Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελλάδα - Ουγγαρία... συμμαχία - Μπλόκαραν προσχέδιο του 11ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Ελλάδα - Ουγγαρία... συμμαχία - Μπλόκαραν προσχέδιο του 11ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Οι συνομιλίες αναβάλλονται για τις 14 Ιουνίου
Ένα ακόμα προσχέδιο του 11ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μπλόκαραν η Ελλάδα και η Ουγγαρία όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πληροφορίες από το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Ελλάδα και Ουγγαρία κατά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ, ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη λίστα των κυρώσεων εταιρείες που φέρονται πως υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να ξεπεράσει τον σκόπελο των δυτικών κυρώσεων.
Ωστόσο, επισημαίνεται – πάντα βάσει των ίδιων πληροφοριών – πως δεν υπάρχουν συστημικές αντιρρήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ως προς το νέο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναβολή για μια εβδομάδα

Μάλιστα το Politico αναφέρει σε δημοσίευμα του πως οι συνομιλίες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αναβλήθηκαν για μια περίπου εβδομάδα, και έως τις 14 Ιουνίου.
«Η Κομισιόν παρουσίασε την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ μια νέα εκδοχή των προτάσεων της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι θα συζητήσουν εκ νέου αυτές τις προτάσεις στις 14 Ιουνίου» αναφέρει το Politico, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ευελπιστούν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου.

Το 11ο πακέτο

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell είχαν αναφέρει ότι το 11ο πακέτο κυρώσεων θα εστιάσει στην ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των κυρώσεων έτσι ώστε να μειωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να τις παρακάμπτει.
Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώθηκαν σε μέτρα που στόχευαν να αδειάσουν το οπλοστάσιο του Vladimir Putin, η Ρωσία μπόρεσε να τα παρακάμψει.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ όλοι προέβλεπαν κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, αυτή συνέχισε να αναπτύσσεται… δείχνοντας πως ο πόλεμος δεν την επηρέασε – τουναντίον την ενδυνάμωσε.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι Βρυξέλλες τώρα θέλουν να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των κυρώσεων, διευρύνοντάς το, κάτι όμως που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε σειρά ευρωπαϊκών οικονομιών.
Τον περασμένο Μάιο η πρόταση της Κομισιόν που είχε δει το φως της δημοσιότητας ανέφερε πως στόχος ήταν να στοχεύσει «πρόσωπα και οντότητες που παρακάμπτουν τα περιοριστικά μέτρα της Ένωσης με δραστηριότητες που έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να ματαιώσουν τις απαγορεύσεις σε αυτά τα μέτρα».
«Για παράδειγμα, αυτό αφορά εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες, οι οποίες προμηθεύονται αγαθά που υπόκεινται σε περιορισμούς από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ένωση και οι οποίες στη συνέχεια διοχετεύονται στη Ρωσία, απευθείας ή μέσω μεσαζόντων» ανέφερε η πρόταση της Κομισιόν, στην οποία ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονταν συγκεκριμένα κράτη ή προϊόντα.

Ελλάς – Ουγγαρία – συμμαχία

Η πρόταση που είχε διατυπώσει η Κομισιόν τον Μάιο απορρίφθηκε καθώς αρκετά κράτη της ΕΕ φοβήθηκαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στοχοποιηθούν πιθανότατα και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία ή η Κίνα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω απομόνωση της Ευρώπης από τον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως ανέφεραν πρόσφατα δημοσιεύματα του Politico και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ακμάζων ελληνικός εφοπλισμός αναμένεται να πληγεί από αυτά τα νέα μέτρα.
Το «αχάριστο» Κίεβο, που μάλλον αγνοεί βασικούς διπλωματικούς κανόνες, καθώς χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις, έχει καταρτίσει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», και η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ελλάδα και Ουγγαρία, λοιπόν, επιθυμούν να διαγραφούν ορισμένες εταιρείες από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο των κυρώσεων κατά τη Ρωσίας.
Συνεπώς, λέει το Politico, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.

Η συνάντηση του Μαΐου

Όπως ήταν επόμενο, αυτή η κατάσταση πυροδότησε εντάσεις σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία.
Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις 24/5, η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.
Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις για παράκαμψη των κυρώσεων.
«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα» είχε αναφέρει διπλωμάτης με γνώση του ζητήματος.
«Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας επωνυμίας και ντροπής, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο.
Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση».
Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές που σχετίζονται με τον ουκρανικό κατάλογο.
Διπλωμάτες λένε ότι βλέπουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά.
Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με τις δημοσιεύσεις κοινών δηλώσεων.

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές είναι στο στόχαστρο

Από ελληνικής πλευράς, στη μαύρη λίστα των Ουκρανών φέρεται να περιλαμβάνονται οι ναυτιλιακές Minerva Marine του Θανάση Μαρτίνου, TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, Thenamaris του Νικόλαου Μαρτίνου, Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, οι οποίες σύμφωνα με την Ουκρανία μεταφέρουν με τα πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε όταν θίγονταν, μέσω των κυρώσεων, κρίσιμα εθνικά συμφέροντα, δεδομένου ότι στη Ρωσία κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, ενώ τα νησιά μας απογυμνώνονται αμυντικά λόγω των όπλων τα οποία αφαιρούνται και αποστέλλονται στην Ουκρανία.
Αντέδρασε όμως –και καλώς– όταν θίχτηκε ο ελληνικός εφοπλισμός.
Σημειώνεται πως ο ουκρανικός κατάλογος περιλαμβάνει και την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank, η οποία έχει διατηρήσει τη ρωσική θυγατρική της, τη γαλλική Leroy-Merlin, Bonduelle, Auchan και Yves Rocher.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης