Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στο 18% η ακροδεξιά AfD, μοιράζεται τη δεύτερη θέση με το SPD του Scholz

Γερμανία: Στο 18% η ακροδεξιά AfD, μοιράζεται τη δεύτερη θέση με το SPD του Scholz
Οι Γερμανοί επιλέγουν το AfD από δυσαρέσκεια για την εισροή μεταναστών που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τον επίμονο οδυνηρό πληθωρισμό και τα πανάκριβα μέτρα της κυβέρνησης Scholz για την προστασία του κλίματος
Σχετικά Άρθρα
Η ακροδεξιά της Γερμανίας έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα στις δημοσκοπήσεις, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την εισροή μεταναστών που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τον επίμονο οδυνηρό πληθωρισμό και τα πανάκριβα μέτρα για την προστασία του κλίματος που πλήττουν την κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD, η οποία αρνείται ότι οι δραστηριότητες των ανθρώπων έχουν αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θέλει να εμποδίσει την έλευση περισσότερων ξένων στη Γερμανία, με βάση τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των πολιτών με 18%, ισοβαθμώντας πλέον με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.
Οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν ποσοστό 29% και βρίσκονται στην πρώτη θέση.
Το AfD, που κάποτε θεωρούνταν ριζοσπαστική περιθωριακή ομάδα, προσελκύει πλέον απογοητευμένους υποστηρικτές των καθιερωμένων κομμάτων.
Η άνοδός του συμπίπτει με τη δυσαρέσκεια των γερμανών για το υψηλό κόστος ενέργειας και τροφίμων που προέκυψε από τον πόλεμο Ρωσίας και της Ουκρανίας και - και κυρίως τις κυρώσεις της Δύσης στο φυσικό αέριο της Ρωσίας που αύξησε τις τιμές και για διαρκή αύξηση των δαπανών για ενέργεια λόγω της πολιτικής επιλογής της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Επικεντρώνοντας σε αυτά τα ζητήματα, το AfD εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία τις ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό του Scholz, ο οποίος περιλαμβάνει τους οικολόγους Πράσινους, το φιλοεπιχειρηματικό FDPκαι τους Σοσιαλδημοκράτες που παραδοσιακά κινούνται στα κεντροαριστερά.
«Τα κόμματα του συνασπισμού χάνουν υποστήριξη επειδή δεν μπορούν να μεταφέρουν μια θετική αφήγηση για το μέλλον της χώρας», δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg η Andrea Roemmele, αντιπρόεδρος thw Σχολής Hertie με έδρα το Βερολίνο.
«Όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους, υπάρχουν μονίμως διαφωνίες και διαμάχες μεταξύ του FDP και των Πρασίνων – αυτή η διαφωνία περιορίζει την επιρροή όχι μόνο των Πρασίνων, αλλά και του κυβερνώντος συνασπισμού συνολικά».
Αυτή η εσωτερική διαφωνία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη νέα, ενιαία στάση της ηγεσίας του AfD, προσθέτει η Roemmele, η οποία κατάφερε αυξήσει τους ψηφοφόρους της μειώνοντας τις δημόσιες διαμάχες της.
Επιπλέον, το AfD έχει καρπωθεί τη δυσαρέσκεια από την εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία και 250.000 αιτούντων άσυλο που έφτασαν στη Γερμανία από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία και το Ιράκ το 2022.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Infratest Dimap, η υποστήριξη για το AfD έχει αυξηθεί κατά 2% στο 18%, ενώ ένα 2% έχουν βάσει οι Σοσιαλδημοκράτες που έχουν ακριβώς το ίδιο πσοσοστό.
Το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU υποχώρησε μία μονάδα στο 29%, ενώ οι Πράσινοι έχασαν μία μονάδα στο 15%, το χαμηλότερο που καταγράφηκε από αυτή τη δημοσκόπηση από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες παρέμειναν αμετάβλητοι στο 7%.

www.bankingnws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης