Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιμονή της Wall Street στα μηδενικά επιτόκια θα οδηγήσει σε... ατελείωτο χάος - Ποιος βλέπει καταστροφή των επενδυτών

Η επιμονή της Wall Street στα μηδενικά επιτόκια θα οδηγήσει σε... ατελείωτο χάος - Ποιος βλέπει καταστροφή των επενδυτών
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με την ιστορία της Wall Street: Είναι εντελώς ανάποδη...
Η Wall Street θέλει απεγνωσμένα να επιστρέψει στις παλιές καλές μέρες.
Όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα επιτόκια ήταν στο μηδέν, η αμερικανική κυβέρνηση έστελνε επιταγές παντού και φαινόταν ότι όλοι είχαν τόσα πολλά πραγματικά χρήματα, που τα χρησιμοποιούσαν για τις λιναικές αγορές τους.
Σε εκείνο το περιβάλλον, οποιοσδήποτε στη Wall Street μπορούσε να αγοράσει σχεδόν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, να καθίσει αναπαυτικά και να παρακολουθήσει την αύξηση της αξίας του.
Οι μετοχές δεν ανέβαιναν απλώς, αλλά εκτοξεύονταν στα ύψη.

Το νέο αφήγημα

Σύμφωνα με το Business Insider, η Wall Street έχει επινοήσει ακόμη και μια αρκετά πειστική ιστορία για το πώς η αγορά θα επανέλθει σε αυτή την κατάσταση: Οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα προκαλέσουν κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα ανοίξουν "πληγές" στον τομέα των ακινήτων και οι απολύσεις - οι οποίες έχουν ήδη πλήξει πολύ σκληρά κλάδους όπως η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης - θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την οικονομία.
Αυτό, με τη σειρά του, θα σημάνει μια ύφεση που θα αναγκάσει τη Fed να αντιστρέψει την πορεία της και να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει ξανά ώθηση στην οικονομία.
Μετά από λίγους μήνες αναταραχής, η αγορά θα εγκατασταθεί ξανά στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που καθόριζε την προ-πανδημίας δεκαετία και οι μετοχές θα είναι και πάλι σε cruise control.
Επιστροφή στην κανονικότητα.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με την ιστορία της Wall Street: Είναι εντελώς ανάποδη...

"Νομίζω ότι μία από τις μεγάλες λανθασμένες εκτιμήσεις των αγορών αυτή τη στιγμή είναι η ιδέα ότι θα μειώσουμε τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους", ανέφερε ο Justin Simon, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Jasper Capital.
"Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε μια κρίση, και δεν το βλέπω αυτό".
Σκεφτείτε αντίθετα πώς θα ήταν ο κόσμος αν τα υψηλότερα επιτόκια δεν διαλύσουν την αμερικανική οικονομία, αλλά απλώς την κάμψουν σε διαφορετικό σχήμα.
Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη συνεχίζεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Οι καταναλωτές συνεχίζουν να τραβούν το βάρος τους και δεν έχουμε ύφεση.
Υπάρχει πόνος σε ορισμένους θύλακες της οικονομίας και ο πληθωρισμός παραμένει μια ανησυχία - αλλά δεν υπάρχει άμεση κρίση που να αναγκάζει τη Fed να αλλάξει πορεία.
Σε αυτό το σενάριο, η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται ασταθής.
Ορισμένες μετοχές θα κερδίσουν και άλλες θα χάσουν.
Τα διαγράμματα θα φαίνονται άσχημα.
Η αγορά μπορεί να κινηθεί πλάγια.
Οι stock pickers της Wall Street μπορεί να χρειαστεί να ιδρώσουν λίγο για να κάνουν τους πελάτες τους ευτυχισμένους.
"Θα υπάρξει μια επιβράδυνση εδώ και μια επιτάχυνση εκεί", μου είπε ένας θρυλικός διαχειριστής κεφαλαίων, "αλλά αισθάνομαι ότι η οικονομία απλά συνεχίζει να αναπτύσσεται".

Δεν έχει τελειώσει ο πληθωρισμός

Μπορεί να είναι λιγότερο βολικό για τη Wall Street, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η νέα εποχή του πληθωρισμού δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει - και αυτό δεν είναι κάτι τρομερό.
Η μείωση των επιτοκίων στο μηδέν ήταν μια κίνηση που έγινε για να αναζωογονηθεί μια οικονομία που βρισκόταν στο χείλος του θανάτου.
Ήταν μια βαλβίδα που τράβηξαν οι κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε τώρα να αισθάνεται φυσιολογική για τη Wall Street.
Δεν είναι.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα σε μια υγιή οικονομία είναι σαν να σπρώχνεις ένα υγιές 9χρονο παιδί σε καροτσάκι.
Σίγουρα, μπορείς να το κάνεις, αλλά από ένα σημείο και μετά πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι η βοήθεια αρχίζει να εμποδίζει την ανάπτυξή του.
Ή, όπως το έθεσε ένας επικεφαλής οικογενειακού γραφείου, αν η Fed πρέπει να καταφύγει σε μειώσεις επιτοκίων για να σταθεροποιήσει την οικονομία, αυτό σημαίνει ότι έχουμε όλοι "γίνει ένα μάτσο κότες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις μειώσεις των ακινήτων ή των μετοχών και νομίζουν ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων πάνε μόνο προς τα πάνω και προς τα δεξιά".
Όσο ανησυχητικές και αν είναι οι χρεοκοπίες τραπεζών και οι πτώσεις μετοχών που είδαμε τον τελευταίο χρόνο, αποτελούν μέρος του καπιταλισμού και όχι παρέκκλιση.
Όταν οι συνθήκες αλλάζουν τόσο βίαια όσο μόλις άλλαξε το οικονομικό μας καθεστώς, θα πέσουν κεφάλια.
Και ενώ αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή των επενδυτών της Wall Street λίγο πιο δύσκολη, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κατάρρευση για την υπόλοιπη οικονομία - είναι απλώς η αρχή για κάτι νέο.

Η οπισθοδρόμηση θα ήταν κακό σημάδι

Η πανδημία έκανε την οικονομία τόσο παράξενη που είναι δύσκολο να πει κανείς τι ακριβώς θα ακολουθήσει, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Wall Street να προσπαθήσει.
Κάθε τρίμηνο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών - απλά περιμένετε έξι μήνες, θα χτυπήσει.
Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ύφεση είναι εδώ και απλώς δεν την έχουμε δει, όπως ένα οικογενειακό φάντασμα ή μια κάλτσα που χάθηκε στο πλυντήριο.
Παρά τις συνεχείς κραυγές της Wall Street, οι Αμερικανοί εργάζονται, ξοδεύουν και βοηθούν την οικονομία να αψηφήσει τις καταστροφολογικές προβλέψεις.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fed του Σαν Φρανσίσκο υπολόγισε ότι οι καταναλωτές έχουν ακόμα 500 εκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις που έχουν απομείνει από τα κίνητρα της πανδημίας και τις αλλαγές στις δαπάνες.
Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε περισσότερους από 11.000 Αμερικανούς, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν δυσαρεστημένοι για τη συνολική οικονομία, αλλά όταν ρωτήθηκαν για τη δική τους προσωπική οικονομική κατάσταση φάνηκαν λιγότερο ανήσυχοι - το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε στη Fed ότι "τα πηγαίνει καλά ή ζει άνετα οικονομικά" και το 63% δήλωσε ότι θα μπορούσε να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη 400 δολαρίων αν χρειαζόταν, ποσοστό που πλησιάζει το υψηλό ρεκόρ για την έρευνα 10 ετών.
Η ισχυρή αγορά εργασίας συμβάλλει στη στήριξη της σταθερής οικονομικής κατάστασης των Αμερικανών.
Η τελευταία μηνιαία έκθεση για τα μισθολόγια έδειξε ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας ισοφάρισε το ρεκόρ από το 1969.
Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν επίδομα ανεργίας παραμένει επίσης κοντά σε χαμηλά επίπεδα 40 ετών.
Και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που παραμένουν ακάλυπτες.
Τον Απρίλιο -όταν δημοσιεύτηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία- οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.
Η ισχυρή αγορά εργασίας και οι υγιείς ισολογισμοί των νοικοκυριών σημαίνουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν σταματήσει να ξοδεύουν.
Δεδομένου ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν σχεδόν τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποια ξαφνική οικονομική κατάρρευση, ενώ οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να βγάλουν την πιστωτική τους κάρτα.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά ένα αξιοσέβαστο ποσοστό 0,4%.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων, οι οποίες ήταν υποτονικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των περιορισμών στην προσφορά, αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Το πολύ-πολύ οι Αμερικανοί έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους, αγοράζοντας φθηνότερα προϊόντα ή καθυστερώντας τις μεγάλες αγορές.
Η οικονομία αλλάζει και οι καταναλωτές αλλάζουν μαζί της.
Αυτό βλέπουν τα στελέχη σε καταστήματα όπως η Walmart και η T.J. Maxx στις πωλήσεις τους.
Υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις ότι ορισμένοι καταναλωτές δεν έχουν αλλάξει καθόλου.
Στο Bloomberg, ο Joe Weisenthal επισημαίνει στελέχη που λένε στους επενδυτές ότι αν έρχεται ύφεση, κανείς δεν έχει ενημερώσει τους πελάτες τους.

Το παρελθόν και το παρόν

Πίσω στο 2009, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθόρισαν τα επιτόκια στο μηδέν ελπίζοντας ότι τελικά η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυσσόταν αρκετά δυνατά ώστε να αντέξει υψηλότερα επιτόκια.
Λοιπόν, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Ο καταναλωτής των ΗΠΑ πιέζει μέσω των υψηλότερων επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού.
Όλα αυτά συμβαίνουν υπό συνθήκες και με ταχύτητα που κανείς δεν περίμενε - και σε μια εποχή που μπορεί να μην είναι βολική για τις μετοχές.

Ένας νέος κόσμος με διακυμάνσεις

Από τις αρχές του 2023, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανέβει στα ύψη με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και την ελπίδα, πεπεισμένη ότι όλα θα ξαναγίνουν όπως παλιά.
Οι παλιοί νικητές της αγοράς που κυριάρχησαν στον κόσμο των χαμηλών επιτοκίων αντιστρέφουν τις απώλειες του 2022.
Ο Nasdaq έχει αυξηθεί κατά 30% και ο S&P 500 έχει επιστρέψει περίπου 8%.
Όταν γίνονται συναλλαγές και δομούνται χαρτοφυλάκια για ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, η Wall Street έχει έναν τρόπο να πείθει τον εαυτό της ότι οι επιδόσεις του παρελθόντος είναι, στην πραγματικότητα, δείκτης των μελλοντικών αποδόσεων.
Όμως το πεδίο δεν είναι καθαρό.
Μια ανθεκτική αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι θα ήταν καλό πράγμα για τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η συναίνεση της Wall Street αντιμετωπίζει τα υψηλότερα επιτόκια ως μια προσωρινή κρίση περίεργων καιρικών συνθηκών, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αλλαγή του κλίματος.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει, καθώς οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες επιτρέπουν στις εταιρείες να διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα χωρίς να χάνουν επιχειρήσεις.
Ένας κόσμος όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθεί τον πληθωρισμό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτός είναι ένας κόσμος όπου οι αποταμιευτές μπορούν να έχουν ένα προβάδισμα έναντι των καταναλωτών και όπου είναι πιο ακριβό να δανείζεσαι χρήματα.
Και η λογική των επενδύσεων αλλάζει: Αν οι επενδυτές μπορούν να έχουν εγγυημένη απόδοση 5% επενδύοντας σε 10ετή κρατικά ομόλογα, θα είναι λιγότερο πιθανό να βάλουν τα χρήματά τους σε μια νεοσύστατη επιχείρηση ή ένα venture fund που μπορεί να μην έχει αποδόσεις για μια δεκαετία.
Τα ιδρύματα με υψηλή μόχλευση θα κινδυνεύουν να εκραγούν, οπότε και οι εταιρείες θα είναι πιο προσεκτικές με τις δαπάνες τους.
Οι τομείς με επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στο χρέος - σκεφτείτε: εμπορικά ακίνητα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια - θα βιώσουν καταρρεύσεις όσο περνάει ο καιρός.
Ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, αναφέρθηκε σε αυτό το μέλλον ως "ύφεση χωρίς ύφεση".
"Τα 15 χρόνια εκτύπωσης χρήματος δημιούργησαν μια σημαντική φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων", ανέφερε σε ένα email προς τους πελάτες του νωρίτερα αυτό το μήνα.
"Ως αποτέλεσμα, η μεγάλη διόρθωση κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης δεν θα γίνει στην οικονομία αλλά στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, καθώς η Fed συνεχίζει να ξεφουσκώνει τη φούσκα που δημιουργήθηκε λόγω του παγκόσμιου εύκολου χρήματος για την αγορά των πάντων".
Αυτή η νέα κανονικότητα θα διαψεύσει τις προσδοκίες της Wall Street και θα επιφέρει μια περίοδο που, ειλικρινά, δεν θα είναι τόσο διασκεδαστική για τις μετοχές όσο η προηγούμενη.
Η εποχή της πανδημίας παρήγαγε back-to-back χρόνια εταιρικών κερδών ρεκόρ, αλλά τώρα ο πληθωρισμός των μισθών, ένας πιο ευαίσθητος στις τιμές καταναλωτής και το υψηλότερο κόστος δανεισμού πρόκειται να φάνε τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.
Ήρθε η ώρα για τους επαγγελματίες των επενδύσεων να επιλέξουν τους νικητές και τους ηττημένους της αγοράς.
Ήρθε η ώρα να ερευνήσουν τους ισολογισμούς μιας εταιρείας και να βεβαιωθούν ότι έχουν καλή διαχείριση. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται βασικά, αλλά σε μια ανοδική αγορά μπορούν (και το έκαναν) εύκολα να πεταχτούν από το παράθυρο.
"Ναι, ο Nasdaq έχει αυξηθεί κατά 26%, αλλά δεν νομίζω ότι αγοράζουμε πλέον ράλι", δήλωσε ο Simon. "Τώρα πάμε σε κάτι λίγο πιο ασταθές ή επίπεδο".
Αυτό θα κάνει το καλοκαίρι ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης