Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over για την τουρκική λίρα - Αρνητικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά μετά το 2002

Game over για την τουρκική λίρα - Αρνητικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά μετά το 2002
Η ζήτηση συναλλάγματος στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τις 14 Μαΐου, λόγω των προσδοκιών εταιρειών και ιδιωτών ότι η λίρα, η οποία έχασε 44% το 2021 και 30% το 2022, θα βυθιστεί μετά τις εκλογές (όπως αποδείχθηκε οι φόβοι αυτοί ήταν δικαιολογημένοι)
Σχετικά Άρθρα
Πριν από μία εβδομάδα, όταν η τουρκική λίρα έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 20 έναντι του δολαρίου, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που είχαν προειδοποιήσει ότι την Τουρκία την περίμενε πολύ περισσότερος πόνος.
Και οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν σε μια μάλλον δυσοίωνη ανάλυση της Goldman για τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, έναν πολύ πιο δυσοίωνο παράγοντα για την επερχόμενη κατάρρευση του νομίσματος από την επανεκλογή του Erdogan.
Από τότε τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο, με το Reuters να αναφέρει ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002, καθώς στις 19 Μαΐου διαμορφώθηκαν στα -151,3 εκατομμύρια δολάρια, αφού η τράπεζα - ακολουθώντας τις αυστηρές εντολές του Erdogan - αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για σκληρά νομίσματα (δολάρια, χρυσό, κρυπτονομίσματα) ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της Κυριακής.
Η ζήτηση συναλλάγματος στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τις 14 Μαΐου, λόγω των προσδοκιών εταιρειών και ιδιωτών ότι η λίρα, η οποία έχασε 44% το 2021 και 30% το 2022, θα βυθιστεί μετά τις εκλογές (όπως αποδείχθηκε οι φόβοι αυτοί ήταν δικαιολογημένοι).

Δαπανηρές οι παρεμβάσεις

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά και άλλων προσπαθειών για την κάλυψη της ζήτησης συναλλάγματος.
Τα καθαρά αποθέματα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.
Έχουν μειωθεί κατά 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2022 και ήταν αρνητικά στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 19 Μαΐου.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα θα ήταν ακόμη πιο αρνητικά εάν αφαιρεθούν τα εκκρεμή swaps, ευγενική χορηγία των ξένων κεντρικών τραπεζών και τα οποία την Τετάρτη ανέρχονταν σε 33,50 δισ. δολάρια (όπως θα έπρεπε, καθώς η CBRT θα πρέπει να τα αποπληρώσει κάποια στιγμή).
Και ενώ το τελικό παιχνίδι εδώ είναι ξεκάθαρο σε όλους, λίγοι είναι πρόθυμοι να το πουν φωναχτά από φόβο για αντίποινα από το καθεστώς Erdogan.

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley

Μετά από όλα αυτά έρχεται και η δυσοίωνη άποψη της Morgan Stanley, η οποία έγραψε ότι η τουρκική λίρα που θα πέσει στο 28 μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley, Hande Kucic, ελλείψει συμβατικής νομισματικής σύσφιξης - η οποία σαφώς δεν θα συμβεί σε έναν κόσμο Erdoganomics όπου τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται κατά κάποιο τρόπο να οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό και όπου ο Erdogan δεν θα επιτρέψει υψηλότερα επιτόκια ακόμη και αν αυτό σημαίνει συντριβή του υπερπληθωρισμού - η μετεκλογική μακροοικονομική προσαρμογή, δηλαδή η εξωτερική επανεξισορρόπηση, θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και στη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μέσω άλλων μέσων και ρυθμίσεων.
Ως εκ τούτου, η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι πολιτικές αρχές θα προσαρμόσουν τα εναλλακτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών τους για τη διαχείριση των αποθεμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης