Διεθνή

Ρωσία: Θετική η δήλωση Sullivan (ΗΠΑ) για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

Ρωσία: Θετική η δήλωση Sullivan (ΗΠΑ) για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων
Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «θετική» αμερικανική δήλωση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

H δήλωση που έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Jake Sullivan, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είναι «θετική», τόνισε το Κρεμλίνο, με τον Dmitry Peskov να σημειώνεικαι πως η Ρωσία παραμένει ανοικτή για διάλογο.
Ο Sullivan δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται προς τα όρια για τα πυρηνικά όπλα που τίθενται από τη συνθήκη New Start, την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που παραμένει σε ισχύ, μέχρι την εκπνοή της το 2026, αν κάνει το ίδιο και η Ρωσία.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη το Φεβρουάριο.
«Αυτή είναι μια σημαντική και θετική δήλωση από τον κ. Sullivan.
Φυσικά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί ντε φάκτο με βήματα μέσω διπλωματικών διαύλων και μετά θα μπορέσουν να εξετασθούν τα προτεινόμενα σχήματα για διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Η συνθήκη New START, η οποία υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama και τον τότε Ρώσο ομόλογό του Dmitry Medvedev το 2010, θέτει όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.
Τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια το 2021 αφού ο Biden ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να μην αναπτύξουν περισσότερες από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και μέγιστο αριθμό 700 πυραύλων και βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς.
Η συμφωνία επιτρέπει τόσο σε αμερικανούς όσο και σε ρώσους επιθεωρητές να επιβεβαιώνουν ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με τη συνθήκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης