Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εστία έντασης και πάλι το Nagorno Karabakh – Στον αέρα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Εστία έντασης και πάλι το Nagorno Karabakh – Στον αέρα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
O πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinian αναγνώρισε πως το Nagorno Karabakh ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν
Σχετικά Άρθρα
Ένταση επικρατεί και πάλι στην περιοχή του Nagorno Karabakh, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρόοδο που καταγράφεται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τις δύο χώρες και που τις έχει ωθήσει σε πολεμικές συγκρούσεις τόσο το 1990 όσο και το 2020.
Λίγα 24ωρα πριν την επανεκκίνηση των συνομιλιών, οι δύο πλευρές προχώρησαν χθες Δευτέρα 29/5 σε νέες αντεγκλήσεις, οι οποίες απειλούν με κατάρρευση το εξαιρετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία είχαν καταγράψει πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Η αναγνώριση

Αιτία για την πρόοδο των συνομιλιών ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Nikol Pashinian να αναγνωρίσει πως το Nagorno Karabakh ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.
To Nagorno Karabakh αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ωστόσο κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους.
Στον τελευταίο πόλεμο του 2020 που διήρκεσε περίπου έξι εβδομάδες και που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Αρμενίων, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη της αμφισβητούμενης περιοχής.

Πυρά Αρμενίων

Ωστόσο, η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν πως προτίθεται να κάνει χρήση βίας κατά της περιοχής, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Αζέρου προέδρου Ilham Aliev, ο οποίος κάλεσε στη διάλυση της «αυτονομιστικής» τοπικής κυβέρνησης του Nagorno Karabakh.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει πως ο Aliev απειλεί ξανά με «γενοκτονία» και «προετοιμάζει το έδαφος για ακόμη μια επιθετική επιχείρηση εναντίον του πληθυσμού του Nagorno Karabakh».

Εγκαταλείψτε τις ψευδαισθήσεις

Την περασμένη Κυριακή, και παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, κατά την επίσκεψη του στην πόλη Lachin – από όπου περνά ο χερσαίος διάδρομος που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Nagorno Karabakh – κάλεσε τους Αρμένιους να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις τους για την ανεξαρτησία του Nagorno Karabakh.
«Αυτό σημαίνει να τηρούν τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν, να γίνουν κανονικοί, πιστοί στο κράτος πολίτες, να πετάξουν τα σύμβολα του ψευδοκράτους τους στον κάλαθο των αχρήστων και να διαλύσουν το λεγόμενο κοινοβούλιό τους» υπογράμμισε ο Aliev.

Διπλωματικές επαφές

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συναντήθηκε στη Μόσχα με τους Pashinian και Aliev, τονίζοντας πως παρά τις δυσκολίες, καταγράφεται πρόοδος στην προσπάθεια να συναφθεί μια συμφωνία ειρήνης.
Σημειώνεται πως Pashinian και Aliev είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου στη Μολδαβία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης