Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Απειλή για την Ευρωζώνη οι σκιώδεις τράπεζες - Ποιοι κινδυνεύουν

ΕΚΤ: Απειλή για την Ευρωζώνη οι σκιώδεις τράπεζες - Ποιοι κινδυνεύουν
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντόπισε η ΕΚΤ ήταν να αποσύρουν οι σκιώδεις τράπεζες τα κεφάλαιά τους από τις τράπεζες, όπως καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς
Οι κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να υποστούν πλήγμα εάν οι χρηματοπιστωτικοί πελάτες τους, όπως ταμεία, ασφαλιστές και οίκοι εκκαθάρισης, αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο προβλήματα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η μελέτη της ΕΚΤ εξέτασε τον κίνδυνο διάχυσης από τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες - όπως τα ταμεία και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που παρέχουν χρηματοδότηση με τη μία ή την άλλη μορφή - στις παραδοσιακές τράπεζες και το αντίστροφο.
Διαπίστωσε ότι η έκθεση τόσο σε όρους τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα δάνεια, όσο και σε όρους υποχρεώσεων, όπως οι καταθέσεις, ήταν συγκεντρωμένη στις 13 κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ παγκοσμίως σημαντικών τραπεζών της.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντόπισε ήταν να αποσύρουν οι σκιώδεις τράπεζες τα κεφάλαιά τους από τις τράπεζες, όπως καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς.
Αυτές αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου των υποχρεώσεων των παραδοσιακών τραπεζών - ή και περισσότερο για τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι σκιώδεις τράπεζες - ή οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές (ΜΧΔ) στην ορολογία των ρυθμιστικών αρχών - πλήττονταν οι ίδιες από εκροές ή έχαναν την εμπιστοσύνη τους σε μια τράπεζα.

Ανησυχίες για την πιστωτική ποιότητα

"Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην πιστωτική ποιότητα των τραπεζών-παραλήπτες και μπορεί να ενισχύσει τις πιέσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εάν η ευρωστία των βασικών τους στοιχείων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση", ανέφερε η ΕΚΤ.
Άλλα κανάλια διάχυσης περιελάμβαναν αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από σκιώδεις τράπεζες, οι οποίες θα προκαλούσαν ζημίες στις παραδοσιακές τράπεζες, επειδή τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά επικαλύπτονται ή συσχετίζονται, ανέφερε η ΕΚΤ.
Πρόσθεσε ότι η δυσπραγία σε συστημικά σημαντικές τράπεζες θα σήμαινε επίσης πρόβλημα για τις σκιώδεις τράπεζες.
"Εάν μία ή μία ομάδα τέτοιων (τραπεζών) περιέλθει σε δυσχερή θέση, θα υπάρξουν πιθανώς σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ικανότητα σημαντικών τμημάτων του τομέα των ΝΧΙ να διαχειρίζονται τους κινδύνους ρευστότητας και αγοράς", ανέφερε η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, η οποία χρησιμοποίησε εμπιστευτικά στοιχεία που απέκτησε στο πλαίσιο του ρόλου της ως κορυφαίου τραπεζικού εποπτικού οργάνου της ευρωζώνης, δεν κατονομάζει καμία επιχείρηση στην έκθεση.
Οι παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale και UniCredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης