Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μπλόφα» Erdogan ή στροφή στην οικονομική ορθοδοξία; Απεγνωσμένα απαραίτητη η προσαρμογή

«Μπλόφα» Erdogan ή στροφή στην οικονομική ορθοδοξία; Απεγνωσμένα απαραίτητη η προσαρμογή
Η οικονομία της Τουρκίας χρειάζεται απεγνωσμένα μια πολιτική προσαρμογή

Τα σημάδια ότι ο νεοεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είναι πρόθυμος να απομακρυνθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές οδήγησαν σε αύξηση της αισιοδοξίας των επενδυτών απέναντι στη χώρα του.
Σύμφωνα με τον Liam Peach, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές, οι εξελίξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές, αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υποτιμούν το μέγεθος της προσαρμογής που πρέπει να κάνει η τουρκική οικονομία και τον κίνδυνο ο Erdogan να αντιστρέψει την πορεία του πριν η αλλαγή πολιτικής αποδώσει πραγματικά.
Η οικονομία της Τουρκίας χρειάζεται απεγνωσμένα μια πολιτική προσαρμογή.
Τα χαμηλά επιτόκια και οι περιοριστικές ρυθμίσεις για το ξένο νόμισμα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού, του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της υπερτιμημένης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Φήμες είχαν κυκλοφορήσει ότι ο Erdogan μπορεί να μετριάσει την οικονομική του πολιτική εάν επανεκλεγεί. Ο διορισμός του Mehmet Şimşek ως υπουργού Οικονομικών είναι το πρώτο πειστικό σημάδι ότι μπορεί να υπάρξει στροφή προς την ορθόδοξη οικονομική πολιτική.
Ο Şimşek χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές και οι αγορές αντέδρασαν θετικά στον διορισμό του - το κόστος των πενταετών συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου της Τουρκίας, οι οποίες λειτουργούν ως ασφάλεια έναντι μιας κρατικής χρεοκοπίας, υποχώρησε ραγδαία.
Δεν είναι σαφές γιατί ο Erdogan άλλαξε ξαφνικά γνώμη.
Ίσως συνειδητοποίησε ότι η τρέχουσα πολιτική δεν είναι βιώσιμη και ότι η στρατηγική της ανάπτυξης με κάθε κόστος δεν είναι πλέον απαραίτητη με τις εκλογές να έχουν τελειώσει.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι αξιωματούχοι εργάζονται τώρα σκληρά για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους.
ft1_1.JPG


Γρήγορα και αξιόπιστα βήματα

Οι δηλώσεις του Şimşek το Σαββατοκύριακο κάλυψαν πολλά κουτάκια: δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερότητα των τιμών και αναφορά σε πιο "ορθολογικές" πολιτικές.
Εάν πρόκειται για πραγματική στροφή προς την ορθοδοξία, πρέπει να γίνουν γρήγορα αξιόπιστα βήματα.
Μεταξύ των πρώτων θα είναι η χαλάρωση της επιρροής των φορέων χάραξης πολιτικής στο νόμισμα.
Διάφοροι περιορισμοί στο ξένο νόμισμα και παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν τη λίρα σε ένα τεχνητά ισχυρό επίπεδο τους τελευταίους μήνες.
Αυτές ήταν επιτυχείς ενόψει των εκλογών, αλλά είχαν κόστος: τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, τα οποία ήταν ήδη σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και η Τουρκία έχασε μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που επιθυμούν μια βιώσιμη αναστροφή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα το επιτύχουν αυτό χωρίς μια ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία.
Η Τουρκία χρειάζεται μια σημαντική προσαρμογή της λίρας, τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους.
Ένας ταχύτερος ρυθμός υποτίμησης θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαλαρώνουν τις παρεμβάσεις και αφήνουν το νόμισμα να επιστρέψει προς τη δίκαιη αξία του. Αλλά το μέγεθος της απαιτούμενης νομισματικής προσαρμογής θα είναι σημαντικό.
Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι σε διαφορετική περίπτωση και οι μεγάλες και άτακτες πτώσεις του νομίσματος μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Το επόμενο βασικό βήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ένας νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας είναι το ελάχιστο.
Σε όποιον αναλάβει τη θέση θα πρέπει να δοθεί η ελευθερία να αυξήσει απότομα τα επιτόκια.
Η εμπειρία στις αναδυόμενες αγορές είναι ότι χρειάζονται πολλά χρόνια υψηλών πραγματικών επιτοκίων για να επανέλθει ο πληθωρισμός σε μονοψήφια επίπεδα. Η αντιμετώπιση των πολιτικών εμποδίων για να γίνει αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική πρόκληση.

ft2_2.JPG

Αναπάντητα ερωτήματα

Όλα αυτά ήταν δύσκολο να τα φανταστεί κανείς πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.
Θα πρόκειται για μια ημιτελή αλλαγή πολιτικής κατά την οποία τα επιτόκια θα αυξάνονται μόνο σταδιακά;
Πρόκειται για μια προσωρινή στρατηγική για να κερδίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρόνο όσο οι πιέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης παραμένουν τόσο έντονες;
Η απότομη απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal από τον Erdogan το 2021, αφού αύξησε τα επιτόκια, είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αισιοδοξία για λογικούς διορισμούς πολύ γρήγορα.
Εάν η Άγκυρα ξεκινήσει μια πορεία προς την ορθοδοξία, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν.
Η δεκαετής υποτίμηση της λίρας αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο χάσμα μεταξύ του τουρκικού και του παγκόσμιου πληθωρισμού και την υπέρβαση που έχουν απαιτήσει οι επενδυτές ως αντιστάθμισμα για την κατοχή του νομίσματος.
Πολιτικές που αντιστρέφουν αυτές τις τάσεις έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν την Τουρκία από την παγίδα υψηλού πληθωρισμού-υποτίμησης του νομίσματος στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια.
Προς το παρόν, μια βασική εστίαση είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής θα παραμείνει σταθερή.
Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του Ερντογάν, η απειλή ότι ανά πάσα στιγμή θα ζητήσει το τέλος της ορθοδοξίας θα παραμείνει.
Αυτό είναι πιθανό να παραμείνει ενσωματωμένο στα ασφάλιστρα κινδύνου των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων.
Εάν η στροφή του Erdogan αποδειχθεί μόνο προσωρινή, η Τουρκία επιστρέφει στο σημείο μηδέν.
Μια σοβαρή νομισματική κρίση θα γίνει μεγαλύτερη απειλή και αυτό θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα και, ίσως το πιο ανησυχητικό, στα δημόσια οικονομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης