Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθίσουν σε δύο... καρέκλες - Ο πληθωρισμός σκοτώνει την αμερικανική οικονομία μέσω του τραπεζικού τομέα

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθίσουν σε δύο... καρέκλες - Ο πληθωρισμός σκοτώνει την αμερικανική οικονομία μέσω του τραπεζικού τομέα
Η χρηματοπιστωτική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο: η ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους που είχε στη διάθεσή της για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο της και μάλιστα επιδείνωσε την κατάσταση εισφέροντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Η τραπεζική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ στις αρχές της άνοιξης του 2023  ήταν ο προάγγελος των προβλημάτων με το δημόσιο χρέος.
Το τεράστιο ζήτημα του χρήματος και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία, σημείωσε ο Vladimir Vasilev σε συνομιλία με το FBA "Economics Today" .
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) δήλωσε ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023 αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από το 1984, με αποκορύφωμα τις χρεοκοπίες μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα.
Ο συνολικός όγκος των καταθέσεων μειώθηκε κατά 472 δισ. δολάρια, ή 2,5% του όγκου του τραπεζικού τομέα. Ταυτόχρονα, τρεις τράπεζες — η Silicon Valley Bank, η Signature Bank και η First Republic Bank — χρεοκόπησαν και αρκετές δεκάδες άλλες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η τραπεζική κρίση έχει οριοθετηθεί, αλλά τα μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν την επικείμενη μετάβαση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Η Fed στηρίζει ασυστόλως τις τράπεζες με χρήματα

«Η Fed τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει χρησιμοποιήσει κανέναν άλλο τρόπο για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, εκτός από την απεριόριστη άντληση χρημάτων. Η αποτελεσματικότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος εξαρτάται από την κρατική ρύθμιση, σκοπός της οποίας θα πρέπει να είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του με την αποκατάσταση μη κερδοφόρων τραπεζών και την απομάκρυνση δομών που δημιουργούν προβλήματα.
Ωστόσο, στην πράξη ακολουθείται διαφορετική πολιτική », καταλήγει ο Vladimir Vasilev.

Οι χρεοκοπίες των τραπεζών ξεκίνησαν την άνοιξη

Η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν τον Μάρτιο και οι Αμερικανοί προσπάθησαν να μείνουν όρθιοι για ενάμιση μήνα, αλλά υπέστησαν τη δεύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία της χώρας.
«Η πολιτική του FRS την άνοιξη αφορούσε όχι στην αναδιοργάνωση/ αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αλλά στη μείωση των πτωχεύσεων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο με την άντληση κεφαλαίων. Η ρυθμιστική αρχή προτιμά να παρέχει στους οργανισμούς απεριόριστα χρηματικά ποσά, κάτι που είναι μια μορφή δωρεάν πίστωσης. Όλα αυτά επιτρέπουν στις τράπεζες να υπάρχουν επ' αόριστον μέχρι να γίνουν επιδρομές από καταθέτες που αποχωρούν», συνοψίζει ο Vladimir Vasilev.

Ο πληθωρισμός πλήττει τις ΗΠΑ

Το κύριο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ο πληθωρισμός, τον οποίο η Ουάσιγκτον αξιολογεί μέσω του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι αμερικανικές οικονομικές αρχές παλεύουν ενεργά με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ταυτόχρονα τους λείπει ο τραπεζικός παράγοντας.
«Οι τράπεζες που τροφοδοτούνται από... δωρεάν χρήμα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν απεριόριστο αριθμό καταναλωτικών δανείων. Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις κάνουν χρήση ενεργά με βάση την αρχή του «δανείζομαι - ξαναδανείζομαι», δηλώνει ο Vladimir Vasilev.
Έτσι, το χρήμα εισρέει στην αμερικανική οικονομία, της οποίας η νομισματική βάση (Μ2), παρά την αύξηση των επιτοκίων το 2022-2023, έχει μειωθεί μόνο κατά 0,5% και είναι σχεδόν ίση με το ΑΕΠ. Όλα αυτά όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα, αλλά προκαλούν νέες κρίσεις.
«Η Fed ηύξησε το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4,75-5,00%, αλλά παραμένει κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Το σύνθημα «νικήστε τον πληθωρισμό» έχει γίνει η... αγαπημένη φράση του αμερικανού προέδρου Biden για την αμερικανική οικονομική πολιτική αλλά δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθίσουν σε δύο καρέκλες

Η χρηματοπιστωτική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο: η ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους που είχε στη διάθεσή της για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο της και μάλιστα επιδείνωσε την κατάσταση εισφέροντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.
«Οι τοπικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού αντισταθμίζονται άμεσα από μέτρα που... τον επιδεινώνουν και η στήριξη των τραπεζών είναι μια από αυτές τις στιγμές. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ», συνοψίζει ο Vladimir Vasilev.
Τα εν λόγω προβλήματα επικαλύπτονται από δυσκολίες με το δημόσιο χρέος: τα περισσότερα κοινωνικά, στρατιωτικά και κυβερνητικά προγράμματα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον ρυθμό πληθωρισμού, επομένως οι δαπάνες του προϋπολογισμού των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά.
«Όσο περισσότερες ομοσπονδιακές δαπάνες, τόσο περισσότερος πληθωρισμός και πληρωμές για το δημόσιο χρέος... που φέτος θα ξεπεράσουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια», δηλώνει ο Vasiliev.
Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της ρίψης χρημάτων στις τραπεζικές φούσκες και στην οικονομία, αλλά οι οικονομικές αρχές, μαζί με την κυβέρνηση Joe Biden, προσπαθούν να καθίσουν σε ... δύο καρέκλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης