Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρουσία ξένων ηγετών η ορκωμοσία Erdogan στην Άγκυρα , οι επόμενες κινήσεις – Στην Τουρκία και ο Stoltenberg

Παρουσία ξένων ηγετών η ορκωμοσία Erdogan στην Άγκυρα , οι επόμενες κινήσεις – Στην Τουρκία και ο Stoltenberg
Η ορκωμοσία είναι προγραμματισμένη για τις 14:00
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή 28/5 στην προεδρία της Τουρκίας για μια ακόμη νέα πενταετή θητεία.
Η ορκωμοσία θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 3/6 στην Άγκυρα, παρουσία 20 αρχηγών κρατών και 45 υπουργών, ενώ στην τελετή θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιμένει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία 13 μήνες τώρα και δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.
Η ορκωμοσία είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.
Ο Erdogan, μετά την ορκωμοσία για μια νέα πενταετή θητεία, θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Η λίστα των υπουργών που θα ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου, μετά την τελετή, θα δώσει μια γεύση για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο Erdogan με στόχο την ανάταξη της οικονομίας της Τουρκίας που διέρχεται κρίση.
Μάλιστα, για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του 56χρονου Mehmet Simsek, πρώην υπουργού Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Οικονομία (ως το 2018), πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο συνεδρίασε για πρώτη φορά το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.
Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Οι 20 ηγέτες

Στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Erdogan, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα παραστούν 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο κατασκεύασε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μεταξύ άλλων, θα παραστούν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev , οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας V. Orban και του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.
Επίσης, στην τελετή θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην Άγκυρα ο Κασκαρέλης και ο Αβραμόπουλος

O υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, κατόπιν προσκλήσεως, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan.
Επίσης, ο κ. Κασκαρέλης θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.
Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην τελετή ορκωμοσίας στην Άγκυρα είναι και ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος.

Ο Putin στην Τουρκία μετά την ορκωμοσία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά την ορκωμοσία του Recep Tayyip Erdogan, ενδέχεται να πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε πρόσφατα στο Tass πηγή με γνώση του θέματος.
«Ο Πρόεδρος Putin μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Erdogan. Εάν πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρωτοβουλία για τα σιτηρά», είπε η πηγή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Psekov δήλωσε ότι σε μια πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, αλλά ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης «θα πρέπει να καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη τα δύο τα προγράμματα των προέδρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης