Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από 350 CEOs για τεχνητή νοημοσύνη: Επικίνδυνη όσο μια πυρηνική σύγκρουση, απειλή για την ανθρωπότητα

Προειδοποίηση από 350 CEOs για τεχνητή νοημοσύνη: Επικίνδυνη όσο μια πυρηνική σύγκρουση, απειλή για την ανθρωπότητα
Όπως είπαν τα στελέχη, η AI είναι τόσο επικίνδυνη όσο μια πυρηνική σύγκρουση ή μια πανδημία…
Σχετικά Άρθρα
Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ομάδα διευθυντικών 350 στελεχών και επιστημόνων από high tech εταιρείες, όπως η OpenAI και η Google DeepMind… για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρωπότητα η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI)…
Όπως είπαν, η AI είναι τόσο επικίνδυνη όσο μια πυρηνική σύγκρουση ή μια πανδημία…
Ως εκ τούτου, ο μετριασμός του κινδύνου θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα όπως και άλλοι κίνδυνοι, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος, ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Centre for AI Safety, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
Περισσότερα από 350 στελέχη, ερευνητές και μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο Sam Altman του OpenAI, ο Demis Hassabis του Google DeepMind και ο Dario Amodei του Anthropic, υπέγραψαν τη δήλωση.
Ο Geoffrey Hinton και ο Yoshua Bengio, που κέρδισαν το βραβείο Turing για την εργασία τους στα νευρωνικά δίκτυα και συχνά περιγράφονται ως «νονοί» της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψαν επίσης το έγγραφο.
Υπενθυμίζεται πως ο Hinton άφησε τη θέση του στην Google στις αρχές του μήνα για να μιλήσει ελεύθερα για τις πιθανές βλάβες της τεχνολογίας.
Η δήλωση συνάδει με τις εκκλήσεις για ρύθμιση στον κλάδο, αφού μια σειρά από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξήσει τις αναλύσεις των πιθανών ελαττωμάτων της, συμπεριλαμβανομένων της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της διαιώνισης των κοινωνικών προκαταλήψεων και της αντικατάστασης εργαζομένων.
Οι νομοθέτες της ΕΕ προωθούν τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης, ενώ οι ΗΠΑ διερευνούν επίσης ρυθμίσεις.
Το ChatGPT του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, το οποίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, θεωρείται ότι πρωτοπορεί στην ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Altman αυτό τον μήνα κατέθεσε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας ρύθμιση.
Τον Μάρτιο, ο Elon Musk, καθώς και περισσότεροι από 1.000 άλλοι ερευνητές και στελέχη τεχνολογίας, ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να σταματήσει αυτό που αποκαλούσαν «αγώνα εξοπλισμών».
Η επιστολή επικρίθηκε για την προσέγγισή της, μεταξύ άλλων από ορισμένους ερευνητές που αναφέρονται στο σκεπτικό της, ενώ άλλοι διαφώνησαν με το «πάγωμα».
Με τη δήλωση μιας γραμμής, είπε στους New York Times ότι ήλπιζε να αποφύγει τη διαφωνία.
«Δεν θέλαμε να πιέσουμε για ένα πολύ μεγάλο μενού πιθανών παρεμβάσεων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Dan Hendrycks.
Όταν συμβαίνει αυτό, αλλοιώνεται το μήνυμα».
Ο Kevin Scott, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft και ο Eric Horvitz, ο επικεφαλής επιστημονικός της διευθυντής, υπέγραψαν επίσης τη δήλωση την Τρίτη, όπως και ο Mustafa Suleyman, πρώην συνιδρυτής της Deepmind που τώρα διευθύνει την start-up Inflection AI.

Επενδυτική φρενίτιδα για τις επιλογές του ChatGPT – Ο απολογισμός όμως… φτωχός

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 25.000 επενδυτές έχουν εγγραφεί για να συναλλάσσονται παράλληλα με το ChatGPT, καθώς ακολουθούν το πείραμα του χαρτοφυλακίου GPT από την εταιρεία αντιγραφής συναλλαγών Autopilot.
Οι συναλλασσόμενοι έχουν στοιχηματίσει συνολικά 14,7 εκατομμύρια δολάρια στις επιλογές μετοχών της AI, που θα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 600 δολάρια ο καθένας, αν όλοι επένδυαν μετά την εγγραφή τους.
Ελπίζουν να πάρουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από μια υποτιθέμενη απόδοση 500% από μία από τις στρατηγικές που έχουν δοκιμαστεί εκ των υστέρων σε ακαδημαϊκή έρευνα.
Το χαρτοφυλάκιο GPT βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναλύσει 10.000 άρθρα ειδήσεων και 100 εκθέσεις εταιρειών για να επιλέξει 20 μετοχές για το χαρτοφυλάκιο των 50.000 δολαρίων, το οποίο ενημερώνεται κάθε εβδομάδα.
Οι αρχικές επιλογές περιλάμβαναν τις Berkshire Hathaway, Amazon, D.R. Horton και Davita Health.
Μετά από δύο εβδομάδες, το χαρτοφυλάκιο έχει σημειώσει άνοδο περίπου 2%, δηλαδή περίπου το ίδιο με το χρηματιστήριο.

Ο απολογισμός

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πέντε χαμηλότερες επιλογές έχασαν περισσότερο σε ποσοστό από ό,τι κέρδισαν οι πέντε κορυφαίες - η Dollar Tree έχασε 17% αφού έχασε τα κέρδη της - οπότε ίσως να είναι πιο λογικό στο μέλλον να επενδύουμε μόνο στις πέντε ή δέκα καλύτερες ιδέες του GPT-4, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί.
Ο μικρότερης κλίμακας λογαριασμός ChatGPT Crypto Trader βελτιώνει μια παρόμοια στρατηγική που παίρνει τις συμβουλές του GPT-4 για το πότε πρέπει να γίνει long στο Ethereum.
Λέει ότι παρουσιάζει κέρδος 11.000% σε backtesting μέχρι τον Αύγουστο του 2017, αλλά στο πείραμα στον πραγματικό κόσμο από τον Ιανουάριο, το χαρτοφυλάκιο έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο, ενώ η τιμή του Ethereum έχει κερδίσει 60%.
Αξίζει ωστόσο να είστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για συναλλαγές.
Η πλατφόρμα παραγώγων κρυπτογράφησης Bitget εγκατέλειψε πρόσφατα το πείραμά της για τη χρήση AI στην πλατφόρμα λόγω της πιθανότητας παραπληροφόρησης.
Μια έρευνα στους χρήστες της διαπίστωσε ότι το 80% των χρηστών είχε αρνητική εμπειρία με την ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων ψευδών επενδυτικών συμβουλών και άλλων παραπληροφοριών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bitget, Gracy Chen, δήλωσε: "Η εταιρεία έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί την AI για την ανάπτυξη και τη διαχείριση της τεχνολογίας:
"Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αν και ισχυρά και πολυμήχανα, δεν διαθέτουν την ανθρώπινη επαφή που απαιτείται για την ακριβή ερμηνεία των αποχρώσεων και των τάσεων της αγοράς".

Ποιες εταιρίες θα επωφεληθούν - Το φαινόμενο Nvidia και η Tesla

Στο μεταξύ, υπερτιμημένη θεωρεί τη μετοχή της Nvidia Corporation η Cathie Wood, διαχειρίστρια του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου ARK Innovation, ενώ εκτιμά ότι η Tesla θα επωφεληθεί από τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σε μια σειρά από tweets, η Wood εξέφρασε την αντίθεσή της στον στόχο της Nvidia για 25 φορές μεγαλύτερο άλμα πωλήσεων για το 2023 και τόνισε ότι άλλοι παίκτες θα επωφεληθούν πιθανότατα περισσότερο από μια επερχόμενη έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla είναι ο "πιο προφανής" ωφελημένος από τις πρόσφατες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η Wood, αναφέροντας την ώθηση της εταιρείας προς την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.
"Κατά την άποψή μας, η Tesla είναι ο πιο προφανής δικαιούχος των πρόσφατων ανακαλύψεων στην #AI, καθώς στοχεύει σε ένα TAM εσόδων 8-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αυτόνομη κινητικότητα μέχρι το 2030", ανέφερε η Wood στο Twitter.
Το ράλι της Nvidia

Τα σχόλια της Wood έρχονται στον απόηχο του ράλι των μετοχών της Nvidia την περασμένη εβδομάδα, το οποίο κατέστησε την εταιρεία την πιο πολύτιμη chipmaker στον κόσμο και σε πορεία να καταγράψει αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σημειώνει το Reuters.
Το ράλι οδηγήθηκε κυρίως από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου, τα οποία η Nvidia συνέδεσε με το αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ προέβλεψε επίσης ισχυρές πωλήσεις και ζήτηση για το έτος, επικαλούμενη το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Το ράλι έφερε τα ετήσια κέρδη της Nvidia σε περίπου 167% για το έτος.
Τα κέρδη της Nvidia διαχύθηκαν στις περισσότερες άλλες μετοχές κατασκευής τσιπ, προκαλώντας έντονα ράλι στους προμηθευτές της στην Ασία, συγκεκριμένα στις SK Hynix, Advantest Corp, και TSMC.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cathie's Ark, η οποία παρακολουθεί τις συμμετοχές των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Wood με το όνομα Ark, η Wood κατέχει συνολικά 325.062 μετοχές της Nvidia στις 26 Μαΐου.
Το ταμείο είχε απορρίψει περίπου 79.000 μετοχές τον Φεβρουάριο και 65.000 μετοχές την περασμένη εβδομάδα.
Οι συνολικές συμμετοχές της Wood στην Nvidia αξίζουν τώρα περίπου 127 εκατομμύρια δολάρια, με βάση το τελευταίο κλείσιμο της Nvidia την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης