Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, μετά τα στοιχεία για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ – Στο -0,20% ο S&P 500, o Dow -0,6%

Πτώση στη Wall, μετά τα στοιχεία για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ – Στο -0,20% ο S&P 500, o Dow -0,6%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street...
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, o δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,6%, στις 33.562 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,2%, στις 4.273 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε οριακά -0,09%, στις 13.230 μονάδες.
4_91.JPG
Στο μεταξύ, «αυτό που κάνει η αγορά… Νομίζω ότι είναι κατάλληλο, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα και το μεγάλο ζήτημα είναι η Fed», δήλωσε ο Mohamed El-Erian στο «Squawk Box» του CNBC τη Δευτέρα.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz σημείωσε ότι, ενώ η μεγάλη ανησυχία σχετικά με μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία και μια ευρύτερη τραπεζική κρίση έχει λειανθεί, αυτό που ακολουθεί εξαρτάται από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού.
«Εάν η Fed ξεφύγει από αυτόν τον στόχο του 2%, επειδή είναι πεπεισμένη ότι είναι ο σωστός στόχος, τότε θα υπάρξουν πολλοί αντίθετοι άνεμοι για την οικονομία», είπε.
«Εάν η Fed, ωστόσο, αναγνωρίσει ότι το 2% είναι ο λάθος στόχος, τότε η αγορά είναι σε δίκαια και εύλογα επίπεδα».

Στα μάκρο, ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε λιγότερο τον Μάιο καθώς οι νέες παραγγελίες επιβραδύνθηκαν.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο μη μεταποιητικός PMI μειώθηκε στο 50,3 τον περασμένο μήνα από 51,9 τον Απρίλιο.
Μια ένδειξη πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο μη μεταποιητικός PMI θα ανέλθει στο 52,2.
Αν και ο PMI παραμένει πάνω από το επίπεδο του 49,9, το οποίο σύμφωνα με τον ISM με την πάροδο του χρόνου δείχνει ανάπτυξη στη συνολική οικονομία, η επιβράδυνση του περασμένου μήνα αύξησε τους κινδύνους ύφεσης.
Ο ISM ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κατασκευαστικός του PMI είχε κολλήσει κάτω από το όριο του 50 τον Μάιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, το μεγαλύτερο διάστημα από τη Μεγάλη Ύφεση.
Ο τομέας των υπηρεσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών τείνουν να είναι πιο επίμονες και να μην ανταποκρίνονται απόλυτα στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο δείκτης τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών για εισροές μειώθηκε στο 56,2, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, από 59,6 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με τις αμυντικές δαπάνες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,4% τον Απρίλιο.
Σημειώνεται πως τον Μάρτιο οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 0,6%.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,4%

Πτώση σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Fed και ΕΚΤ.
Στα εταιρικά νέα, η UBS ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse "ήδη στις 12 Ιουνίου", δημιουργώντας έναν ελβετικό τραπεζικό γίγαντα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -0,54%, στις 15.963 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση -0,1%, στις 7.599 μονάδες.
Στις 7.200 μονάδες με πτώση 0,96% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,78%, στις 26.856 μονάδες.
σδ_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης