Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία έως το τέλος του 2023, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ
Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έως το τέλος του 2023 εξανεμίζονται με το Βερολίνο να επιμένει να τάσσεται κατά των προτάσεων από την Κομισιόν. Δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner, στους Financial Times υποδηλώνουν ότι δεν υποχωρεί από τις απαιτήσεις για μια πιο απότομη μείωση του δημόσιου χρέους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αναμέτρηση με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που επιθυμούν ένα πιο ευέλικτο καθεστώς. «Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος... Μια λύση που να πείθει τους πάντες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, να επιτευχθούν συμφωνίες για τη μείωση του χρέους απευθείας μεταξύ των Βρυξελλών και των εθνικών πρωτευουσών.
Ωστόσο, η Γερμανία είναι επιφυλακτική ως προς το να δοθεί στην Επιτροπή υπερβολικά μεγάλο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στις διμερείς διαπραγματεύσεις και θα προτιμούσε αυστηρότερους κανόνες.
Ο Lindner υποστήριξε ότι η επικριτική του στάση απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν έχει την υποστήριξη άλλων πρωτευουσών της ΕΕ που είναι «γεράκια» και προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει τελικά να αντανακλά τη σημασία των σταθερών δημόσιων οικονομικών. «Δεν μπορώ να φανταστώ μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της Γερμανίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Όχι και σε αύξηση του προϋπολογισμού
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του «φιλικό γεράκι», απέρριψε επίσης τα αιτήματα για νέα μετρητά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος έχει υποστεί πίεση από τις δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα πρέπει να θέσουμε νέες προτεραιότητες για τα χρήματα που εξακολουθούμε να έχουμε στη διάθεσή μας, προτού η ΕΕ ζητήσει περισσότερα από τα κράτη μέλη», δήλωσε.
Η εφαρμογή των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων έχει ανασταλεί από τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19 το 2020, αλλά αναμένεται να επανέλθουν το επόμενο έτος.
Το ζήτημα του τρόπου μεταρρύθμισης του Συμφώνου εξελίσσεται σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει το μπλοκ φέτος, αναζωπυρώνοντας τις επί μακρόν λανθάνουσες διαμάχες μεταξύ «περιστεριών» και «γερακιών» σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των προϋπολογισμών των κρατών μελών.
Απογοήτευση στην ΕΕ
Σύμφωνα με τους Financial Times, η σκληρή γραμμή του Lindner έχει προκαλέσει αυξανόμενη απογοήτευση σε ορισμένες πρωτεύουσες. «Αν δεν υπήρχε η γερμανική θέση, θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τώρα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ισπανία, η οποία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, ελπίζει να επιτύχει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η απόφαση του πρωθυπουργού Pedro Sánchez να προκηρύξει εκλογές αυτό το καλοκαίρι έχει μειώσει τις προσδοκίες.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δίλημμα σχετικά με το πώς θα μειώσει τα επίπεδα χρέους που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας παράλληλα στα κράτη μέλη αρκετή ελευθερία για να επενδύσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αποκατάσταση των οικονομιών που έχουν πληγεί από την κρίση.
Οι θέσεις Ιταλίας και Γαλλίας
Το Βερολίνο δεν ήταν η μόνη πρωτεύουσα που επέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής: Η Ρώμη παραπονέθηκε ότι οι επενδύσεις δεν λαμβάνουν επαρκή βαρύτητα στους υπολογισμούς της ανάπτυξης, ενώ το Παρίσι δήλωσε ότι αντιτίθεται στις αυτόματες απαιτήσεις μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, χαρακτηρίζοντάς τες αναποτελεσματικές.
Ο Lindner, ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο συμμετέχει στον τριμερή συνασπισμό του Olaf Scholz, δήλωσε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπέθεσαν εσφαλμένα ότι το Βερολίνο θα γινόταν πιο ήπιο στη δημοσιονομική πολιτική μετά την αποχώρηση της Angela Merkel.
«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι επειδή η Γερμανία είχε τώρα έναν σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο και οι Πράσινοι ήταν στην κυβέρνηση, θα εγκατέλειπε τη δέσμευσή της για σταθερά δημόσια οικονομικά και θα ακολουθούσε άλλες ιδέες», είπε. «Αλλά αυτό δεν ισχύει».
Οι απαιτήσεις της Γερμανίας για το χρέος
Ο Lindner θέλει έναν κανόνα που θα ορίζει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών θα μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον οικονομικό κύκλο - ένα αίτημα που ορισμένα κράτη μέλη έχουν απορρίψει ως πολύ σκληρό. Η Γερμανία προβλέπει επίσης ότι οι λιγότερο υπερχρεωμένες χώρες θα μειώνουν τους δείκτες τους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.
Ο υπουργός αρνήθηκε ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη στο θέμα αυτό. «Ακόμη και αν οι άλλοι είναι πιο ήσυχοι, δεν πρέπει να το παρερμηνεύσετε αυτό ως ότι δεν συμφωνούν μαζί μας», είπε. «Έχουμε πολλές άλλες χώρες στο πλευρό μας».
Σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες;
Πάντως, ο Lindner αρνήθηκε ότι βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. «Δεν πρόκειται για διαμάχη με την Επιτροπή ή με άλλα κράτη μέλη», δήλωσε. «Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πάντες ότι οι σημερινοί δείκτες χρέους είναι απλώς πολύ υψηλοί».
Η Γερμανία, είπε, ήταν «πολύ εποικοδομητική από την αρχή, πολύ ρεαλιστική». «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο», πρόσθεσε. «Αλλά το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης... πρέπει να είναι υπερασπίσιμο. Πάνω απ' όλα, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν μπορούν να αποτελούνται μόνο από εξαιρέσεις».
Ο Lindner δήλωσε ότι χώρες με μη βιώσιμα υψηλό χρέος είχαν υποβαθμιστεί στο παρελθόν και αυτό είχε προκαλέσει «κυματισμούς σε ολόκληρη τη δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης».
Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο σκληρός τόνος του Lindner συγκάλυπτε το γεγονός ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έχουν έρθει πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο τους τελευταίους μήνες. «Πρέπει να είναι σκληρός - αλλά κάθε Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρέπει να το κάνει αυτό», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών