Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 7% οι αποδόσεις των αμερικανικών εντόκων που λήγουν αρχές Ιουνίου, υπό το φόβο του χρέους

Πάνω από 7% οι αποδόσεις των αμερικανικών εντόκων που λήγουν αρχές Ιουνίου, υπό το φόβο του χρέους
Οι αποδόσεις των τίτλων που λήγουν στις αρχές Ιουνίου εκτινάχθηκαν, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα πιο επικίνδυνα γραμμάτια, με τα επιτόκια σε αρκετά να ξεπερνούν το 7%
Σχετικά Άρθρα
Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ αυξάνει την ανησυχία για την αθέτηση πληρωμών γύρω από ορισμένα σύντομα ληξιπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και αρχίζει επίσης να μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο γενικότερα.
Οι αποδόσεις των τίτλων που λήγουν στις αρχές Ιουνίου εκτινάχθηκαν, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα πιο επικίνδυνα γραμμάτια, με τα επιτόκια σε αρκετά να ξεπερνούν το 7%.
Τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ένα παράθυρο για το οποίο η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα, θεωρούνται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μη πληρωμής, εάν η αμερικανική κυβέρνηση εξαντλήσει τη δανειοληπτική της ικανότητα.
Τα επιτόκια για εκείνα που λήγουν την 1η και την 6η Ιουνίου ξεπέρασαν κάποια στιγμή το 7%, περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα μέσα που λήγουν στις 30 Μαΐου, ενώ και σε άλλους τίτλους τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου οι αποδόσεις τους επίσης έκαναν άλμα.
Οι αμερικανικές μετοχές, επίσης, αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερα σημάδια ανησυχίας για την αντιπαράθεση.
Το κόστος ασφάλισης του αμερικανικού δημόσιου χρέους έναντι χρεοκοπίας με παράγωγα έχει επίσης αυξηθεί, σηματοδοτώντας αυξημένο κίνδυνο, και η προσοχή έχει επίσης αρχίσει να στρέφεται στους μεγάλους οίκους αξιολόγησης για να δούμε πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν εάν η αντιπαράθεση φτάσει μέχρι τέλους.
Η υπουργός Οικονομικών Yellen δήλωσε ότι τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια άγχους στην αγορά, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλησιάζει στο να ξεμείνει από μετρητά, και ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για το όριο του χρέους και όχι στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για μια χρεοκοπία.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος στις αγορές και ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Κογκρέσο έχει χρόνο να επιτύχει συμφωνία.
Η JPMorgan εκτιμά ότι υπάρχει περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες οι ΗΠΑ να φθάσουν στη λεγόμενη ημερομηνία Χ - το σημείο στο οποίο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει το περιθώριο για το όριο χρέους - χωρίς συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου, και οι πιθανότητες χειροτερεύουν.

Η καμπύλη των λογαριασμών

Οι επενδυτές έχουν ιστορικά απαιτήσει υψηλότερες αποδόσεις σε τίτλους που πρόκειται να αποπληρωθούν λίγο μετά την εξάντληση της δανειοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
Αυτό δίνει μεγάλη έμφαση στην καμπύλη αποδόσεων για τα έντοκα γραμμάτια - τα ομόλογα του Δημοσίου με τη μικρότερη διάρκεια.
Αισθητές ανοδικές στρεβλώσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της καμπύλης τείνουν να υποδηλώνουν αυξημένη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι αυτή είναι η στιγμή που οι ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Αυτή τη στιγμή αυτό είναι πιο εμφανές γύρω στις αρχές Ιουνίου.
Αλλά δεν είναι μόνο οι τίτλοι των αρχών Ιουνίου για τους οποίους οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί.
Ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να ξεπεράσει την επικίνδυνη ζώνη του Ιουνίου, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις ΗΠΑ, αν δεν βρεθεί νομοθετική λύση.

Προβλέψεις X-Date

Οι διάφορες κινήσεις στις αγορές χρέους στηρίζονται σε διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το πότε η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τις επιλογές της για τη χρηματοδότησή της - που συνήθως αναφέρονται ως ημερομηνία Χ.
Ενώ η κυβέρνηση έχει παράσχει οδηγίες ότι μπορεί να μην επαρκέσει ήδη από τον Ιούνιο, οι αναλυτές σε όλη τη Wall Street έχουν επίσης τρέξει τους αριθμούς με βάση τις ταμειακές ροές της κυβέρνησης και τις προσδοκίες γύρω από τους φόρους και τις δαπάνες.
Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές προχώρησαν τις βασικές τους εκτιμήσεις για να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις προβλέψεις της Ουάσινγκτον, αν και ορισμένοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να είναι σε θέση να εξαντλήσει τους πόρους του μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Το ταμειακό ισοζύγιο

Η ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να πληρώσει τα χρέη της και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις δαπάνες εξαρτάται τελικά από το αν διαθέτει αρκετά μετρητά.
Έτσι, το ποσό που βρίσκεται στον λογαριασμό της είναι ζωτικής σημασίας.
Το ποσό αυτό αυξομειώνεται καθημερινά ανάλογα με τις δαπάνες, τις φορολογικές εισπράξεις, τις αποπληρωμές χρέους και τα έσοδα από νέο δανεισμό.
Εάν πλησιάσει πολύ κοντά στο μηδέν για να μην αισθάνεται άνετα το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα.
Το ποσό των χρημάτων που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση για να πληρώσει τους λογαριασμούς της αυξήθηκε για τρεις συνεχόμενες ημέρες, παρέχοντας μια μικρή ανάπαυλα καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι να βρεθεί λύση στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο, αλλά η γενική τάση είναι να μειώνεται το συνολικό ποσό.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί επίσης στα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών για να μειώσει τη δανειοληπτική του ικανότητα.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαντλήσει περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών των λογιστικών τεχνασμάτων και είχε στο ταμείο της 92 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Ασφάλιση κατά της χρεοκοπίας

Πέρα από τα έντοκα γραμμάτια, ένας άλλος βασικός τομέας που πρέπει να παρακολουθείται για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για το ανώτατο όριο χρέους είναι το τι συμβαίνει με τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης για την αμερικανική κυβέρνηση.
Τα μέσα αυτά λειτουργούν ως ασφάλεια για τους επενδυτές σε περιπτώσεις μη πληρωμής.
Το κόστος ασφάλισης του αμερικανικού χρέους είναι πλέον υψηλότερο από τα ομόλογα πολλών αναδυόμενων αγορών που έχουν πιστοληπτική ικανότητα πολύ χαμηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης