Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέρασε η μίνι κρίση χρέους στις ΗΠΑ και έρχεται η επόμενη - Τι παραδέχτηκε ο Kashkari (Fed)

Πέρασε η μίνι κρίση χρέους στις ΗΠΑ και έρχεται η επόμενη - Τι παραδέχτηκε ο Kashkari (Fed)
"Εάν αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής, είναι σαφές ότι, κάποια στιγμή, κάτι περισσότερο θα σπάσει"
Έχοντας ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο Neel Kashkari ανησυχεί για τους συστημικούς κινδύνους.
Αλλά τώρα, ως υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, ανησυχεί ακόμη περισσότερο για τον πληθωρισμό.
"Νομίζω ότι αν έπρεπε να κάνω λάθος, θα έκανα το λάθος να είμαι λίγο υπερβολικά επιθετικός όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Αιφνιδιασμένος από την επιμονή του πληθωρισμού εν μέσω του ταχύτερου κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980, ο Kashkari και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι της Fed ανέβασαν και πάλι τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, με μια επιθετική προοπτική για τα επιτόκια.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί επίσης να προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη κρίση στις αγορές και την παρέμβαση της Fed, υπονομεύοντας με τη σειρά τους την πολιτική σύσφιξης της τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Reuters.
Έτσι, η προσπάθεια της Fed να οδηγήσει την οικονομία σε μια λεγόμενη "ήπια προσγείωση", διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αυξάνει αντίθετα τις πιθανότητες είτε να πρόκειται για μια αναγκαστική προσγείωση είτε για μια μακρύτερη, πιο ταραχώδη πορεία.
"Βρίσκονται λίγο σε μια κατάσταση όπου είναι καταδικασμένοι αν το κάνουν και καταδικασμένοι αν δεν το κάνουν", δήλωσε ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας και καθηγητής οικονομικών στο Chicago Booth.
"Εάν αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής, είναι σαφές ότι, κάποια στιγμή, κάτι περισσότερο θα σπάσει".
Η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης; "Πολύ μικρή", δήλωσε ο Rajan.

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα η Fed

Κατά το τελευταίο έτος η ταχεία αύξηση των επιτοκίων μετά από μια δεκαετία και πλέον εξαιρετικά φθηνού χρήματος έχει εκθέσει επικίνδυνα στοιχήματα και κακά επιχειρηματικά μοντέλα.
Το άγχος αναζωπυρώθηκε σε διάφορα μέρη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, από το σκάσιμο της φούσκας των κρυπτονομισμάτων πριν από ένα χρόνο έως τις αναταράξεις στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Αν και δεν είναι σαφές πού θα χτυπήσει η επόμενη καταιγίδα τις αγορές, οι πιθανές πηγές ευπάθειας είναι πολλές, από τα εμπορικά ακίνητα μέχρι τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς.

Προσωρινή η ηρεμία

Οι αγορές έχουν ηρεμήσει μετά την υποχώρηση των χειρότερων συνεπειών της τραπεζικής αναταραχής.
Τα σημάδια ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική έχουν επίσης κάνει περισσότερους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει υπερβολικό οικονομικό πόνο ή αστάθεια.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Jerom Powell δήλωσε ότι τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Fed "συνεργάζονται καλά", επιτρέποντάς της να στηρίζει τις τράπεζες και να επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών.
Αλλά αρκετοί άνθρωποι στην αγορά πιστεύουν ότι όχι μόνο ο περιφερειακός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, αλλά και πολλαπλοί άλλοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν.
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει την έκρηξή τους ή να επιδεινώσει τον αντίκτυπο άλλων κλυδωνισμών, όπως οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους.
Αυτές οι εκρήξεις θα μπορούσαν να επιβάλουν περισσότερες παρεμβάσεις, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αυστηρότερη πολιτική.
"Η Fed δεν επιθυμεί να ασκεί νομισματική πολιτική μέσω χρηματοπιστωτικών κρίσεων", δήλωσε η Wendy Edelberg, διευθύντρια του The Hamilton Project στο Brookings Institution.
"Και έτσι πρέπει να βάλουν ένα στοπ και να δουν ότι οι ενέργειές τους δημιουργούν κρίσεις".

Πολλοί κίνδυνοι

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) τον Μάρτιο, η Fed χρειάστηκε να παρέμβει με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης στήριξης του τραπεζικού συστήματος.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό στην πραγματικότητα αντέστρεψε τις κινήσεις της για αυστηροποίηση της πολιτικής της.
"Η αγορά έχει μπερδευτεί ως προς το αν η Fed σφίγγει ή χαλαρώνει", δήλωσε ο James Tabacchi, διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας South Street Securities.
"Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τι πρόκειται να κάνουν.
Και αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν ξέρει ποια Fed να ακολουθήσει".
Οι συστημικοί κλυδωνισμοί θα μπορούσαν να προέλθουν τόσο από γνωστές όσο και από απροσδόκητες οδούς.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις αρχές του μήνα, η Fed απαρίθμησε διάφορους τομείς που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων ζωής και ορισμένων τύπων ομολογιακών και δανειακών κεφαλαίων.
Ο Kashkari της Minneapolis Fed επεσήμανε τις ιδιωτικές αγορές, όπου αν και πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι ο κίνδυνος θα είναι περιορισμένος, η έλλειψη διαφάνειας σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι δεν κατανοούν πλήρως την έκταση των στοιχημάτων που έχουν αναληφθεί με βάση το χρέος.
Επίσης, δεν είναι πάντα σαφές πώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διασυνδεδεμένα.
"Υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα εκεί έξω στην οποία δεν έχουμε μεγάλη ορατότητα", δήλωσε ο Kashkari.
"Αυτό δυστυχώς μπορεί να μην αποκαλυφθεί μέχρι να υπάρξει πραγματικό πρόβλημα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης