Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χάνουν τον έλεγχο της Ουκρανίας - Με ολοκληρωτικό πόλεμο απειλούν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χάνουν τον έλεγχο της Ουκρανίας - Με ολοκληρωτικό πόλεμο απειλούν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος
Το πρόσφατο κύμα ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας απειλεί και την ασφάλεια των Αμερικανών
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ χάνουν τον έλεγχο της Ουκρανίας, με τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος να αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, αναφέρει σε ανάλυσή του το Libertarian Institute.
Τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για ειρήνη.
Η ειρήνη θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο πριν από τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών και την καταστροφή των υποδομών της Ουκρανίας, με όρους που ικανοποιούσαν τους στόχους του Κιέβου.
Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά, επιδιώκοντας, όχι τους στόχους της Ουκρανίας, αλλά μεγαλύτερους αμερικανικούς στόχους.
Βάζοντας τέλος στις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price δήλωσε:
"Αυτός είναι ένας πόλεμος που είναι με πολλούς τρόπους μεγαλύτερος από τη Ρωσία, είναι μεγαλύτερος από την Ουκρανία" και επέμεινε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν και να πεθαίνουν για "βασικές αρχές".
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν τον σκοπό τους. Τώρα, ένα χρόνο αργότερα, με τον πόλεμο να μην πηγαίνει καλά για την Ουκρανία και τη χώρα να γίνεται όλο και πιο απελπισμένη, η Ουκρανία αναγκάζεται να υποχωρήσει στην επιδίωξη των δικών της στόχων.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό παίρνει όλο και περισσότερο τη μορφή της κλιμάκωσης του πολέμου με τρόπο που θέτει πλέον σε κίνδυνο τους αμερικανικούς στόχους.
Η Ουκρανία επιδιώκει τώρα τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας με τρόπο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Και φαίνεται να αγνοεί τους αμερικανικούς περιορισμούς κατά την επιδίωξή τους.
Οι μήνες της αμερικανικής ανεκτικότητας και η αποτυχία να πει όχι στην Ουκρανία σε κάθε υπέρβαση μιας κόκκινης γραμμής φαίνεται ότι ενθάρρυνε την Ουκρανία να αγνοήσει τα αμερικανικά όρια και τους όρους για τη χρήση των όπλων που προμηθεύονται οι Αμερικανοί.
Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Biden είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτή είναι η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν προς την Ουκρανία. Αλλά ένας δεύτερος βασικός στόχος είναι να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αυτή είναι η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς.

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος απειλούν τις ΗΠΑ

Το πρόσφατο κύμα ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας -όχι στο Ντονμπάς ή στην Κριμαία, αλλά στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας- απειλεί αυτή τη δέσμευση και την ασφάλεια των Αμερικανών.
Η Ουκρανία έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό "να μην στοχεύει ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχει η Δύση".
Πρόσφατα επανέλαβε αυτή την υπόσχεση, λέγοντας ότι οι βρετανικοί παρεχόμενοι πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow "θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός του ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας", και όταν παρείχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες "απόλυτες διαβεβαιώσεις" ότι τα μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εντός του ρωσικού εδάφους.
Αλλά η Ουκρανία δεν τήρησε αυτές τις υποσχέσεις.
Στην επιδίωξη των στόχων τους -ευνόητα, αφού οι ΗΠΑ επέμεναν να αναβάλουν αυτούς τους στόχους και να συνεχίσουν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό για την επίτευξη των αμερικανικών στόχων- ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή των αμερικανικών ορίων και προϋποθέσεων για τη χρήση των όπλων που προμηθεύονται οι Αμερικανοί και χτύπησαν εντός του ρωσικού εδάφους.
Αυτή η προκλητικά ανεξάρτητη στρατιωτική στρατηγική αυξάνει τον κίνδυνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εμπλακούν σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Στις 3 Μαΐου, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη απενεργοποιήθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο, κάτι που η Ρωσία θεωρεί επίθεση κατά της Ρωσίας και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Putin. Η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή, επιμένοντας: "Η Ουκρανία διεξάγει αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας".
Ο Zelensky δήλωσε κατηγορηματικά: "Δεν επιτιθέμεθα κατά του Putin ή της Μόσχας.
Πολεμάμε στο έδαφός μας. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας".
Αλλά η επιμονή του Κιέβου ότι τήρησε την υπόσχεσή του να μην χτυπήσει εντός του "εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας" ήταν ανειλικρινής.
Οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πλέον ότι η επίθεση με drone πραγματοποιήθηκε από "μία από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες ή μονάδες πληροφοριών της Ουκρανίας".
Aυτό το χτύπημα ήταν μόνο το πιο τολμηρό από μια σειρά πρόσφατων χτυπημάτων εντός των συνόρων της Ρωσίας.
Τον ίδιο μήνα, η Ουκρανία έπληξε ένα πεδίο στρατιωτικής εκπαίδευσης και ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο ρωσικό έδαφος.
Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία πραγματοποίησε δύο επιθέσεις στη ρωσική αεροπορική βάση Ένγκελς.
Στις 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επιδρομή από το ουκρανικό έδαφος στη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ. Για δύο ημέρες, ο ρωσικός στρατός τους απώθησε πέρα από τα σύνορα.
Εικόνες από την επίθεση δείχνουν ότι στην επιδρομή χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης