Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν έχει τέλος το sell off στην τουρκική λίρα - Νέο χαμηλό ρεκόρ στις 23,3 λίρες/δολάριο

Δεν έχει τέλος το sell off στην τουρκική λίρα - Νέο χαμηλό ρεκόρ στις 23,3 λίρες/δολάριο
H λίρα είχε σημειώσει βουτιά 7,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από την ιστορική κατάρρευση στα τέλη του 2021
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα για την τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,8% σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, διευρύνοντας τις απώλειες μετά από το ισχυρό sell off  της Τετάρτης.
Το νόμισμα ανέκτησε αργότερα μέρος των απωλειών του και διαμορφώθηκε στα 23,33 έναντι του δολαρίου, αφού άγγιξε το χαμηλό ρεκόρ των 23,39 κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τη διάρκεια των μη ρευστών συναλλαγών.
Την Τετάρτη, η λίρα είχε σημειώσει βουτιά 7,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από την ιστορική κατάρρευση στα τέλη του 2021, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού στο πλαίσιο της ανορθόδοξης πολιτικής του προέδρου Erdogan.
"Δεν υπάρχει αίσθηση πανικού στις αγορές όπως τις προηγούμενες φορές που υπήρχαν τόσο υψηλές απώλειες. Αντιθέτως, υπάρχει μια προοπτική ομαλοποίησης, η οποία είναι σημαντική",ανέφερε trader συναλλάγματος στο Reuters.
Στο πλαίσιο του ανορθόδοξου προγράμματος του Erdogan, οι αρχές έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, χρησιμοποιώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών μόνο φέτος για να κρατήσουν τη λίρα σταθερή.
Αλλά μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδροςσηματοδότησε μια στροφή το Σαββατοκύριακο, ορίζοντας τον Mehmet Simsek, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό που χαίρει εκτίμησης από τους ξένους επενδυτές, ως νέο υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας.
Ο Simsek δήλωσε αργότερα ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να επιστρέψει σε "ορθολογικό" έδαφος και την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν υπάρχουν "γρήγορες λύσεις" για την πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης