Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει Υπουργό Εξωτερικών ο Erdogan; - Συζητήσεις με Hakan Fidan της ΜΙΤ για τη θέση του Cavusoglu

Αλλάζει Υπουργό Εξωτερικών ο Erdogan; - Συζητήσεις με Hakan Fidan της ΜΙΤ για τη θέση του Cavusoglu
Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου του Erdogan θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023
Παρελθόν φαίνεται ότι θα αποτελέσει σύντομα ο Mevlüt Çavuşoğlu από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό Fox Haber.
Μετά και την ανανέωση της θητείας του Recep Tayip Erdogan από τις εκλογές της Κυριακής, 28 Μαΐου 2023, τα τουρκικά μέσα αναζητούν τα ονόματα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα ο Erdogan θα ορκιστεί στις 3 Ιουνίου και την επόμενη, στις 4 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα όμως με το Fox Haber, θα υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή.
Ο Cavusoglu θα φύγει από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον πιθανό διάδοχό του να είναι ο Hakan Fidan, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου.
Image
Ποιος είναι ο Fidan

Μια πιο ακριβής ανάγνωση της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί αν κοιτάξει κανείς τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και όχι τους διπλωμάτες της, έχει αναφέρει ο Michael Rubin, μόνιμος μελετητής στο American Enterprise Institute.
Σε πρόσφατο άρθρο του στο National Interest, ο Rubin δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι πολύ συχνά πρόθυμοι να δικαιολογήσουν τις ενέργειες της Τουρκίας και άλλων χωρών με βάση το "δημόσιο πρόσωπο που κατασκευάζουν οι προεδρίες και τα υπουργεία Εξωτερικών τους".
Αλλά το ιστορικό προσώπων όπως ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) Hakan Fidan ήταν πιο αποκαλυπτικό για τις πραγματικές προθέσεις της χώρας, είπε ο Rubin.
Ο σπουδαγμένος στις ΗΠΑ Fidan υπήρξε επί μακρόν στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Recep Tayip Erdogan, υπηρετώντας ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του τότε πρωθυπουργού, προτού διοριστεί επικεφαλής της MIT το 2010.
Παραιτήθηκε για λίγο από τη θέση αυτή το 2015 για να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προτού ο Erdogan εμποδίσει την κίνηση αυτή.

Θαυμαστής του Ιράν

Ο Fidan είναι θαυμαστής του Ιράν και έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υπονομεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, δήλωσε ο Rubin.
Το 2013, αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να κατηγόρησαν τον Fidan ότι αποκάλυψε ένα δίκτυο κατασκοπείας που λειτουργούσαν από την Τουρκία εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως σε αντίποινα για το περιστατικό με τον στολίσκο της Γάζας, όπου οκτώ Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από ισραηλινούς κομάντος στα ανοικτά των ακτών του παλαιστινιακού εδάφους.
Ο Rubin δήλωσε ότι ο Fidan είχε επίσης επιβλέψει τη ροή όπλων σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία και παρείχε υποστήριξη στα Ισλαμικά Κράτη (ISIS).
Αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ο Fidan "αντιπροσωπεύει την πραγματική Τουρκία περισσότερο από την εικόνα που προβάλλεται κατά τη διάρκεια αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στην Κωνσταντινούπολη ή κοκτέιλ πάρτι στην τουρκική καγκελαρία", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης