον Joe Biden είναι ορόσημο.
Γιατί μόλις το έκανε αυτό, ήταν προφανές ότι θα τον ακολουθούσαν πολλοί.

Αντίπαλο δέος

Ρωσία, Κίνα και BRICS αποτελούν πλέον ένα ελκυστικό αντίπαλο δέος σε G7, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Στο στρατιωτικό επίπεδο, η Ουκρανία έχει από το 2014 τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που υπήρξε ποτέ και έχασε από μία ομάδα μισθοφόρων (Wagner).
Η Δύση πλέον λέει, πως η μοναδική επιλογή των Ουκρανών είναι τα όπλα μεγάλων αποστάσεων, πύραυλοι και αεροπλάνα.
Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα πλεονέκτημα σε αυτό έναντι της Ρωσίας.
Το μόνο πράγμα που είναι υπέρ του ΝΑΤΟ είναι ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να το καταστρέψει.
Θέλει να ζήσει ειρηνικά και να συναλλάσσεται με τα κράτη – μέλη του.
Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα.
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει τη μονοπολιτικότητα.
Αλλά ο κόσμος ήδη κινείται προς την πολυπολική τάξη πραγμάτων.
Άρα, το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο.
Η Ουκρανία δεν θα ξαναπάρει ποτέ τα «χαμένα» εδάφη της και ο Zelensky ο Ουκρανός πρόεδρος θα μετακομίσει σε κάποια βίλα στην Ιταλία ή τη Φλόριντα και δεν θα ξανακουστεί ποτέ στο μέλλον.
Οι θάνατοι περίπου 300.000 συμπατριωτών του θα είναι βάρος στη συνείδησή του.
Αλλά και σε όλους αυτούς τους ηγέτες που έχουν στείλει το μεταχειρισμένο οπλοστάσιο τους στο Κίεβο.
Είναι εξίσου υπεύθυνοι για όλους αυτούς τους θανάτους.
Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία αν είσαι «ηγέτης» ή... Joe Biden.
wag.jpg

Τα F -16 θα παρατείνουν το δράμα των Ουκρανών

Η λύση των όπλων μεγάλων αποστάσεων που εξετάζεται από το ΝΑΤΟ δεν θα επιλύσει τα προβλήματα των Ουκρανών.
Το CNN παραδέχεται ότι ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι δύσπιστοι ως προς αυτό, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία διαθέτει εκτεταμένα αντιαεροπορικά συστήματα που θα μπορούσαν εύκολα να καταρρίψουν τα F-16», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία δεν έχει πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές αποστολές με τα μαχητικά αεροσκάφη που έχει ήδη, για αυτόν ακριβώς τον λόγο».
Η κυβέρνηση Biden «ενέδωσε επιτέλους στις πιέσεις» και αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στην παράδοση των F-16 στο καθεστώς του Κιέβου, γράφει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Σε μια προσπάθεια που προφανώς κατευθύνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν τώρα τη νομική βάση για να παραδώσουν τα παλιά τους F-16 στο ουκρανικό καθεστώς.
f_2.jpg

Το σχεδόν ενδημικά ρωσοφοβικό Λονδίνο δεν χρησιμοποιεί καν F-16 και ωστόσο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης.
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το θέμα εδώ και μήνες, ενώ οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι η προμήθεια αυτών των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό.
Περίπου έξι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν F-16, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις τα αντικαθιστούν με τα προβληματικά F-35.
Ορισμένες όπως η Νορβηγία, απέσυραν επίσημα όλα τα F-16 τους και τα αντικατέστησαν με F-35, οπότε το Όσλο μπορεί να είναι ο πρώτος «απροσδόκητος» υποψήφιος που θα στείλει τα παροπλισμένα μαχητικά του στο καθεστώς του Κιέβου.
Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία χρησιμοποιούν επίσης  F -35 και θα μπορούσαν επίσης να στείλουν τα δικά τους F -16.
Από την άλλη πλευρά, μέλη όπως η Πολωνία και η Ρουμανία είναι εξαιρετικά απίθανο να το κάνουν, καθώς η κίνηση θα υπονόμευε τη δική τους ασφάλεια.
Το ίδιο (ή ακόμη περισσότερο) ισχύει για την Τουρκία και την Ελλάδα, που και οι δύο χρησιμοποιούν F-16 αλλά είναι εγκλωβισμένες σε μια μακροχρόνια αντιπαλότητα που τις καθιστά απρόθυμες να αποδυναμώσουν τους εαυτούς τους για χάρη του Κιέβου.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο από F-16, αλλά θεωρείται αβέβαιη η απευθείας αποστολή τους για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει μέχρι στιγμής ό,τι περνά από το χέρι τους για να ανταγωνιστούν τη Ρωσία μέσω μιας σειράς κινήσεων που έχει ωθήσει τον κόσμο επικίνδυνα κοντά σε μια παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση .

Η εμπλοκή των ΗΠΑ


Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε τέτοια σχέδια, τουλάχιστον κρυφά.
Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby το παραδέχτηκε πρόσφατα, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ κοιτάζουν μπροστά για τις μελλοντικές δυνατότητες και ανάγκες».
Ο Kirby πρόσθεσε αργότερα ότι «τα F-16 δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των G7», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι «το μαχητικό αεροσκάφος θα συζητείτο σίγουρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής».
Σύμφωνα με το CNN , αυτό το θέμα αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια θέματα της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο 2023.
Για να αποφευχθεί η άμεση εμπλοκή της  βορειοατλαντικής συμμαχίας, ορισμένοι πρότειναν  η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να αναταθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, τη Lockheed Martin.
Ωστόσο, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιμένουν ότι η διαδικασία θα απαιτούσε μεγάλη συμμετοχή του Πενταγώνου, ιδίως όσον αφορά την παροχή όπλων για το αεροσκάφος.
Στην ουσία, απλώς δεν υπάρχει τρόπος για τις ΗΠΑ να παράσχουν F-16 χωρίς να εμπλακούν άμεσα, μια κίνηση που η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ούτε θα αφήσει αναπάντητη.
Σύμφωνα με το CNN, τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ φιλοξένησαν δύο Ουκρανούς πιλότους σε μια στρατιωτική βάση στο Tucson της Αριζόνα, όπου η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει αξιολογήσει τις δεξιότητές τους για να εκτιμήσει πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του F -16.
Ωστόσο η ίδια πηγή επικαλούμενη έναν ακόμη ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, επιμένει ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια από τώρα να επεκτείνουν αυτή την εκπαίδευση».
Όμως, σύμφωνα με τη δική τους παραδοχή, το Κογκρέσο έχει ήδη διαθέσει κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2023 ακριβώς για μία τέτοια εκπαίδευση.
Είναι μια σαφής ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον προσποιείται απλώς πως ενδιαφέρεται για την «αποφυγή της κλιμάκωσης με τη Μόσχα».
Ωστόσο, αφήνει να αιωρείται το προφανές ερώτημα για το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το F-16 ενάντια σε σαφώς ανώτερα ρωσικά αεροσκάφη, όπως το Su-35S ή το MiG-31BM,για να μην αναφερθεί και το Su-57 .
Το CNN παραδέχεται ότι ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι δύσπιστοι ως προς αυτό , σημειώνοντας ότι «η Ρωσία διαθέτει επίσης εκτεταμένα αντιαεροπορικά συστήματα που θα μπορούσαν εύκολα να καταρρίψουν τα F-16», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία δεν έχει πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές αποστολές με τα μαχητικά αεροσκάφη που έχει ήδη, για αυτόν ακριβώς τον λόγο».

Αεροσκάφος του Ψυχρού Πολέμου το F -16


Πράγματι, ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σίγουρα θα παρουσιάσουν τα F-16 ως ένα ακόμη αεροπορικό θαύμα, το συγκεκριμένο ελαφρύ αεροσκάφος διαθέτει κινητήρα που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 - αρχές της δεκαετίας του 1970.
Από το τέλος του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποιεί αποκλειστικά βαρύτερες κατηγορίες μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πολλών παραλλαγών και επαναλήψεων του θρυλικού της Su-27, εκτός από άλλα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη, όπως π.χ. το ασύλληπτα γρήγορο MiG-31BM.
Οι πιθανότητες επιβίωσης του F-16 έναντι τέτοιων αντιπάλων είναι ελάχιστες .
Στην σχεδόν εγγυημένη περίπτωση που οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος καταρρίψει ένα F-16, αυτό θα μπορούσε εύκολα να καταστρέψει τη φήμη του, την οποία η αμερικανική πολεμική προπαγάνδα έχει χτίσει εδώ και δεκαετίες, βασισμένη κυρίως στη χρήση του ενάντια σε εν πολλοίς αδύναμους αντιπάλους κατά τη διάρκεια των αμέτρητων επιθέσεων και εισβολών των ΗΠΑ .
Αυτό θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε μεγάλες οικονομικές απώλειες για την κατασκευάστρια εταιρεία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Raytheon, της οποίας οι μετοχές έπεσαν κατακόρυφα μετά την καταστροφή του πολυδιαφημισμένου «Patriot» του σε πρόσφατη ρωσική αεροπορική επιδρομή.
Μια τέτοια απώλεια θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις πωλήσεις νεότερων παραλλαγών του F-16, ιδιαίτερα του μοντέλου Block 70/72 που έχει προοριστεί για παράδοση στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, την Ταϊβάν.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε ήδη από «αξιωματούχους των ΗΠΑ», η ρωσική αεράμυνα θα αντιμετώπιζε με επιτυχία βαρύτερους και πιο προηγμένους στόχους, πόσο μάλλον ένα F-16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης