Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Erdogan για την κρίση στο Κόσοβο – Διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη στην περιοχή

Παρέμβαση Erdogan για την κρίση στο Κόσοβο – Διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη στην περιοχή
Η ένταση στους σερβικούς δήμους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων κλιμακώθηκε στις 26 Μαΐου, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν διοικητικά κτίρια
Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε τηλεφωνικές συνομιλίες την Τετάρτη (31/5/2023) με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vucic καθώς και τον πρωθυπουργό της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις δύο πλευρές να διευθετήσουν με ειρηνικό τρόπο τη σύγκρουση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την Άγκυρα.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες επικεντρώθηκαν επίσης στις διμερείς σχέσεις καθώς και σε περιφερειακά ζητήματα, ο Πρόεδρος Erdogan μίλησε για τα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοέδιο, δηλώνοντας ότι ο μόνος τρόπος για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η πρόοδος μέσω του διαλόγου.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην καθιέρωση αυτού του διαλόγου» ανέφερε το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Κλιμάκωση της έντασης

Η ένταση στους σερβικούς δήμους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων κλιμακώθηκε στις 26 Μαΐου, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν διοικητικά κτίρια στους δήμους Zvecan, Zubin Potok και Leposavic.
Η αστυνομία προσπάθησε να διασφαλίσει ότι οι δήμαρχοι οι οποίοι κέρδισαν τις εκλογές παρά το ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού μποϊκόταρε την ψηφοφορία, θα μπορούσαν να αναλάβουν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους.
Στις 29 Μαΐου, η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) απέκλεισε τα διοικητικά κτίρια, όπου οι κάτοικοι οργάνωσαν ειρηνικές διαδηλώσεις που αργότερα κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, συνολικά 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στην Kosovska Mitrovica, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης